Hirdetés

Politika, bezártság, keserűség a 21. „közérzeti kiállításon”, a Bikás parkban.

Múlt hét végén az ÉLETJEL 21. ARC közérzeti kiállítást az újbudai Bikás parkban. Megnéztük a plakátokat, és a díjazottak mellett saját kedvenceket is találtunk. A kiállítás október 17-ig lesz látogatható.

A legjobb plakátoknak járó díjakat már ki is osztotta a zsűri szeptember 17-én. A legjobb alkotásnak Vértessy Flóra és Ónodi Lóránt, Volt című munkáját választották, második lett Vercz Dávid Újjászületés című képe, míg a harmadik helyezést Mészáros Dóra Házi feladat-2021 című alkotása érdemelte ki. A legkedélyborzolóbb alkotás díját, azaz a Borz díjat Radványi Gábor Belóg a lóláb című műve kapta.

Vértessy Flóra, Ónodi Lóránt – Volt 

Budapest különdíját Elter Zsolt Magyarfalancs című alkotása kapta, melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki Budapest szempontjából a legfigyelemreméltóbb megoldást alkalmazta. Újbuda kulturális alpolgármesterének különdíját Kocsis Bálint Hajrá magyarok! című pályaműve kapta, melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki fontos társadalmi kérdésre progresszív módon reflektál és cselekvésre ösztönöz. A Hammer Agency különdíját Hegedüs Melinda Depresszív addikció című pályamunkája nyerte el, melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki marketing szempontból világszínvonalú megoldást nyújtott.

Mint az ARC Facebook-oldala írja, a díjazottak sora itt nem ér véget, hiszen a közönségdíjért még megküzdenek a pályaművek. Ha tehát ellátogatsz a Bikás parkba, a plakátszemle mellett szavazz is a szerinted legjobbakra az ott található QR kód segítségével, vagy az ARC weboldalán egészen a kiállítás végéig, október 17-ig – a közönségdíjazott alkotást ugyanis csak október végén teszik majd közzé.

Bud Spencer és magyar népmesék

Az idei kiállítás címe ÉLETJEL, a pályázati témához bőven adott muníciót az ARC. Mint írják, „nehéz időkön vagyunk túl – mindenki megélte a veszteséget. Van, aki a munkáját, a megtervezett jövőjét, a vállalkozását veszítette el, van, aki a szomszédját, a barátját, rokonát, de ha csak az ismerősének az ismerősét, már az is több a soknál.

És mégsem változott semmi: a gazdagok még gazdagabbak lettek, a szegények még szegényebbek és még többen szegények, a környezetünkre még magasabbról tesznek azok, akiknek vigyáznia kellene rá, a gazdaság még kevésbé emberi, pedig az emberekből él, a pénz pedig még nagyobb úr, mert a hatalmi erők szemrebbenés, együttérzés és részvét nélkül préselték ki, amit csak lehet ebből a tragikus helyzetből.

Ami azt jelenti, hogy idén bőven van dolgunk, témánk, és persze plakáthelyünk.”

A 2000 óta rendezett kiállítások a kreativitás szabadságáról szólnak, ebben a szellemben korlátlanul pályázhat bárki, és a kiállítások is nyitottak, éjjel-nappal ingyenesen megtekinthetők. Mára valóban hagyománnyá vált családi/baráti körben átcikázni a plakátok között, kérdezgetve egymást, hogy ez szerinted jó-e, amazt láttad-e, mit szólsz hozzá?

Szopory Zoltán: Pfizer

Rendre becsúszik egy-két egyszerű szóvicc, ami óriásplakát méretben kissé kellemetlen, de fontosabb, hogy garantáltan megtalálja mindenki a maga számára telitalálat grafikát. Fentebb például két Szopory Zoltán-tervezte plakát látható (Pfizer, A sinopharmos leány), mindkettőre vevő volt a nem-reprezentatív csapatunk, és csak mellékesen vettük észre, hogy mindkettőt ugyanaz készítette. Mindkettőben hangsúlyos a szöveg, ugyanakkor több plakát akár egyetlen betű nélkül is kifejező vagy elgondolkodtató – ilyen a díjazottak közül Elter Zsolt Magyarfalancs és Hegedüs Melinda Depresszív addikció című munkája –, amit a grafikai munkák fundamentumának is tekinthetünk.

Frissebb tendencia a durvább, olykor horrorisztikus elemek megjelenése, amit egyszerre csalhatott elő a járványhelyzet és annak minden hordaléka, illetve a politika-közélet-hatalom Bermudaháromszöge. Ebben már-már felüdülést jelent a szeméttel borított Mars-felszín plakátja, és persze a jól eltalált viccek.

Ugyanakkor a díjazottakon és a „saját közönségkedvencen” túl szándékosan nem fedünk fel több plakátot: találja meg mindenki a saját favoritját, és szavazzon is rá, az újbudai őszben sétálva. A kiállítók teljes listáját itt is megtalálod.

A tervezők nevéért és a plakátok címéért kattints a galériára!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Plakátaukció valódi ritkaságokkal

Plakátaukció valódi ritkaságokkal

Filmes, zenei, kiállítási, propaganda- és reklámplakátokra is licitálhatsz a Falra fel! Plakátaukció 4.0-n.

Még két hétig látogathatod az ARC kiállítást

Még két hétig látogathatod az ARC kiállítást

A legnépszerűbb hazai köztéri kiállításon a kreativitás mint az utolsó reménysugarak egyike tűnik fel.

Kreatív városimádók mutatták be a HYPE új plakátjait

Kreatív városimádók mutatták be a HYPE új plakátjait

Rakétamászóka, metrómegállók ülőbútorai, és 80-as évek budapesti autótérkép is a kínálatban.

Hirdetés