Az inspirációt Escher munkássága adta.

Míg hazánkban jelenleg arról folyik a vita, hogy jó ötlet volt-e a kerékpársávok megnyitása a Nagykörúton, Hollandiában azt sem tudják, hogyan járjanak a kerékpárosok kedvében. Persze ez nem meglepő egy olyan országban, ahol több a bicikli, mint amennyi a lakos, ahol kis túlzással a gyerekek előbb tudnak biciklizni, mint járni vagy ahol a kerékpározás kötelező iskolai tananyag. Hágában most elkészült Hollandia egyik legnagyobb bicikliparkolója, ami fehér mennyezetével, Escher megidézésével, tágas folyosóival és irányjelzéseivel olyan, mintha egy múzeumban járnánk.

A biciklitároló közvetlenül a város főpályaudvara mellett található, nagyjából 8000 kerékpár számára biztosít helyet, a márkaépítéssel és digitális tervezéssel foglalkozó Silo és a Studio Marsman építésziroda közös munkája. Szerették volna elkerülni, hogy aki elhelyezi a parkolóban a biciklijét, annak az az érzése támad, hogy ennyi bicikli között sosem fogja megtalálni a sajátját.

Ehhez a fényt, a fehér falakat és az intelligens irányjelzőket hívták segítségül, így a létesítmény sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában.


A tervezéshez Maurits Cornelis Escher holland művész munkásságához nyúltak vissza, aki leginkább fametszeteiről és kőnyomatairól híres, amelyeken általában lehetetlen építményeket ábrázolt és a végtelent vizsgálva vagy geometriai formákat rajzolt, melyek fokozatosan teljesen más alakot öltenek. A falakon a hágai építészet múltja, jelene és jövője elevenedik meg egy folyamatos kép formájában, finom összehangolásuk révén, Escher csavarjaival kirajzolódik előttünk a hágai városkép. 

Forrás: Silo
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az újrahasznosítás magasiskolája Dániából

Az újrahasznosítás magasiskolája Dániából

A szélturbinák cserére szoruló lapátjai kerékpártárolóként kelnek új életre

A világ legkülönlegesebb bicikliparkolója Hágában van

A világ legkülönlegesebb bicikliparkolója Hágában van

Az inspirációt Escher munkássága adta.

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az IKEA 200 millió eurót fektet a klímavédelembe

Az összeg feléből a közvetlen beszállítóit támogatná, hogy térjenek át a zöld megoldásokra. 

Hirdetés