Hirdetés

Cserbik Rita és Patrick Murakami festőművészek közös kiállítása a Klauzál6 Projekt Galériában.

Cserbik Rita és Patrick Murakami festőművészek „REDDESTRED” című kiállítását 2022. november 25-én 18:00 órakor Haumann Máté színművész nyitja meg a Klauzál6 Projekt Galériában. A címadó közös festmény eladásából származó teljes bevételt az Igor Sikorsky Kijevi Műszaki Egyetem részére ajánlják fel.
 

Fotó: Stein Zsófi

Amikor a sokszor „magyar Basquiat-nak” is emlegetett pop art festőművész Patrick Murakami és az absztrakt festőművész-performer Cserbik Rita tavaly ilyenkor – egy egyhetes összeköltözés alkalmával – megalkották a REDDESTRED című festményt még nem sejtették, hogy a szomszédban rövid időn belül háború lesz, mely számtalan ember életét követeli, vérét ontja majd. 

„A vörös szín a vért, a tüzet, az erőt és a szenvedélyt is jelképezi, de a teljesség, az áldozat és az élet szimbóluma is egyben. A Laokoón és fiai szoborcsoport festményhez a hátteret egy kifejező, erőteljes vörös színben, textúráját karcolással, barázdák húzásával képzeltem el, mely a vért, a küzdelmet, a harcot jelképezi. Ehhez szándékosan a fröcskölés technikáját alkalmaztam, mely a cseppekben hulló vért szimbolizálja. Rita a képi valóság drámaiságát karcolással/karmolással növelte meg a felületképzés során, ezzel egy olyan dinamikus képet hoztunk létre, mely úgy vélem, lenyűgözi a nézőt” – mondta el Patrick.

A festmény „vörösben úszó” háttere, a szenvedést, küzdelmet ábrázoló motívuma által adja magát, hogy ez a mű az ukrán-orosz háború mementójaként, kifejezze az alkotók együttérzését a háború elől menekülőknek, a háborút átélőknek, a gyászolóknak, illetve örök emléket állít azoknak is, akik életüket vesztették a harcokban – legyen az ukrán vagy orosz. 

„Az ő emlékükre maradjon ez a festmény az idők végezetéig a »legvörösebb vörös«, melyen az olajfesték, ahogy beérik, vörösebbé festi majd a vásznat, így szimbolizálja az ő kiontott vérüket” – jegyzi meg Patrick.


Mindezek mentén a REDDESTRED című festmény eladásából származó teljes bevételt a művészek az Igor Sikorsky Kijevi Műszaki Egyetem részére ajánlják fel, annak céljából, hogy az oktatási intézményben elszállásolt menekültek étkezéséhez, gyógyszeres szükségleteihez hozzájáruljanak. 

Patrick édesanyja, Ács Tünde Fatima az Óbudai Egyetemen dolgozik, ő koordinálja az orosz-ukrán háborús helyzet miatt kialakult egyetemi feladatokat, humanitárius tevékenységeket. Tünde segítségével vették fel a kapcsolatot az intézménnyel.

„Rendkívül hálásan fogadták a megkeresést, az egyetem rektora saját kezűleg levelet írt, és megköszönte a felajánlott összeget. Nagyon-nagyon bízom benne, hogy mielőbb sikerül eladni a festményt. Tudom, hogy nem óriási értéket képvisel ez az adomány, de ott, ahol nagy a baj, a kevés pénz is jól jön” – mondta el Patrick.

Nem ez az első ilyen jótékonysági kezdeményezése Patricknak – kiállításain kiemelt szerepe van az adományozásnak. „Nagy igazságérzettel rendelkezem, talán ebből áramlik valami reflexió a világ dolgaira, melyek a vásznon realizálódnak. Fontos számomra a szabadság, az esélyegyenlőség. Valószínű, hogy neveltetésemből, oktatásomból, sokszínű kulturális hátteremből, gondolkodásmódomból ered az, hogy ez számomra fontos” – vallja magáról a fiatal festőművész. 

A november 25-én nyíló kiállításon a fő festménnyel együtt összesen 10 közös és 3-3 önálló munka lesz látható. A kollaborációban készült alkotások esetében a háttereket Rita, a motívumokat Patrick készítette. Rita többnyire olajfestékkel dolgozik, Patrick akrilt használ. Erre a kiállításra azonban két új technikával is készült, melyhez fonalat alkalmazott – a szövés technikáját kombinálta a vásznon olajfestékkel. 

Míg Ritát a technikai lehetőségek, addig Patrickot a figuratív megoldások, a tervezés, a festmény mély, összetett mondanivalója nyűgözi le. „A Kürt Gimnáziumbn kiváló filozófia tanárom volt, így az alkotásaimon gyakorta jelenítek meg filozófiai reflektív figurális elemeket, vagy éppen egy-egy híres mű (festmény vagy szobor) újragondolását” – meséli Patrick.
 


A REDDESTRED festmény mellett egy másik meghatározó alkotás a kiállításon a CAMO címet viseli. A CAMO fő motívuma Leonardo da Vinci festményét, „Az utolsó vacsora”-t ábrázolja, méreteiben ez a festmény rendkívül nagy. Körülötte a háttér terepmintás, melyet Andy Warhol szitanyomása inspirált. „A színválasztásban szerepet játszott az ukrán emberek háborús helyzete, ezért az ukrán zászló kék-sárga színeit jeleníti meg, kiegészítve egy harmadik színnel, amivel gyakorlatilag az ún. CAMO-hatást lehetett elérni. Mindkettő festmény hangsúlyos a tárlat szempontjából, hisz ugyanazt a kérdést feszegeti” – mondta el Patrick.

„Mit jelent embernek lenni az embertelenségben?”

A kiállítás fővédnöke Haumann Máté színművész, aki a kezdetektől fogva figyelemmel kíséri Patrick munkáit, és ezzel is szeretné támogatni a művész karrierjét, illetve hozzájárulni a kiállítás sikeréhez.
 


A REDDESTRED kiállítás után Patricknak hamarosan a Hotel Nemzeti Budapestben is lesz egy, ezúttal önálló tárlata, illetve Erdész László szentendrei galériatulajdonos alkalmasnak találta Patrick munkáit arra, hogy más festőművészek mellett ő is képviselje Magyarországot a híres pekingi 798 galéria-negyedben – „Grace Patricia Kelly” című alkotása jelenleg a Magyar Pont épületében látható. Ennek folytatásaként jövőre egy újabb kiállítás várható Erdész galériájában.
 

CSR X MURAKAMI „REDDESTRED” kiállításmegnyitó
Időpont: 2022. november 25., péntek 17:30
HelyszínKlauzál6 Projekt Galéria (1072 Budapest, Klauzál tér 6.)


 

Patrick Murakami | Web | Facebook | Instagram
Cserbik Rita | Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A legvörösebb vörös | CSR X Murakami

A legvörösebb vörös | CSR X Murakami

Cserbik Rita és Patrick Murakami festőművészek közös kiállítása a Klauzál6 Projekt Galériában.

A textilipar fellegvására

A textilipar fellegvására

A Techtextil, a Texprocess és a Heimtextil Summer Special: újraindítják a világ textilipari szakvásárait Frankfurtban.

Hatodszorra is ötös

Hatodszorra is ötös

A budapesti Four Seasons Hotel Gresham Palace immár hatodik éve nyeri el a Forbes Travel Guide ötcsillagos minősítését.

Hirdetés