Azt is vizsgálják, hogy miként lehet a tervezési módszerekbe integrálni a közösségi életre vonatkozó egészségügyi előírásokat.

Le merünk-e ülni a kedvenc padunkra? Az egészségügyi távolságtartás milyen kihívások elé állítja az építésztervezőket? Elegendő-e az internet-hozzáférés és egy laptop a minőségi munkavégzéshez, vagy ergonómiailag megfelelő munkaállomás kiépítésére is szükség van? Mitől lesz továbbra is kényelmes, családi fészek az otthonunk, egyben a mindennapi munkánk terepe? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a kínai Wuhanban működő egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem építész oktatói és hallgatói egy közös projektben. 

Már javában zajlanak annak a szeptembertől induló két nemzetközi workshopnak az előkészületei, amelyeken a koronavírus-járvány kitörésével kapcsolatban ismertté vált kínai Wuhan egyik egyeteme, illetve a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) hallgatói, oktatói térképezik fel a világjárvány következtében megváltozott köztérhasználati szokásokat, valamint az otthoni munkavégzés ideális körülményeit.

Az építészeket elsősorban azok a kérdések foglalkoztatják, hogy miként lehet a tervezési módszerekbe integrálni a világjárvány okán a közösségi életre vonatkozó szigorú egészségügyi előírásoknak való megfelelést, ezeknek alárendelve hogyan tudnak jó közteret tervezni, miután a köztér találkozási pontként, az emberi kapcsolódás helyszíneként szolgál.

Emellett ugyancsak érdekes téma a járványhelyzet ideje alatt elterjedt home office megfelelő körülményeinek megteremtése. A hallgatók és oktatóik a belsőépítészet oldaláról vizsgálják meg az otthoni munkavégzés ideális feltételeit, például milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy lakóház tervezésekor, amikor otthoni munkateret is ki kell alakítani. Vizsgálják azt is, hogyan támogatja ezt a belsőépítészet, a bútorok, az ergonómiai szemlélet, egyáltalán kinek mit jelent a home office tartalma és miként segíti a tér szervezése az otthon dolgozó eredményességét, a produktivitását.

A közös szakmai projekt egyelőre az online térben szerveződik, hiszen a felsőoktatási intézményekben a vírushelyzet miatt leállt a jelenléti oktatás. Nem szűnt meg azonban a kapcsolat, a közös munka a wuhani Hubei University of Technology és a PTE MIK vezetése között: a két intézmény dékánja úgy döntött, előnyt kovácsol az elmúlt hónapokban túlsúlyba került online oktatásból, és megszervezik az aktualitása miatt népszerűnek ígérkező workshopot.

Ebben több héten keresztül a közös online előadások mellett lehetőség kínálkozik a tapasztalatok megosztására, a tervek, az ötletek bemutatására, a szakmai vitára is. 

A Pécsi Tudományegyetemen több mint négyezer külföldi hallgató tanul, a kínai építészhallgatók körében népszerű a Műszaki és Informatikai Kar, amely a környezettervezést, a vizuális kultúrát és a dizájnt tekintve igen magas színvonalú képzést biztosít az ide jelentkezőknek. Emellett az ázsiai fiatalok számára az európai építészet is vonzóerőt képvisel, jelentős a Bauhaus kötődése Pécshez, és mint ismert, ez az építészeti irányzat lerakta a névjegyét Európa és a világ dizájn-, illetve építésztörténetében. A modernizmus, a konstruktivizmus hívószó a kínaiak számára, az Európában szerzett diploma értéket jelent Ázsiában. A kínai hallgatók jellemzően erősek alkalmazott grafikában, környezetkultúrában, belsőépítészetben, kiváló a vizuális kifejezésmódjuk, remekül rajzolnak és a jelképekben való gondolkodás is előnyükre válik.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának nem ez az első közös projektje az ázsiai egyetemmel, évek óta szoros szakmai kapcsolat fűzi őket a wuhani oktatási intézményhez. 

Forrás: PTE - Sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Használjuk (ki) a köztereket!

Használjuk (ki) a köztereket!

A Magyar Urbanisztikai Társaság Környezetesztétikai Tagozatának beszélgetés-sorozata keretében a köztérhasználat kultúrájának változásáról lesz szó 2021. október 5-én.

Reneszánszát éli a Kádár-kocka

Reneszánszát éli a Kádár-kocka

Kutatási adatok szerint a kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon.

Kilőtt a budapesti új lakások ára

Kilőtt a budapesti új lakások ára

Tavaly az utolsó negyedévben 25 új projektet kezdtek el a befektetők.

Hirdetés