Tavaly az utolsó negyedévben 25 új projektet kezdtek el a befektetők.

Egy év alatt 8 százalékkal emelkedett az új építésű lakások átlagos négyzetméterára Budapesten, és már csaknem eléri az 1,1 millió forintot. A tavalyi negyedik negyedévben a fővárosban 11,5 százalékkal kevesebb projekt volt a megvalósítás valamelyik szakaszában, mint 2019 utolsó negyedévében. Az épülő és tervezett lakások száma 2650-nel csökkent, ami 7,7 százalékos esés – derült ki az Otthon Centrum piaci elemzéséből.

A fővárosban 436 beruházás volt folyamatban tavaly decemberben, ez 31 700 lakás építését jelenti. A projektek 33,3 százaléka még csak tervként létezik, csak előregisztrálni lehet néhányra, de az építkezés nem kezdődött el. A beruházók 6300 lakást kínáltak megvételre, ez az épülő és tervezett lakásállomány 20 százaléka volt, megegyezik az egy évvel korábbi értékkel. Angyalföld vezető pozíciója a beruházások számát tekintve évek óta megingathatatlan Budapesten, a legtöbb beruházás a XIII. kerületben indult el. Itt 77 projekt van a megvalósítás különböző szakaszában, ez az összes fővárosi társasház-projekt 17,6 százaléka.

A beruházások száma alapján kiemelkedő Budán a XI. és a III. kerület, Pesten pedig a IX., a XIV. és a VIII. kerület. A legkevesebb lakás a XXI. és a XXIII. kerületben épül.

Az új építésű lakások fajlagos átlagára négyzetméterenként 1 millió 73 ezer forint volt, 8 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de az elhelyezkedéstől és az ingatlan adottságaitól függően jelentősek a különbségek.

A legmagasabb fajlagos átlagárat továbbra is az V. kerületben számolhatták; ez kétmillió forint volt. Ettől nem sokkal maradt el a II., a XII. és a VI. kerület sem.

Építkezés

Budán a XXII. kerület kivételével az átlagos négyzetméterár mindenhol meghaladta az egymillió forintot, Pesten ezt a VII. és a XIII. kerületben mutatták az adatok. A pesti belváros többi kerületében átlag 800 ezer és egymillió forint közötti kínálati négyzetméterárak voltak a felmérés időpontjában. A külső pesti kerületek árfekvése átlagosan 730-900 ezer forint között szóródott négyzetméterenként. A legolcsóbb a XXIII. kerület, ahol négyzetméterenként 650 ezer forintos lakásár a jellemző.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új honlap családi házat építőknek

Új honlap családi házat építőknek

Az epitkezes.info.hu széles körű ismereteket kínál az építkezés szinte minden aspektusáról.

Geotermikus távhőtermelő projekt indulhat Budapesten

Geotermikus távhőtermelő projekt indulhat Budapesten

Izlandi céggel kötött megállapodást a Főtáv.

Hét nyomós érv a Carboland hőszigetelés mellett

Hét nyomós érv a Carboland hőszigetelés mellett

Carboland hőszigetelés a BodrogiBau Kft-től.

Hirdetés