Szeptember 22-től a Collegium Hungaricumban 14 ország 76 alkotójának munkái lesznek láthatóak

A Határtalan Design elnevezés a projekt nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra utal. A különböző művészeti ágak és tematikák közötti átjárhatóságot és a generációk közötti párbeszédet állítva fókuszba. A 19 éves múltra visszatekintő budapesti rendezvénysorozat a pozsonyi kiállítást követően második alkalommal látható a magyar fővároson kívül. Az intézményi háttér nélkül megvalósított független projekt hatalmas fejlődésen ment keresztül, és mára a régió egyik jelentős design- és összművészeti eseményévé vált. A szervezők kifejezett szándéka, hogy bemutassák a design széleskörű értelmezési lehetőségeit, elsősorban a kreatív szemléletet és az innovációt.

 

Harsány Patrícia 

A kiállításon a látogató sorozatgyártott darabokkal, kis szériában készülő bútorokkal és kiegészítőkkel, prototípusokkal, kísérleti tárgyakkal, a design és a képzőművészet határán elhelyezkedő egyedi munkákkal, képzőművészeti alkotásokkal, kortárs ékszerekkel, tárgyfotókkal találkozhat, amelyek közül jó néhány társadalmi, ökológiai sőt gasztroetimológiai kérdésekkel foglalkozik.  

A budapesti kiállítás hagyományosan kisebb szekcióból épül fel, ezt a tematikát követi a bécsi tárlat is. A DWB VLOG egy 154 rövidfilmből álló videósorozatot takar, amely a 2021-ben tervezett és a Covid miatt meghiúsult pozsonyi és bécsi kiállítások helyett jött létre, nemzetközi bemutatójának partnere pedig a brit Dezeen volt. 2022-ben az Üveg Nemzetközi Évéhez kapcsolódóan egy reprezentatív válogatás valósult meg, amelynek néhány különleges darabjával az osztrák közönség is megismerkedhet. Nem maradhat el a Szigeti Szilvia textiltervező kezdeményezte, a gyártók és a tervezők egymásra találását, együttműködését elősegítő TEXHIBITION projekt, illetve a kortárs ékszertervezőkre fókuszáló szelekció bemutatása sem. Sőt a 2018-ban készült tárgyfotó válogatásból hat alkotó munkái is kiállításra kerülnek. 

 

Luiza Vogt

A kiállítás alapítói, kurátoraiRadnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező. Mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végeztek, majd a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak. Szigeti Szilvia 2012 és 2020 között a stuttgarti Akademie Schloss Solitude kuratóriumának tagja volt. Tervezői munkájukhoz kapcsolódóan több hazai és nemzetközi kiállításon vettek részt, emellett tevékenységüket jó néhány szakmai elismeréssel jutalmazták. Többek között elnyerték a Magyar Formatervezési Díjat, a Design Management Díjat és a Ferenczy Noémi-díjat. 1994-ben közösen alapították az Unikát Összművészeti Stúdió Bt.-t és az Eventuell Galériát, s a kreatív műhelyben létrehozott kiállításokon túl közel 200 magyar és nemzetközi esemény megvalósítása fűződik a nevükhöz. 2004 óta szervezik közösen a magyar designerekre fókuszáló madeinhungaryt, 2012 óta pedig a nemzetközi alkotókra koncentráló MeeD-et, illetve 2014 óta a Határtalan Design kiállítást és összművészeti rendezvénysorozatot. Az eltelt évek során majd 4000 művésszel dolgoztak együtt.

 

Szigeti Szilvia


NYITVATARTÁS: 2023. szeptember 22. – október 5. 
Collegium Hungaricum, 1020, Bécs Hollandstraße 4. 
szeptember 22. – október 1. 10.00-19.00 regisztráció nélkül látogatható
október 2. – október 5. 10.00-18.00 előzetes regisztrációval az anmeldung@chwien.at címen


FOGADÁS ÉS PERFOPRMANSZ 
szeptember 25. 17.00-19.00
Köszöntő: Méhes Márton, a Collegium Hungaricum igazgatója
Megnyitó: Ing. Reinhard Backhausen, a Reinhard Backhausen textile & circular consulting tulajdonosa
Performansz: Góbi Rita (tánc), Szegő Dávid (dob), Radnóti Róza (zongora)
A részvétel regisztrációhoz kötött: anmeldung@chwien.at (szeptember 23-ig) 


A CSELEKVÉS NYOMAI, MI A FŐZÉS ÉRTELME?
Dobribán Árpád képzőművész kóstolóval egybekötött előadása 
2023. szeptember 27. 17:00 
Regisztráció: dobriban@me.com, részvételi díj: 15 €

A Németországban élő művész három évtizede foglalkozik a főzéssel, mint művészeti kérdéssel, kóstolókkal kísért előadásaiban a reflexiót közvetlenül a tapasztalattal kapcsolja össze, és lehetővé teszi vendégei számára, hogy „élményközösséggé” váljanak. 
 


A kiállítás a Vienna Design Week és a Határtalan Design 20 jubileumi programsorozat része.Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Összművészet mindenáron

Összművészet mindenáron

A Határtalan Design kiállításról.

„Nem használom azt a szót, hogy futurisztikus”

„Nem használom azt a szót, hogy futurisztikus”

Interjú Kas Oosterhuis építésszel.

Cseh üvegművészek a Határtalan Designon

Cseh üvegművészek a Határtalan Designon

Az Üveg Nemzetközi Éve kiállítás- és programsorozat alkalmából idén cseh, olasz, szlovák és magyar kortárs üvegművészek munkáiból álló válogatást tekinthet meg a közönség.

Hirdetés