Hirdetés

Félezer műtárgy került a felújított 3-as metróból a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe.

Hirdetés

A Közlekedési Múzeum szakemberei a BKV-val együttműködve bejárták a 3-as metró most lezárásra került állomásait: a Nyugati pályaudvar, a Deák tér és a Kálvin tér állomásokról összesen 41 ikonikus műtárgyat mentettek meg.

A Közlekedési Múzeum muzeológusai a felújítás kezdetétől válogatják az állomásokról kikerülő, közlekedéstörténeti szempontból értékes tárgyakat, köztük narancs- és citromsárga padokat, utastájékoztató táblákat, térképeket, fali kőburkolatokat, fém burkolatelemeket és gépészeti eszközöket – írta az MKKM.hu. A vonal felújítása során eddig összesen 510 műtárgy érkezett a gyűjteménybe,

ugyanakkor az egyik legkülönlegesebb, ikonikus alkotás szakszerű tisztítás után az eredeti helyszínén marad. Ez pedig nem más, mint João Rodrigues Vieira portugál képzőművész betűcsempékből álló műve a Deák téri állomáson.

„Történt nem sokkal a rendszerváltás után, hogy az Európai Kulturális Hónap keretében a BKV küldöttsége ellátogatott Budapest egyik testvérvárosába, Lisszabonba – emlékezik a történetre a Köztérkép honlap. – Az ottani tömegközlekedési vállalat a tárgyalások végén azt ajánlotta, hogy Budapestnek ajándékozna egy portugál festő által készített művet. Így került João Rodrigues Vieira csempemozaikja a Deák téri metróállomásra 1996-ban. Az állomást maga a művész választotta ki.”

Az egyik oldalon Petőfi Sándor, Ady Endre és József Attila portugálra fordított versei olvashatók, míg a másik oldalon Camoes, Césário és Pessoa portugál szerzők verseinek magyar fordítása látható.

„Amit a magyar kultúráról tudok, azt egy 1994-es budapesti látogatásomnak, illetve egy portugál költővel, Dr. Ernesto Rodriguessel kötött barátságomnak köszönhetem, aki néhány évig portugálul adott elő Budapesten, és akinek átfogó ismeretei vannak a magyar költészetről” – nyilatkozta egykor a 2009-ben elhunyt Vieira.

João Rodrigues Vieira műalkotása mellett számos egyéb objekt sorsa miatt izgulhatott a metrózó közönség, ám feleslegesen: a Közlekedési Múzeum szakemberei csak a felújítás legutóbbi szakaszában (a fent említett három belvárosi állomásról) 41 műtárgyat mentettek meg.

Vieira betűcsempéi és néhány más megmentett műtárgy:
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megvannak az új kézilabdacsarnok látványtervei

Megvannak az új kézilabdacsarnok látványtervei

Már épül az aréna a Ferencvárosban, látványterv azonban eddig nem volt.

Betűtípus elektromos bicikliknek és Breuer Marcell-doboz

Betűtípus elektromos bicikliknek és Breuer Marcell-doboz

A MOME idei első Best of Grafika-díjas tervezőinek munkái.

Emlékhely lesz a San Siro stadionból?

Emlékhely lesz a San Siro stadionból?

Egy olasz építész nem bontaná le a létesítményt, hanem 35.000 ciprussal emlékezne meg a koronavírusban elhunyt honfitársairól.

Hirdetés