Forgalomba került Portugáliában az Álvaro Siza által tervezett 7,5 eurós érme, amelyet építész kollégája, Eduardo Souto de Moura tiszteletére készített el.

Az ezüstötvözet érme egyik oldalán egy stilizált fakorona és Portugália címere látható, míg a másikon egy oszlop és Eduardo Souto de Moura neve. Álvaro Siza érméje a Banco de Portugal „Portugália Építészete” sorozatának legújabb tagja. Tavaly éppen fordított leosztásban készült a pénz, vagyis Souto de Moura tervezett Siza építészete előtt tisztelgő érmét.

Álvaro Siza: Eduardo Souto de Moura

 

Mindkét Pritzker-díjas építész a Porto School of Architecture-t végezte el, és nemzetközileg is jól ismert. Souto de Moura Portóban született, eredetileg szobrásznak tanult, később váltott építészetre. A 70-es évek második felében Álvaro Siza irodájában dolgozott, éppen az ő bátorítására nyitott saját stúdiót. A Pritzker-díjat a bragai stadionért, a portói Burgo-toronyért és a cascaisi Paula Rego Múzeumért kapta.

Álvaro Siza a Porto melletti Matosinhosban született, a Pritzker-díjat viszont Lisszabon Chiado nevű történelmi kereskedelmi negyedének újjáépítéséért, pontosabban a renoválási projekt irányításáért kapta.

Eduardo Souto de Moura: Álvaro Siza
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Dél-Korea építészetének a legjava Budapesten

Dél-Korea építészetének a legjava Budapesten

Az elmúlt harminc év legjelentősebb épületeit mutatják be a Koreai Kulturális Központban. 

Társadalmi célt szolgálnak a dán

Társadalmi célt szolgálnak a dán "gabonakörök"

Menjél ki a zöldbe és beszélgess a szomszédaiddal!

Mozart és Beethoven sírját is felkeresheted az új applikációval

Mozart és Beethoven sírját is felkeresheted az új applikációval

Letölthető audio guide mutatja be Európa második legnagyobb sírkertjének történelmi és építészeti sokszínűségét.

Hirdetés