Hirdetés

2. Rug Art Fest

Fókuszban a szőnyeg!

2018. október 8-21., Budapest Bálna, első emeleti Makett terem

A kiállításon idén csaknem 60 alkotó vesz részt. A népművészek, képzőművészek, iparművészek, középiskolás diákok, tárgyalkotók közel 130 alkotása tekinthető meg a több mint 1000 nm-es csodálatos térben a CAFe művészeti fesztivál védnöksége alatt. A kiállítás külön érdekessége, hogy csoportos projekteket is bemutat: a SZETT csapata a RUG ART LAB projekt keretében 2018-ban elkészült szőnyegeit tárja a látogatók elé, a Woolcano-csoport a 2017-es alkotótáborban készült kísérleti munkáikat, Mosonszolnok faluközössége is megörvendezteti monumentális falikárpitjával az érdeklődőket, valamint a Pécsi illetve a Budapesti Művészeti Gimnázium tanulói is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A textiles alkotások mellett megtekinthetőek Réthey-Prikkel Tamás fotográfus lenyűgöző műhelyfotói, amelyeket a Magyarországon működő 4 szőnyeg- és alapanyaggyártó műhelyében készített. Lőrincz Dorothy újságíró riportjaiból pedig az oszlopokon olvashatnak részleteket a gyártók gyönyörű múltjáról, szomorú jelenéről, azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet a közös együtt gondolkozásra és cselekvésre, hogy jövőjük szép legyen.

A kiállítás együttműködő partnere az EUROPA DESIGN. A bemutatott szőnyegek installációját néhol kiegészítik a cég által forgalmazott design székek az otthonos környezet kialakítása érdekében. A tárlaton a hagyományos mintavilágtól, a különféle struktúraképzéseken keresztül, a digitálisan nyomtatott szőnyegekig széles spalettán láthatóak a magyar tervezők kreatív alkotásai. Idén is a sokszínű technikai megoldások okoznak meglepetést és élményt a látogatóknak. A fesztivált Feledy Balázs művészetíró nyitotta meg, Farkas Erzsébet hegedűművész és Rozsnyay Béla szobrászművész közreműködésével. A Szakmai Aranyvilla Díjat Regős Anna vehette át.

A kiállítás random műhelyében érdekes újszerű szövő-hurkoló eszközöket próbálhatnak ki az emberek. A fesztivál különlegessége az is, hogy a HUNGARPET szőnyegszövő üzem vezetője, Borbély Ferenc felajánlott két szőnyeget a közönségszavazók számára. Folyik ugyanis a közönségszavazás, aminek eredményeként Aranyvilla Díjat kap a legtöbb szavazatot kapott tervező. A szavazók között pedig két szőnyeget sorsolunk ki. Megjelent ismét a fesztivál újsága, amit ajándékként a látogatók hazavihetnek. A közönségdíj a záró rendezvényen, okt. 21-én 16 órakor kerül átadásra, valamint a két szerencsés szavazó átveheti a felajánlott HUNGARPET szőnyegeket.

A Rug Art Fest kezdeményezésről

2017-ben rendezték meg először a Rug Art Fest Kortárs Szőnyegtervezők Találkozóját, azzal a céllal, hogy évről-évre lehetőséget teremtsenek a kortárs szőnyegtervezőknek legújabb kollekcióinak, lakástextil termékeinek bemutatására. Egy évvel ezelőtt is a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programsorozatának részeként láthatták az akkori tárlatot a Bálnában, de akkor még csak egy 430 nm-es térben. Hatalmas érdeklődés övezte a tavalyi kiállítást, több mint 2000-en jöttek el megnézni, ezért gondoltuk, hogy érdemes folytatni évről-évre, mert így meg lehet mutatni a szőnyegtervezés szépségeire, lehetőségeire, a magyar szőnyegtervezők magas színvonalú termékeire.

A szervezők megalapították az ARANYVILLA-díjat, amellyel motiválni szeretnénk a tervezőket, a pályakezdőket és a látogatókat is. A díjat Ádám Krisztián Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész készítette el Czakó Zsolt grafikus művész tervei alapján. A kiállítás mindenkori arculata Czakó Zsolt érdeme.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az argentin építészhallgatóknak is bejött a Hello Wood

Az argentin építészhallgatóknak is bejött a Hello Wood

A magyar alkotócsapat kiállítással zárta első három argentin évét. 

Calatrava képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás Madridban

Calatrava képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás Madridban

Először mutatkozik be képzőművészként a spanyol fővárosban.

Újra itt az Art Market Budapest

Újra itt az Art Market Budapest

Sztárművészekkel és 5 kontinens kiállítóival várja látogatóit a régió legjelentősebb kortárs képzőművészeti seregszemléje.

Hirdetés