2. Rug Art Fest

Fókuszban a szőnyeg!

2018. október 8-21., Budapest Bálna, első emeleti Makett terem

A kiállításon idén csaknem 60 alkotó vesz részt. A népművészek, képzőművészek, iparművészek, középiskolás diákok, tárgyalkotók közel 130 alkotása tekinthető meg a több mint 1000 nm-es csodálatos térben a CAFe művészeti fesztivál védnöksége alatt. A kiállítás külön érdekessége, hogy csoportos projekteket is bemutat: a SZETT csapata a RUG ART LAB projekt keretében 2018-ban elkészült szőnyegeit tárja a látogatók elé, a Woolcano-csoport a 2017-es alkotótáborban készült kísérleti munkáikat, Mosonszolnok faluközössége is megörvendezteti monumentális falikárpitjával az érdeklődőket, valamint a Pécsi illetve a Budapesti Művészeti Gimnázium tanulói is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. A textiles alkotások mellett megtekinthetőek Réthey-Prikkel Tamás fotográfus lenyűgöző műhelyfotói, amelyeket a Magyarországon működő 4 szőnyeg- és alapanyaggyártó műhelyében készített. Lőrincz Dorothy újságíró riportjaiból pedig az oszlopokon olvashatnak részleteket a gyártók gyönyörű múltjáról, szomorú jelenéről, azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet a közös együtt gondolkozásra és cselekvésre, hogy jövőjük szép legyen.

A kiállítás együttműködő partnere az EUROPA DESIGN. A bemutatott szőnyegek installációját néhol kiegészítik a cég által forgalmazott design székek az otthonos környezet kialakítása érdekében. A tárlaton a hagyományos mintavilágtól, a különféle struktúraképzéseken keresztül, a digitálisan nyomtatott szőnyegekig széles spalettán láthatóak a magyar tervezők kreatív alkotásai. Idén is a sokszínű technikai megoldások okoznak meglepetést és élményt a látogatóknak. A fesztivált Feledy Balázs művészetíró nyitotta meg, Farkas Erzsébet hegedűművész és Rozsnyay Béla szobrászművész közreműködésével. A Szakmai Aranyvilla Díjat Regős Anna vehette át.

A kiállítás random műhelyében érdekes újszerű szövő-hurkoló eszközöket próbálhatnak ki az emberek. A fesztivál különlegessége az is, hogy a HUNGARPET szőnyegszövő üzem vezetője, Borbély Ferenc felajánlott két szőnyeget a közönségszavazók számára. Folyik ugyanis a közönségszavazás, aminek eredményeként Aranyvilla Díjat kap a legtöbb szavazatot kapott tervező. A szavazók között pedig két szőnyeget sorsolunk ki. Megjelent ismét a fesztivál újsága, amit ajándékként a látogatók hazavihetnek. A közönségdíj a záró rendezvényen, okt. 21-én 16 órakor kerül átadásra, valamint a két szerencsés szavazó átveheti a felajánlott HUNGARPET szőnyegeket.

A Rug Art Fest kezdeményezésről

2017-ben rendezték meg először a Rug Art Fest Kortárs Szőnyegtervezők Találkozóját, azzal a céllal, hogy évről-évre lehetőséget teremtsenek a kortárs szőnyegtervezőknek legújabb kollekcióinak, lakástextil termékeinek bemutatására. Egy évvel ezelőtt is a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programsorozatának részeként láthatták az akkori tárlatot a Bálnában, de akkor még csak egy 430 nm-es térben. Hatalmas érdeklődés övezte a tavalyi kiállítást, több mint 2000-en jöttek el megnézni, ezért gondoltuk, hogy érdemes folytatni évről-évre, mert így meg lehet mutatni a szőnyegtervezés szépségeire, lehetőségeire, a magyar szőnyegtervezők magas színvonalú termékeire.

A szervezők megalapították az ARANYVILLA-díjat, amellyel motiválni szeretnénk a tervezőket, a pályakezdőket és a látogatókat is. A díjat Ádám Krisztián Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész készítette el Czakó Zsolt grafikus művész tervei alapján. A kiállítás mindenkori arculata Czakó Zsolt érdeme.

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó

Tovább élhet, akinek megadatott az egészséges munkakörnyezet

Tovább élhet, akinek megadatott az egészséges munkakörnyezet

Bemutatták a jövő irodai trendjeit az Orgatec szakkiállításon.

Ötemeletnyi kultúrorgia: megnyitott a Société Budapest

Ötemeletnyi kultúrorgia: megnyitott a Société Budapest

3500 négyzetméternyi tömény kultúra a város közepén, a kortárs design és építészet legjavával körülölelve. Ez a Société Budapest.

Egy geg már nem elég a jó irodához

Egy geg már nem elég a jó irodához

Változik a világ, benne pedig a munka, a munkával kapcsolatos elképzeléseink, a munkához való hozzáállásunk, így aztán a munkavégzés helyszínéül szolgáló terek is. 

Az építés katarzisa egy közösség megszületése

Az építés katarzisa egy közösség megszületése

Elkészült a Hello Wood legújabb könyve, a Children of the Wood.

Fókuszban az irodatervezés jövője!

Fókuszban az irodatervezés jövője!

Mit várunk a jövő irodáitól? Mitől válik szerethetővé és élhetővé a munkahelyi környezet?  Hogyan integrálhatjuk az irodák tervezésébe az alkalmazottak igényeit? Milyen innovatív megoldásokra és módszerekre számíthatunk a területen? Számos érdekes, irodatervezéssel kapcsolatos kérdésre keresték a választ az idei Design Héten a KREA Kortárs Művészeti Iskolában! 

Hirdetés