Hogy összekapcsolja egymással a múltat, a jelent és a jövőt, valamint a színeket a térrel.

Hogyan lehet összekapcsolni egymással a múltat, a jelent és a jövőt? – tette fel a kérdést installációjával Emmanuelle Moureaux, a Tokióban alkotó francia építész-designer. A Slices of Time nevű alkotásában 168 000 papírszámot eresztett le a mennyezetről szivárványszínű sorokba rendezve, célja pedig bolygónk vizuális ábrázolása.


A 168 000 kis szám összesen 120 „időszeletet” alkot, ezek henger formájában kapcsolódnak össze, a fehéren kívül száz színárnyalatot tartalmaz. Moureaux a színeket egyfajta háromdimenziós elemként használja, melyeken keresztül érzelmeket szeretne közvetíteni. Jemima Burrill, a NOW galéria kurátora elmondta, hogy ez az alkotás lehetőséget ad arra, hogy kiszakadjunk a politika által uralt világból, és megtaláljuk a tökéletes kikapcsolódást. Az installációban egyszerre élvezhető a szín és forma egyszerűsége, vagy éppen összetettsége, a két elem nagyon jól működik együtt.

„Amikor először utaztam Tokióba, teljesen lenyűgöztek az utcákat elárasztó színek, és abban a pillanatban elhatároztam, hogy Japánba fogok költözni – mondta Emmanuelle Moureaux. – Amikor a városra gondolok, három dimenzió jelenik meg a fejemben: az egyik dimenziót a fényforrások, az elektromos kábelek és a reklámfények alkotják, a második a kék égbolt, a harmadik pedig az épületek."

Hozzátette azt is, hogy az utcákat ellepő intenzív színkavalkád volt dizájnkoncepciójának legfőbb inspirálója. A Tokió okozta – jó értelemben vett – érzelmi sokk ösztönözte arra, hogy megmutassa a színek szépségét a lehető legteljesebb mértékben és azt, hogy ezek milyen hatással vannak a térre. Az installáció a londoni NOW galériában tekinthető meg, amely azonban a koronavírus-járvány miatt jelenleg szintén zárva tart. 

Forrás: Emmanuelle Moureaux
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Steppelt merengés ég és föld között

Steppelt merengés ég és föld között

A november 9-én nyíló NUBES című kiállításon most először mutatkozik be Herbert Anikó aka Haniko teljes „Otthonka” sorozata.

/A MINTA / az eredeti MÜPA reliefek

/A MINTA / az eredeti MÜPA reliefek

Jovánovics György kiállítása a FUGÁban.

A designtárgyak érzelmi vonatkozásai

A designtárgyak érzelmi vonatkozásai

Storytelling a Határtalan Design kiállításon.
 

Hirdetés