Hogy összekapcsolja egymással a múltat, a jelent és a jövőt, valamint a színeket a térrel.

Hirdetés

Hogyan lehet összekapcsolni egymással a múltat, a jelent és a jövőt? – tette fel a kérdést installációjával Emmanuelle Moureaux, a Tokióban alkotó francia építész-designer. A Slices of Time nevű alkotásában 168 000 papírszámot eresztett le a mennyezetről szivárványszínű sorokba rendezve, célja pedig bolygónk vizuális ábrázolása.


A 168 000 kis szám összesen 120 „időszeletet” alkot, ezek henger formájában kapcsolódnak össze, a fehéren kívül száz színárnyalatot tartalmaz. Moureaux a színeket egyfajta háromdimenziós elemként használja, melyeken keresztül érzelmeket szeretne közvetíteni. Jemima Burrill, a NOW galéria kurátora elmondta, hogy ez az alkotás lehetőséget ad arra, hogy kiszakadjunk a politika által uralt világból, és megtaláljuk a tökéletes kikapcsolódást. Az installációban egyszerre élvezhető a szín és forma egyszerűsége, vagy éppen összetettsége, a két elem nagyon jól működik együtt.

„Amikor először utaztam Tokióba, teljesen lenyűgöztek az utcákat elárasztó színek, és abban a pillanatban elhatároztam, hogy Japánba fogok költözni – mondta Emmanuelle Moureaux. – Amikor a városra gondolok, három dimenzió jelenik meg a fejemben: az egyik dimenziót a fényforrások, az elektromos kábelek és a reklámfények alkotják, a második a kék égbolt, a harmadik pedig az épületek."

Hozzátette azt is, hogy az utcákat ellepő intenzív színkavalkád volt dizájnkoncepciójának legfőbb inspirálója. A Tokió okozta – jó értelemben vett – érzelmi sokk ösztönözte arra, hogy megmutassa a színek szépségét a lehető legteljesebb mértékben és azt, hogy ezek milyen hatással vannak a térre. Az installáció a londoni NOW galériában tekinthető meg, amely azonban a koronavírus-járvány miatt jelenleg szintén zárva tart. 

Forrás: Emmanuelle Moureaux
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bauhaus100. Program a mának - Kortárs nézőpontok

Bauhaus100. Program a mának - Kortárs nézőpontok

A Ludwig Múzeum kiállítása a nemzetközi Bauhaus-év megemlékező eseménysorozathoz kapcsolódik.

Megnyílt az IPARTERV 50+ kiállítás

Megnyílt az IPARTERV 50+ kiállítás

Az IPARTERV 50+ című csoportos tárlat az 1968-as és 1969-es Iparterven kiállító művészek legújabb munkáiból, illetve a már lezárt életművek legutóbbi szakaszából ad válogatást. 

Hudec és a kínai metropolisz

Hudec és a kínai metropolisz

A budapesti Hudec-hagyatékból nyílik kiállítás Sanghajban.

Hirdetés