• 2020-07-16 09:00
  • Deco

Tudatos eklektika

Felújított lakás a belvárosban

A belvárosi sétálóutca 1900-As évekbeli épületében található stúdiólakás felújítását egy csőtörés hozta a tervezettnél előbbre, de a fiatal tulajdonos, aki enteriőr stylistként dolgozik, valójában örült ennek. Cikkünk a DECO 2017/3-as lapszámából.

Jelenleg enteriőr stylistként dolgozik Plavecz Péter, aki Müller Mónika lakberendező szárnyai alatt tanulta meg a szakma fortélyait, így meglévő otthonát már kifinomult stílusérzékkel alakította át. „Amikor megvettem a lakást, csak egy kisebb felújítást végeztem, így valójában időszerű volt már a teljes körű renováció” – emlékszik vissza Péter. Korábban a legnagyobb helyiség hálószobaként funkcionált, ezért az elsődleges szempont a nappali kialakítása volt, ahol egy kisebb baráti társaságot is kényelmesen le lehet ültetni. A közel négyméteres belmagasság ellenére, a fiatal stylist biztos volt benne, hogy nem szeretne galériát, sőt, arra törekedett, hogy minél tágasabb érzetet keltsen, ezért kivetette az eredeti nagypolgári ajtókat és csak a míves kereteket őrizte meg. Emellett az alaprajz újragondolásával érte el mai formáját a lakás.

Az egykori hálószoba helyére került a nappali, a másik egyterű helyiség – amit falbontásokkal hoztak létre – most a konyhának ad helyet, a közepén egy minimalista konyhapultba rejtve minden funkciót, ráadásul még étkezőasztalként is funkcionál. A konyhapult egyik oldalán függöny takarja a hálófülkét, és mellette a fal színével azonos kékre festett tolóajtó mögött a fürdőszoba rejtőzik.

Belépve a lakásba a tekintetet magával ragadják a merészen kékre festett falak, és a nappali falát díszítő hatalmas rúzsozott ajkak: Terry Richardson Amanda Lepore transzszexuális előadóról készült fotóján. „Számomra ez a kép egyszerre tükröz egyfajta kozmopolita életérzést és kellően extravagáns is” – mutatja Péter. Nem meglepő, hogy a stylist lakásában kimondottan hangsúlyos szerep jut a dísztárgyaknak.

„Sokat utazom, és általában hazahozok valamit a zsúfolásig tömött bőröndömben” – meséli Péter, aki szándékosan nem akarta egyetlen stílusnak megfelelően berendezni az otthonát, sokkal fontosabb volt számára, hogy szeretett tárgyai vegyék körül, és mindebből egy harmonikus egységet teremtsen.

Tekintett a kis alapterületre, a nappali extravagánsan berendezett helyisége tökéletes összhangban van a konyha és a hálófülke közös terével. Nem csak a karakteres kék falszín, de a vidám, színes kiegészítők is megjelennek mindkét helyiségben.

„Az volt a célom, hogy minden stílusból legyen benne egy kicsi, amit szeretek. Egy kis 50-es éveket idéző modernizmus, némi francia eklektika, illetve egy pici marokkói és amerikai hatás.”


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

A józanság kora

A józanság kora

Az idei Nemzetközi Zöld Építés Hetén is kiemelt Szervita Square Building.

Útmutató – Séta, kaland és kincskeresés szabadon az Imagine Budapesttel

Útmutató – Séta, kaland és kincskeresés szabadon az Imagine Budapesttel

Három tematikus útvonal Budapest (és környéke) legizgalmasabb kulturális kincsei között.

Legyen Budapest egy színes város!

Legyen Budapest egy színes város!

Ö dolog, amiért imádjuk a modernkori faldekorálás művészetét.

Hirdetés