• 2022-01-11 09:00
  • Deco

Kiülök a dombtetőre

Nagy fába vágta a fejszéjét a háromgyerekes család, amikor úgy döntött, hogy korábbi budai lakásukból a Hegyvidék zöldebb, csendesebb részébe költöznek és újra terveznek egy nem túl nagy alapterületű házat. Cikkünk az Octogon Deco 2021/5-ös lapszámából.

A lejtős telken álló szerkezetkész ház esetében az jelentette a problémát, hogy az ingatlant egy olyan házaspártól vásárolták meg új tulajdonosai, akik térigénye merőben eltért, és a feldarabolt belső terekben olyan kényelmi helyiségek kialakításában gondolkodtak, mint például a szauna. Ezzel szemben a beköltöző család számára fontos volt, hogy minden gyereknek saját szobája legyen, jusson hely a nagymamának, és mindemellett egy méretes közösségi teret is ki tudjanak alakítani.

A szerkezetkészen megvásárolt háznak már eredeti terveiben is fontos szempont volt az intenzív kertkapcsolat kialakítása

Szűkítette mozgásterüket a már kész tartószerkezet, ezért komoly kihívást jelentett az új alaprajz elkészítése, aminek megtervezésével Kovács Zsófiát és Bertóty Esztert bízták meg. Elrendezésében klasszikus szervezési elvet követnek az újragondolt belső terek: az alagsori szinten található a tárolóhelyiségekkel kiegészített garázs, a földszinten a nappaliból, konyhából és étkezőből álló tágas közösségi tér, valamint a szülői hálószoba, az emeleten pedig a gyerekszobák, a közös fürdő, illetve a közlekedő egy részén kialakított vendégszoba kapott helyet.

Letisztultságával mindhárom gyerekszoba és a szülői háló is higgadt, nyugodt hangulatot áraszt, ugyanakkor egy-egy falszakaszt mindenütt mintás tapétával dobtak fel, ami egyedivé teszi ezeket a helyiségeket is.

Ahol lehetett, igyekeztek szabadon hagyni falfelületeket a család kortárs festményei számára. Csató József festőművész alkotása került az étkezőbe, ahol az étkezőasztal vonalát egy retró komód zárja le

A ház legtöbb berendezési tárgya és bútora egyedi tervezésű vagy gondosan összeválogatott darab. Így van ez a kék megnyugtató árnyalatait felvonultató hálószoba esetében is, ahol az ágy mögötti falszakaszt tapétával emelték kiBátor választás a skandináv bútorokkal berendezett gyerekszoba falán megjelenő állatmintás tapéta, aminek sötét háttérszíne mélységet és otthonos melegséget kölcsönöz az egész szobának.


A tervezők igyekeztek minden zugot a legpraktikusabb módon kialakítani a szolid alapterületű házban. Annak ellenére, hogy az összhatás kellően szellős lett, minden falszakasz rejt valamit: a beépített szekrények színükkel és felületükkel belesimulnak a falsíkokba. Stílusában kifinomult skandináv hatás érződik a ház belső tereiben, amihez visszafogott színvilág párosul. Ami a fehér és szürke falakat illeti, csak néhány barátságos fafelület mozgatja meg őket. Ugyancsak csínján bántak a bútorokkal, így jól érvényesülhetnek a család kortárs festményei.

Az egyedileg tervezett modern és a vintage bútorok otthonos eklektikát teremtenek, harmonizálnak egymással, miközben olyan visszafogottak, hogy közben teret engednek a kortárs műalkotásoknak.

A nappali domináns eleme és egyben üde színfoltja az egyedi – igény szerinti töltésű és keménységű – moduláris kanapé, valamint Soós Nóra nagyméretű festménye

A lakó- és közösségi helyiségekben parkettát, a vizesblokkokban és a konyhában terrazzóra emlékeztető greslapokat fektettek le. Egyes részleteket határozott színek emelnek ki, legyen az a nappali középpontjában álló egyedi kanapé, a konyhabútor frontjai, vagy a kiemelt falszakaszokat borító tapéták. Az összkép egységes, a helyiségek pedig hűen tükrözik a lakók személyiségét, ízlését.

 

Helyszín: Budapest, Hegyvidék
Alapterület: 210 m2


 

Még több és nagyobb fotóért katt a képgalériára! 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Egymásra nézve

Egymásra nézve

Családi ház Rákosmentén. Cikkünk az OCTOGON magazin 176-os (2022/4-es) lapszámából.

Valóra vált víziók
  • 2022-08-24 09:00
  • Deco

Valóra vált víziók

Hirdetés