• 2022-01-11 09:00
  • Deco

Kiülök a dombtetőre

Nagy fába vágta a fejszéjét a háromgyerekes család, amikor úgy döntött, hogy korábbi budai lakásukból a Hegyvidék zöldebb, csendesebb részébe költöznek és újra terveznek egy nem túl nagy alapterületű házat. Cikkünk az Octogon Deco 2021/5-ös lapszámából.

A lejtős telken álló szerkezetkész ház esetében az jelentette a problémát, hogy az ingatlant egy olyan házaspártól vásárolták meg új tulajdonosai, akik térigénye merőben eltért, és a feldarabolt belső terekben olyan kényelmi helyiségek kialakításában gondolkodtak, mint például a szauna. Ezzel szemben a beköltöző család számára fontos volt, hogy minden gyereknek saját szobája legyen, jusson hely a nagymamának, és mindemellett egy méretes közösségi teret is ki tudjanak alakítani.

A szerkezetkészen megvásárolt háznak már eredeti terveiben is fontos szempont volt az intenzív kertkapcsolat kialakítása

Szűkítette mozgásterüket a már kész tartószerkezet, ezért komoly kihívást jelentett az új alaprajz elkészítése, aminek megtervezésével Kovács Zsófiát és Bertóty Esztert bízták meg. Elrendezésében klasszikus szervezési elvet követnek az újragondolt belső terek: az alagsori szinten található a tárolóhelyiségekkel kiegészített garázs, a földszinten a nappaliból, konyhából és étkezőből álló tágas közösségi tér, valamint a szülői hálószoba, az emeleten pedig a gyerekszobák, a közös fürdő, illetve a közlekedő egy részén kialakított vendégszoba kapott helyet.

Letisztultságával mindhárom gyerekszoba és a szülői háló is higgadt, nyugodt hangulatot áraszt, ugyanakkor egy-egy falszakaszt mindenütt mintás tapétával dobtak fel, ami egyedivé teszi ezeket a helyiségeket is.

Ahol lehetett, igyekeztek szabadon hagyni falfelületeket a család kortárs festményei számára. Csató József festőművész alkotása került az étkezőbe, ahol az étkezőasztal vonalát egy retró komód zárja le

A ház legtöbb berendezési tárgya és bútora egyedi tervezésű vagy gondosan összeválogatott darab. Így van ez a kék megnyugtató árnyalatait felvonultató hálószoba esetében is, ahol az ágy mögötti falszakaszt tapétával emelték kiBátor választás a skandináv bútorokkal berendezett gyerekszoba falán megjelenő állatmintás tapéta, aminek sötét háttérszíne mélységet és otthonos melegséget kölcsönöz az egész szobának.


A tervezők igyekeztek minden zugot a legpraktikusabb módon kialakítani a szolid alapterületű házban. Annak ellenére, hogy az összhatás kellően szellős lett, minden falszakasz rejt valamit: a beépített szekrények színükkel és felületükkel belesimulnak a falsíkokba. Stílusában kifinomult skandináv hatás érződik a ház belső tereiben, amihez visszafogott színvilág párosul. Ami a fehér és szürke falakat illeti, csak néhány barátságos fafelület mozgatja meg őket. Ugyancsak csínján bántak a bútorokkal, így jól érvényesülhetnek a család kortárs festményei.

Az egyedileg tervezett modern és a vintage bútorok otthonos eklektikát teremtenek, harmonizálnak egymással, miközben olyan visszafogottak, hogy közben teret engednek a kortárs műalkotásoknak.

A nappali domináns eleme és egyben üde színfoltja az egyedi – igény szerinti töltésű és keménységű – moduláris kanapé, valamint Soós Nóra nagyméretű festménye

A lakó- és közösségi helyiségekben parkettát, a vizesblokkokban és a konyhában terrazzóra emlékeztető greslapokat fektettek le. Egyes részleteket határozott színek emelnek ki, legyen az a nappali középpontjában álló egyedi kanapé, a konyhabútor frontjai, vagy a kiemelt falszakaszokat borító tapéták. Az összkép egységes, a helyiségek pedig hűen tükrözik a lakók személyiségét, ízlését.

 

Helyszín: Budapest, Hegyvidék
Alapterület: 210 m2


 

Még több és nagyobb fotóért katt a képgalériára! 


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

A szürke mögé rejtett árnyalatok – Tomay Tamás építészete

A szürke mögé rejtett árnyalatok – Tomay Tamás építészete

Négyrészes cikksorozatunkban Tomay Tamás építészre emlékezünk - a negyedik részben egy óbudai családi házzal.

Meghalt Tomay Tamás

Meghalt Tomay Tamás

Az építesz 72 éves volt.

Ház az erdő szomszédságában

Ház az erdő szomszédságában

Szada, Panoráma utcai családi ház.

Hirdetés