Mazi étterem az Egyenes Labirintus Kör tervezésében.

A Parlament szomszédságában található Mazi nevű autentikus görög étterem 2016 óta várja a mediterrán életérzést és ízeket megtapasztalni vágyókat egy finom ebédre vagy vacsorára. Belső terét öt év után, az első éttermet is tervező Egyenes Labirintus Kör elképzelései alapján bővítették és újították fel. Cikkünk a OCTOGON Deco 2022/6-os számából.
 


Görög vendégszeretettel fogadja a mediterrán finomságokra éhezőket az Alkotmány utcában a Mazi étterem görög tulajdonosa, ahol az étterem szíve, a konyha is görög chefek irányításával működik. Az emberek és az ételek kapcsolatát helyezi fókuszba, amit a belső design is hűen tükröz. Galambszürke, nyers téglafalak veszik körül a vendégrészt és a látványkonyhát a letisztult, barátságos enteriőrben.

A Mazi ötödik születésnapja alkalmából Nagy Csatlós Anita és Bonta Gáspár a belsőt újragondolta. A tereket összenyitva, indusztriális hangulatú, tágas bisztróként nyitotta meg ismét kapuit a valaha kicsiny görög étterem. 
 


A praktikus elrendezésű térben szemmel láthatóan kerülték a túlságosan egyértelmű görög motívumokat, mindössze néhány finom, absztrakt utalást találni rájuk. Kivétel képez ez alól az étlap, amin hopliták – azaz ókori görög nehézfegyverzetű katonák – vonalrajzai teszik egyértelművé a hely földrajzi vonatkozásait. 

Vas, réz és üveg elemekből összeállított, látványos paraván választja el a bejáratot a vendégtértől, amit Gáspár görögországi utazásai ihlettek. Hatalmas utcai portáljának köszönhetően a tér rendkívül világos, amire a világos falak mellett a rejtett fényforrások is rásegítenek. Egyik fő látványeleme a térnek a falon látható réz napkorong, amit szelíd derengés ölel körbe. Egyedi motívum a mennyezeten megjelenő, halra utaló installáció is, ami Görögország tengeri élővilágát idézi meg. 

Szintén a tengerre utalnak a konyha melletti térbe helyezett különálló asztal mögötti falat borító „viharos” kékeszöld csempék. A nagyobb társaság számára kialakított kerek asztalt egyedi, szárított nádból készült lámpa világítja meg – az anyag az elmúlt években a tengerparti éttermekben is népszerű lett. 

 


A Mazi étlapján rengeteg hagyományos, sok esetben mégis újragondolt fogásból lehet választani, legyen szó tengeri specialitásokról vagy a görög hegyvidékek ételeiről. Utóbbi hangulata a design szürke színeiben, az élesebb vonalakkal kialakított konyharészben, vagy épp a szögletes fémszerkezetekre fellógatott zöldnövényekben jelenik meg.

Íves vonalak ellenpontozzák az erős ipari jelleget és a szigorúbb vonalvezetést. Az étterem középső részére került a látványkonyha, mellette szeparáltan a hangulatos bárrész. A Mazi – a szó jelentése „együtt” – pedig nem szól másról, mint a kellemesen eltöltött időről minőségi ételekkel és italokkal, jó társaságban.

 


 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Egy csepp Brazília
  • 2023-07-26 09:00
  • Deco

Egy csepp Brazília

Étterem a Belvárosban

Romos pajtából étterem

Romos pajtából étterem

A fardaa reuse projektje egy skót szigeten

BEST OF DECO 2022 | YAMA Budapest étterem
  • 2022-12-26 11:00
  • Deco

BEST OF DECO 2022 | YAMA Budapest étterem

Bara Akos Daniel Architects and Design Studio tervezésében.

Hirdetés