Amikor a rusztikus stílus eggyé válik a Baliról és Jáváról származó fa és rattan bútorokkal: a Káli Home-ban jártunk, Kővágóörsön.

A közkedvelt Balaton-Felvidéken, ebben a borokban gazdag és gasztronómiai élményekben is bővelkedő térségben, a Mi a kő és a Káli Art Inn éttermeinek közvetlen szomszédságában található a Káli Home – egy csinos, kissé egzotikus, de alapvetően mégis rusztikus boutique villa Kővágóörsön.

Két gyönyörű diófa és a lejtős telek kínálta panoráma fogta meg Dóka Béla fotóst, aki 2017-ben vásárolt egy omladozó parasztházat Kővágóörsön. Impulzusvásárlás volt ez a javából, még úgy is, hogy korábban már épített néhány házat: többek között Kemencén, a Naphegy Vendégházat Zebegényben és Thaiföldön is. A magát hobbi építészként definiáló fotóművésznek erős vizuális érzékét kellett bevetnie ahhoz, hogy nagy lehetőséget lásson a nádtetős, romos épületben, ahol két hónapig bontották – sok helyen egészen az alapokig – a vöröskőből rakott, régi terméskő falakat.

A vágyak először egy 3D tervben öltöttek testet vendégház funkcióval, egybenyitott terekkel és a tájba illő, parasztház jellegű külsővel. A tulajdonos szemei előtt az organikus építészet jávai gyöngyszemei, a tágas és szellős joglok lebegtek, ezek hazai adaptációját próbálta megvalósítani vidéki környezetben. A természetes anyagok iránti szeretet a ház minden pontján tetten érhető.

Fotó: Káli HomeFotó: Káli Home
Újrahasznosított kövek és fagerendák mellett Baliról származó fapanelekkel, ajtókkal és bútorokkal rendezte be a tereket, amiket a kőműves és asztalos szakmunkák mellett nagyrészt saját erejéből hozott létre.

A konyhát a fénycsapdával kialakított ablakok elé szervezte, az egykori istálló tágas nappalivá alakult teraszra nyíló, üveges ajtókkal, és a ház hátsó részében egy impozáns hálószoba is helyet kapott a földszinten, aminek lenyűgöző belmagasságát a bontásból származó természetes kőfal hangsúlyozza.

Mivel ácsot nem találtak, a tetőteret és a tetőszerkezetet is Szabó Gábor fotós barátjával ketten építették. Az állószékes, taréjszelemenes tetőt az átlagnál vastagabb, masszívabb gerendák tartják, a tetőtér kialakításánál pedig egy kis híd látványára vágyott a tulajdonos, amit a nappali, háló és a Káli medencére néző rézkádas lounge összekapcsoló elemeként sikeresen megvalósítottak. Persze nem ment minden ilyen simán, az épület nemcsak formáját és anyaghasználatát tekintve organikus, de építésmódját illetően is: a végeredmény nem azonos az eredeti tervekkel, sok minden menet közben alakult, volt olyan rész, amit vissza kellett bontani és újraépíteni, emellett a meglévő adottságokhoz is alkalmazkodni kellett – ennek következménye, hogy egyetlen éles sarok sincs a házban.

Fotó: Káli Home

Mindezzel együtt a Káli Home kifinomult ízléssel megalkotott rusztikus belső tereivel, fegyelmezetten beemelt keleti elemeivel és visszafogott tónusaival kivételes értéket képvisel. Esztétikus vendégház, ahol négy, de akár hat ember is kényelmesen elfér és ráérősen hűsölhet a teraszokon, de ha az idő is engedi, akár a szabadban is lehet rézkádban fürdőzni. 


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Eladta az IKEA Breuer Marcell brutalista épületét

Az építészként végzett új tulajdonos nulla energiaigényű szállodát varázsolna belőle. 

Best of magyar épületek 2019

Best of magyar épületek 2019

Hazai fejlesztések szempontjából idén sem unatkoztunk. 

Brexit bunkert építettek egy londoni ház kertjében

Brexit bunkert építettek egy londoni ház kertjében

A tulaj beleunt a Brexit körüli felhajtásba, építtetett magának egy elvonulási helyet.

Hirdetés