Kortárs kompozíciók, természetes áramlatok

Hagyományunkhoz híven, ilyenkor év vége felé a legjobb anyagainkat ajánljuk nektek újraolvasásra! Szász Kati, az OCTOGON Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 számára meghatározó projektet a 2023-ban megjelent lapszámokból. Ezúttal íme egy díjnyertes budapesti villa az OCTOGON Deco 2023/2-es lapszámából.


Egy családi ház megtervezése mindig komplex feladat, amely során egyszerre jelent segítséget és komoly kihívást, ha a megrendelő konkrét elképzelésekkel érkezik. Így történt ez a Kettőpera Stúdió által tervezett A15 Villa esetében is: részletes program alapján, kifejezetten a 12. kerületben kívánta saját álomházát megépíttetni a leendő tulajdonos.
 

Fotó: Danyi Balázs

Kettőpera Stúdió építésziroda 2014-ben kapott felkérést egy családi ház tökéletes lokációjának megtalálására, valamint az ingatlan megtervezésére. Hosszas keresgélés után a Hegyvidék egy meredek utcájában találták meg a megfelelő telket, ahova a megrendelő egy természetes hangulatú házat képzelt el magának és családjának.
 

Fotó: Danyi Balázs


Fazekas Katalin DLA és Vilics Árpád épülete a környezet jellegzetességeiből ihletet merítve, mai formában ad választ a megfogalmazott szempontokra. A homlokzat rusztikusságát az egyedi elemekből álló, kézi vetésű téglaburkolat adja, ami tökéletesen harmonizál a lenyűgöző környezettel és az épület monolitikus megjelenésével.
 

Fotó: Palkó György

Ezt az érzetet még inkább fokozzák a belső terekben uralkodó, meleg tónusú faelemek nyersbeton felületekkel kombinálva. Az enteriőrök otthonos és barátságos hangulatát a mindenütt látszó fafödémek és a parketta határozza meg, amihez gondosan megtervezett beépített bútorok tartoznak szintén fafrontokkal és bőr, illetve más természetes anyagokkal kárpitozott mobiliákkal. Alapvető cél volt a családi ház tervezésekor az épített és a természetes környezet határainak elmosása, természetközeli építészeti megoldások alkalmazása.
 

Fotó: Palkó György

Az építészek azt az élményt szerették volna nyújtani az épületben tartózkodók számára, mintha az őket körülvevő erdőben barangolnának. Mindezt a természetes anyaghasználat mellett hatalmas üvegfelületek, belső növényszigetek kialakításával biztosították. Így egyrészt a nyitottság vált alapélménnyé a belső terekben, másrészt rengeteg természetes fény jut be a házba. A Kettőpera Stúdió és a megrendelő hatékony együttműködéséből egy igazán karakteres, mégis mindenféle hivalkodástól mentes, letisztult és elegáns villa született a budai hegyekben, amelyen az ikonikus amerikai építész, Frank Lloyd Wright hatása is felfedezhető.

Fotó: Palkó György


Az épületet több rangos szakmai díjjal is elismerték: 2022-ben elnyerte Az Év Háza pályázat Családi ház kategóriájának fődíját, továbbá dicséretben részesült a Budapest Építészeti Nívódíja 2022 átadóján.
 

Fotó: Palkó György

Építészet: Fazekas Katalin DLA, Vilics Árpád / Kettőpera Stúdió
Alapterület: 500 m2
Helyszín: Budapest, 12. kerület

 

Kettőpera Stúdió | Web | Facebook | Instagram

 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

A kifinomult elegancia ébredése

A kifinomult elegancia ébredése

Az este’r partners koncepciója szerint valósul meg Buda legújabb villaparkja.

Üdülés egész évben
  • 2022-09-21 09:00
  • Deco

Üdülés egész évben

Ízig-vérig kortárs és modern ugyanakkor otthonos villa Remeteszőlősön.

Nyugalom

Nyugalom

Családi ház, de meditációs központ is lehetne.

Hirdetés