Hirdetés

Az idén jubiláló összművészeti fesztivál kivételesen gazdag kulturális programmal alapozta meg további jövőjét.

A 25. jubileumi Művészetek Völgyére mintegy 200 ezer ember látogatott el, a megújult fesztivál több mint 1500 programnak adott otthont, amelyek között helyet kaptak jazz- komoly- elektronikus- és könnyűzenei koncertek, színházi és irodalmi előadások, kerekasztal beszélgetések, közösségi programok, interaktív játékok, illetve a helyi hagyományok és értékek bemutatása. Az ország legnagyobb tradíciókkal rendelkező fesztiválja megtalálta új lehetőségeit és irányait és ezáltal jövőre még tágabbra tárhatja kapuit, hogy egyszerre biztosítson színvonalas kikapcsolódási lehetőséget fiataloknak és időseknek, családoknak és gyermekeknek Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.

Különleges hangulatban zajlott az idei Művészetek Völgye: a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak a 25. születésnapját ünneplő fesztivál történelmének-hagyományainak bemutatására, és ezzel párhuzamosan tovább tágították annak összművészeti jellegét, teljesen új műfajokat és jelentős számú új közönséget hozva ezzel a Balaton-felvidékre.

A helyiek és a szervezők minden követ megmozgattak annak érdekében, hogy az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja méltó módon ünnepelje meg 25. születésnapját. Ez sikerült is: összesen mintegy 200 ezer ember látogatott el Kapolcsra, Taliándörögdre és Vigánpetendre, ahol több mint 1500 programot tekinthettek meg az érdeklődők, és több száz kitelepült és helyi árus portékájából és vendéglátóegység, illetve helyi vendéglátó porta kínálatából válogathattak. A 25. Művészetek Völgye mintegy 70 helyszínen zajlott, ezek közül 30 programhelyszín üzemelt a fesztivál saját szervezésében és számos további falusi udvar és porta a fesztivállal együttműködve alakította a látogatóknak szóló kínálatát, hiszen a helyi kezdeményezések felkarolása és az együttműködő szereplők támogatása a Művészetek Völgye hagyományos küldetése, amelynek idén is különös hangsúlyt adott.

fotó © yours kreatív bagázs

Számos új programhelyszínt indított el a fesztivál 25. születésnapja tiszteletére és egyben a megújulási lehetőségeket is keresve, melyek egytől-egyig sikeresnek értékelhetőek. Az improvizációt a középpontban állító Momentán Udvar állandó teltházzal üzemelt. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően egymáshoz kapcsolódó zenekarok, a Hobo és Bandája és a Modern Art Orchestra Hajós Andrással kiegészülve roppant szórakoztató és különleges zenei utazásra invitálta a közönséget és a muzsikusokat egyaránt. A tavaly a fesztiválra költöző Design Terminál és a Harcsa Veronika udvar immár második évben töltötte meg csordultig saját kapolcsi udvarait, olykor már annyira, hogy egyes fellépőinek dupla koncertet kellett adnia, hogy azok is élvezhessék az előadást, akik elsőre nem fértek be.

A családok és gyerekek kedvence, a Kaláka Versudvar reggeltől estig tartotta népszerű programjait, a népi hagyományőrzés zászlóshajója, a Muharay Udvar szintén kiemelt érdeklődés mellett működött és a Fonó Budai Zeneház, a Hagyományok Háza és a Kobuci Kert együttműködésében megvalósult Folk Udvar még a hajnali órákban is tömegeket tudott megmozgatni táncházas mulatságaival. Újra bekapcsolódott a fesztivál folyamatos életébe Vigántpetend faluja is, aki a Hello Wood installációiból épített új és progresszív programhelyszínt fogadta be, és újra felpezsdült az élet Taliándörögdön, ahol a legendás Klastrom körül zajló programok a világzenétől az elektronikus performanszok világáig építkeztek, de folyamatos programokat kínált számos más zenei helyszín, illetve az elmúlt éveknél nagyobb hangsúllyal jelentek meg a színházi előadások, a fesztivállátogatók megelégedésére.  

fotó © yours kreatív bagázs

„Óriási volt az érdeklődés az idei fesztivál iránt, aminek köszönhetően rekordszámú jegyet adtunk el. A tavaly elindult változások idén értek igazán révbe. Miközben a fesztivál sikerrel tartotta meg eddigi látogatóit, közben olyan rétegeket is meg tudott szólítani, akik korábban nem számítottak a Völgy törzsközönségének, de most mégis élvezettel kapcsolódtak be nem csak új, de hagyományos programjainkba is. A megújulás és a hagyományok, meglévő értékek egyidejű megőrzése, különböző közönségtípusok egyidejű megszólítása nem könnyű feladat, de úgy érezzük, idén ezt is sikerrel végeztük el. Szinte teljes új generációk jelentek meg a Völgyben és kapcsolódtak be sokrétű kulturális és szórakoztató programjainkba. Ezáltal és a közönségünk visszajelzései alapján úgy érezzük, idén még a sűrű hazai fesztiválkínálatban is valami különlegeset és minőségit sikerült létrehoznunk” – mondta el Jakab Natália, a Művészetek Völgye program és marketingigazgatója, az idei fesztivál főszervezője.

fotó © yours kreatív bagázs

Állandó kiállítások, hazai designerek bemutatói és standjai, a kézművesipar legjavának bemutatkozása és a helyi termékkínálatból szervezett termelői bemutató és vásár kísérte végig  a fesztivált. Márta István, a fesztivál alapítója saját udvarral lepte meg a közönséget, az elmúlt 25 év legfontosabb szereplőivel beszélgetett és emlékezett a TörzsKávéház a 25 évhez Udvarban. 
„Természetesen a sok újdonság mellett az érem másik fele sem hiányozhatott, és a Völgy klasszikus helyszínei és udvargazdái, a helyiek által tucatjával működtetett vásáros udvarok, Kék Abroszos vendéglátó porták is ünnepi hangulattal töltötték fel Kapolcsot és környékét” –mondta el Jakab Natália.

fotó © yours kreatív bagázs

Az idei Művészetek Völgyében számos innovációt vezettek be: szinte a teljes területén volt wifi lefedettség, harminckét elfogadóhelyen MasterCard vagy Maestro egyérintéses bankkártyával is lehetett fizetni, a Völgy mobilalkalmazásával saját program összeállítására is volt lehetőség, a helyszíni parkolás a Simple mobilalkalmazásán keresztül is bonyolítható volt, a Telekom elektromos autói pedig ingyenesen szállították a fesztivállátogatókat a helyszínek között. Az italok terén is újítás történt: idén a fesztivál helyszínein mindenütt kiváló hazai főzdék kézműves söreit ihatták a vendégek.
 „Ezen az úton szeretnénk jövőre is tovább haladni. Hiszünk benne, hogy tökéletesen megfér egymás mellett a hagyományok ápolása és az újítások bevezetése, sőt: így válik teljessé és a szélesebb rétegek számára is igazán izgalmassá a fesztivál. A sikeres fesztiválzárás után a helyiek és a széles közönség visszajelzései alapján nekikezdünk a következő év szervezésének”- tette hozzá a fesztivál vezetője.
A fesztivál augusztus 2-án vasárnap este Quimby koncerttel zárul.

Forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Cool faktortól a második otthonig

Cool faktortól a második otthonig

10 év a hazai iroda designban.

Megjelent az Octogon Deco 2018/6-os lapszáma
  • 2018-12-11 11:07
  • Deco

Megjelent az Octogon Deco 2018/6-os lapszáma

Készüljünk együtt az ünnepekre! 

Megjelent az Octogon Deco idei ötödik, 2018/5-ös lapszáma
  • 2018-11-06 14:59
  • Deco

Megjelent az Octogon Deco idei ötödik, 2018/5-ös lapszáma

Az Octogon Deco legújabb lapszámában megmutatjuk az Eiffel Palace korona-ékszerét, a Herendi Porcelán Palotát, de fókuszban van a szarvasgomba is.

Hirdetés