Hirdetés

Piano Nobile. 

Hirdetés

Szöveg:    Kaplár F. Krisztina
Építész:     Szendrõ Péter – 81font
Társtervezõk: Ghyczy Dénest, Horváth Kristóf 
Fotó: Dömölky Dániel

Kevés igazán jól lehatárolható profilú utcája van Budapestnek, a Falk Miksa ezek közül  az egyik legpatinásabb. Szendrő Péter és a 81font a Belvárost színesítő megannyi sikeres szórakozóhely után most itt egy lakást újítottak meg. A Doboz, Trafiq, Platz, Méter, Kolor vagy Kraft helyeket ismerve sejtettük, hogy jó kezekben lesz ez is. A várakozásnak megfelelő kvalitású, a hely szellemében fogant, biztos ízléssel és nagyvonalúan kezelt terekbe a tőlük elvárható progresszivitást is belevitték.

fotó © Dömölky Dániel

A Falk Miksa utca különleges hangulatát az antikvitás boltok, galériák miliője és a Duna-part közelsége adja, melynek friss szellője átjárja a lombos fák szegélyezte környező utcákat. Az utca egyik legszebb, 1900-as évek eleji lakóházának első emeletén található 250 négyzetméteres nagypolgári lakásban, a tervezési feladat egy akár rövid távon bérelhető vendéglakás kialakítása volt, amely képes 8 főt kényelmesen vendégül látni. A lakás adottságai és kialakítása a korabeli 19. századi viszonyokat idézik, a nagy alapterülethez hatalmas belmagasság és páratlan szépségű, műemléki igényességgel rekonstruált és felújított nyílászárók, gipszstukkó-mennyezet társul. A lakás közösségi terei (konyha, nappali, étkező, könyvtárszoba, és az 50 négyzetméteres balkon) mellett 4 hálószobát alakítottak ki, saját fürdőszobákkal. A lakás origója a konyha, amelynek keretét a padlón az eredetivel megegyezõ, százéves tölgyfagerendákból, egyedileg újragyártott, francia halszálkamintás parketta, fentről a hófehér, kazettás mennyezet adja. 

fotó © Dömölky Dániel

A tér ritmusát a konyha, bárpult, kandalló párhuzamosai biztosítják. A rövidebbik oldalra került – minden igényt kielégítően felszerelt konyha falának borítását adó –, mennyezetig felrakott antik cementlapokra, a kőből faragott kandalló ad választ a szemközti oldalon. A cementlapok sötét tónusát a konyha és a bárpult vörösreze, illetve a hatalmas, egyedi Bohémia-kristálycsillárok ragyogása oldja. A rézborítású hűtőket rejtő pultszigetet Breuer Marcell által tervezett, korabeli csővázas székek veszik körül. Ebből a központi térből nyílnak a különféle funkciókat el-látó további helyiségek is. A kandalló jobb oldalán a könyvtárszobába léphetünk, bal oldalán az étkezőbe, de a két tér igény szerint, a fal teljes szélességében egybenyitható – akár az óriási harmonikaajtó használatával szeparálható –, ily módon a lakás teljes utcai frontja egyetlen térsorrá fűzhető, amelynek hosszanti tengelyét csillársor hangsúlyozza. Az étkező robusztus, körtefából készült, több száz éves műhelyasztalát Thonet faszékek veszik körül, mögötte a lounge-jellegű, szigorú értelemben vett nappali részt találjuk, az emögötti szalonjellegét, az átlósan a sarokba állított feketelakk-versenyzongora kölcsönzi. A nemes anyagok használatát a barna különböző, és egyéb pasztellárnyalatok egészítik ki. E lakás rangját kétség kívül növeli a falakon látható megannyi modern és kortárs képzőművészeti alkotás, a látványt, így az elegáns hangulatot a hatalmas ablakokon beáradó fény csak tovább fokozza. 

fotó © Dömölky Dániel

fotó © Dömölky Dániel

A négy hálószobában is következetesen vitték végig – eltérő funkciók által megkövetelt kiegészítők alkalmazásával – a közösségi terek szín- és anyaghasználatát. Fürdőszoba a hálók mindegyikéhez tartozik, igaz különböző felszereltséggel. A legnagyobbikban a méretes ágy mögötti betonburkolatú dobogóba kádat is süllyesztettek, oldalt pedig nyersbeton-felületű, teljes szélességében üvegfalú, zuhanyzós minimál-fürdőszoba határol, melynek letisztultságát csupán a türkizszínű, 20. század eleji Zsolnay kerámia tükörkeret töri meg. A kisebb alapterületű fürdők kialakítását is a közösségi terek léptéke, ízlése és anyaghasználata határozza meg.

fotó © Dömölky Dániel 

E pesti békeidőket idéző, egyszerre kozmopolita, elegáns és nagyvilági lakás biztosan különlegessé és kellemessé teszi, sőt növeli is az itt tartózkodás élményét, bárki számára. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az online-foglalások már most hetekre előre beteltek.

A szöveg nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2013/5. -as számában.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Energikus szögtörések Budapest újgenerációs könyvesboltjában

Energikus szögtörések Budapest újgenerációs könyvesboltjában

Libri flagship store a Nyugatinál.

Térbeli és időbeli utazás a Hilda Étteremben
  • 2020-06-02 09:00
  • Deco

Térbeli és időbeli utazás a Hilda Étteremben

Szendrő Péter építész a tulajdonossal való első találkozáskor egy partvisnyéllel verte szét a falat.

Kívül-belül szálcement, akár mintázva

Kívül-belül szálcement, akár mintázva

A Hotel Hilton Garden Inn homlokzatát és belső tereit is az Equitone anyagai díszítik.

Hirdetés