A Fabrika a hatodik kerületi Szondi utcában talált otthonra, közel az Andrássy úthoz és a Hősök teréhez.

A Fabrika régi bútorok megmentésével, áttervezésével foglalkozik, mestereik bevonásával nem hagyományos restaurátor munkát végeznek, a felújításban kreatív kihívást keresnek. Új bázisuk felújításnál szintén azt a megközelítést választották, mint a bútorok esetében: a lehető legtöbb apró részletet megőrizni, ami kedves számukra, és mindent átalakítani és megjavítani, ami nem jól működik. 

fotó © Mohai Balázs

A bemutatóteret és műhelyet egyesítő stúdió a hatodik kerületi Szondi utcában talált otthonra, közel az Andrássy úthoz és a Hősök teréhez, követségek és a Képzőművészeti Egyetem Epreskertjének szomszédságában. A Rippl-Rónai és Munkácsy utca által közrefogott szakasz hagyományosan a mestereké: található itt kerámikus, szabó és szobor restaurátor műhely is. 

fotó © Boncsér Orsolya

A Szondi utca 94/A tágas és világos földszinti helyisége, az MTA egykori műhelye, rendkívül elhanyagolt állapotban volt, mikor a Fabrika alapítói rátaláltak már évek óta üresen állt, de a korábbi funkció miatt szerethető ipari karakter jellemezte. 

Fotó © Boncsér Orsolya

A munkával töltött nyár eredménye elég látványos: minden felesleges faltól megszabadultak, lecserélték az összes nedves vakolatot, gondosan újrafestettek minden felületet. A bemutatótér egyik leglátványosabb eleme egy magas, boltíves téglafal, amelyre nem került új vakolat, egyesével megtisztították a közel százötven éves téglákat. A lineoleumot likvidálták, viszont a hatvanas évekbeli kopolit üveg falakat, ahol csak lehet, megtartották - sőt az egészben kibontott elemeket is újra felhasználták, a bejárat mellett szélfogó fal készült belőlük. 

fotó © Boncsér Orsolya

A helyiség két szintjét összekapcsoló eredeti vaslépcsőt is megtartották, a lépcsőfokok felülete őrzi a hely összes emlékét. A fa korlátok is csak egy alapos csiszoláson estek át, a helyen eredetileg mindent beborító barna festéktől ezek sem menekültek, de ez az egyetlen pontja a helyiségnek, ahol nyomokban megőrízték ezt a színt, ugyanis olyan hatást kelt, mintha megégették volna a gerendákat.

fotó © Boncsér Orsolya

Megmaradtak még az eredeti ipari konnektorszekrények és a bumfordi, óriás bakelitkapcsolók, valamint a mennyezeten kígyózó, szövevényes szellőző cső rendszer, amelyek erdetileg egy teljes szobát elfoglaló gépben végződtek. Ez a szellőző berendezés működött, amikor beköltöztek, de olyan hangokat adott, mintha egy futurista vízió gépszörnyetege lenne, úgyhogy úgy döntöttek, lecserélik az egészet egy tenyérnyi ventillátorra, a kifürkészhetetlen csörendszert azonban megtartották. 

fotó © Boncsér Orsolya

A Fabrika Szondi utcai studiója október 28-tól várja az érdeklődőket és vásárlókat minden hétköznap 10 és 6 óra közt, más időpontokban megbeszélés alapján. 

fotó © Boncsér Orsolya

További információ: studiofabrika.com
facebook.com/studiofabrika

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Európa prémium designmárkái egy helyen

Európa prémium designmárkái egy helyen

Harminc nemzetközi designmárka, egy lakás, végtelen lehetőség: megnyílt az Estorio showroom Budapesten.

Hirdetés