Hirdetés

Séta a győri Dunakapu téren.

Június közepén adták át a Győrben a helyi önkormányzat beruházásában, négyévnyi tervező és kivitelező munka után az átalakult Dunakapu teret. A város új rendezvénytérrel, mélygarázzsal, illemhely és transzformátorházzal valamint egy kortárs épülettel egyaránt gazdagabb lett.

Fotó © Bujnovszky Tamás

Barokk mennyezeti freskókra illő felhőcsodák úsztak lassan a megújult tér felett azon a vasárnapon, amikor ellátogattunk a helyszínre. Bámészkodók, a párbeszédekből ítélve főként győriek, de külföldiek is sétáltak a téren, sok gyerek vette birtokba a helyszínt, visongva hajtották a zajos futóbicikli, örömmel tapasztalva, hogy az északi oldalról, a Móricz Zsigmond rakpart felől indulva délnek elég egy kis lendület és lám, magától gurul a gép, szinte egészen az új ún. delikáteszház (sokszor így: Delicatesse) főbejáratáig. Néhány éve lehetetlen lett volna ez a bravúr, a Mosoni-Duna partjáig csak mostantól járható be kizárólag gyalogszerrel ez a terület, az átalakítás előtt a Móricz Zsigmond rakparton még autók pöfögtek, azaz a Dunakapu terét forgalom zárta el a vízparttól. A Google Earth felvétele, ha most pillantunk Győr városára, még a tereprendezés idejét mutatja, keleti oldalán egykorvolt házak alapfalainak szabályos rendszerével, valamint a régi várfalszakaszokkal. Ezek a rajzolatok visszaköszönnek a tér északi, partfelőli szakaszán kialakított szabálytalan alaprajzú, emelt virágágyások homlokoldalán, így a sétálók a betonfelület rajzain végigkövethetik, hogy a 16. századtól egészen napjainkig hogyan változott a környék utca-háztömb hálózata.  

Fotó © Bujnovszky Tamás

A beruházás révén nagyobb alapterületű lett a burkolt városi tér, az egykor váltakozó terepviszonyokat kiegyenlítve egységes térfelület jött létre, a környező utcák felőli szintkülönbségeket (az északi és a nyugati oldal felől) növényágyásokkal kísért, széles fellépőkkel kialakított lépcsősorok vezetik át. Három építmény áll a téren. Az északnyugati sarkon található transzformátor és illemhely épülete részben egy már meglévő (illemhely) funkció újragondolása olyan aszimmetrikus rajzolatú építményben, ami megformálásában, anyaghasználatában egyaránt sokatmondó. Ez az épület ugyanis, éppen, mint a tér délkeleti sarkán álló mélygarázs lejárati tömbje, a föld alatti funkciókat rejtő épületre jellemző megoldást mutat, egyéni karakterekkel. Messziről tekintve rájuk úgy látszanak, mintha csak a többszörösen megtört vonalú tetőszerkezetük törne a felszín fölé. Földtani diaklázisok (a kőzetek belsejében, kívülről érkező nyomás és húzás hatására keletkezett hasadékok, törések) építészeti leképzésének tűnnek, burkolatuk, a rozsdálló felületet imitáló kerámiaburkolat is ezt a hatást erősíti. Ezzel a burkolóanyaggal ellenpontot képeznek az üvegből készült bejárati ajtók és az azokat kísérő pontmegfogásos üvegtáblák: a sűrű és a ritka, a tömör és a transzparens finom játéka folyik itt. 

Fotó © Bujnovszky Tamás

A harmadik kortárs építményi egység a háromszintes, aszimmetrikus, üveg-főhomlokzatú delikáteszház, ami a déli térfasorba illeszkedik. Különös új családtag a 18-19. századi 2-3 szintes lakóházak között. Az épülettest a LEIER előregyártott filigrán vasbetonszerkezetével épült fel. A kéregpaneles, egyedi előregyártási technológia lehetőséget kínált arra, hogy mindössze 3,5 hónap alatt, minimális helyszíni munkával váljon valóra az építészeti terv. A városi közbeszédben „üvegpalotának” nevezett, üzleti/vendéglátó-ipari funkcióra szánt ház befogadása nem könnyű ebben az építészeti környezetben. Mit is mondhatnánk? Ismerve a kortárs építészet hazai megítélését és megértését, tudjuk jól, hogy más megközelítés, nyitottság és kíváncsiság szükséges az elfogadáshoz. Ha ez megvan, az épület „megszólal”. A delikáteszház éppen a környezettel való párbeszédről szól. Arról, hogy a környékbeli épületekkel szoros relációban áll: azok tömbjeinek méretével nem kíván versenyre kelni, véletlenszerű ablakkiosztásaikra a maga változó homlokzati üvegosztóival, váltakozó szintmagasságaikra pedig a saját szintméret-különbségeivel felel. 

Fotó © Bujnovszky Tamás

Belső terei befejező designja még várat magára, egész pontosan a bérlők feladata lesz. Néhány földszinti és az első szinti térben megmaradtak a 18. századi – tartószerkezeti szempontból menthetetlen, így – jórészt lebontásra ítélt Brády-ház részei (egy-egy boltozott szoba), valamint az eredetivel megegyező tetőgerendázatát is visszaépítették az emeleti szinten. E ház fizikailag is kapcsolatban áll a mélygarázzsal: földszintjéről, az alagsoron át a háromszintes mélygarázs első szintje (-1) érhető el – ez az a garázsszint, ahol a téren folyó színházi, zenei előadások szereplőinek, résztvevőinek öltőzői is helyet kaptak. De ezen a garázsszinten látható egy üvegfalon át a régi városfal néhány méter hosszú, ívsorokkal tagolt téglafal-részlete is, megőrizve itt, a föld alatt egy darabot Győr múltjából.

Fotó © Bujnovszky Tamás

Megbízó: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata 
Generáltervező: IN-GA Konzorcium, GARTEN STUDIO táj- és kertépítész tervezőiroda, INCORSO Építész- és Építőműhely Kft.
Felelős építész tervező: Kádár Mihály 
Építész tervezők: Kiss Balázs, Kiss Szabolcs, Sebestyén Péter
Generál tervező (kiviteli terv): ATLAS Engineer Consulting Hungary Kft. 
Felelős építész tervező (kiviteli terv): Könözsi Szilvia
Építész tervező (kiviteli terv): Rónaszéki Gábor, Gönye Péter, Szántó Csilla
Környezetrendezés: Szloszjár György, Vastag Gabriella
Tervezés éve: 2011 (kiviteli terv: 2013-2014)
Átadás éve: 2015
Térfelszín alapterülete: 14122 m2
Építmények alapterületei: parkoló épület (bruttó, összesen): 10064,17 m2; transzformátor és illemhely épület (bruttó, összesen): 366,17 m2

Delicatesse ház:

Generál tervező: INCORSO Építész- és Építőműhely Kft.
Felelős építész tervező: Kádár Mihály
Építész tervezők: Kiss Balázs, Kiss Szabolcs, Bregó Krisztián, Jávorka Noémi
Tervezés éve: 2013
Összterület (bruttó; -1 P-2. szint): 1230,06 m2


Szöveg: Molnár Szilvia
Építész: Kádár Mihály
Fotó: Bujnovszky Tamás

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/5-ös lapszámában. 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 121 - 2015/05. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Sorsok Háza, Sou Fujimoto, kilátó Galyatetőn, Lauder Óvoda


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Győrben is indul a Design Hét

Győrben is indul a Design Hét

A Design Hét Győr a városban élő és alkotó tervezők munkáira összpontosít.

Veszprém európai kulturális főváros lesz

Veszprém európai kulturális főváros lesz

De a másik két magyar döntőssel, Debrecennel és Győrrel is együttműködik majd.

Ezeket a magyar épületeket jelölték a Mies van der Rohe-díjra

Ezeket a magyar épületeket jelölték a Mies van der Rohe-díjra

Idén kilenc magyar épület is pályázik a Mies van der Rohe díjra. 

Hirdetés