Évközi egyetemi feladatnak indult, nemzetközi siker lett Alberto Vasquez (igenDESIGN) Gris című munkája. 

Hirdetés

Évközi egyetemi feladatnak indult, nemzetközi siker lett Alberto Vasquez (igenDESIGN) Gris című munkája. A szürkevíz hasznosítására megoldást kínáló rendszer (innen a név, Gris) eddig már két rangos nemzetközi díjat is megkapott (iF concept design award 2014, valamint szociális design kategóriában az A’ Design Award 2014).  

Konkáv kialakításának köszönhetően a 4 darab, egyenként 10 literes vízgyűjtőtartályból felépülő rendszer alkalmazásával a zuhanyzáskor elhasznált csapvíz akár 90 százaléka össze-gyűjthető, vagyis újrahasznosítható (WC-öblítésre, takarításra stb.). A tartályok felülete érdes, ami a balesetmentes használatot biztosítja, a műanyag elemek összeállítása pedig nagyon egyszerű. A Gris elsősorban a fejlődő, tiszta vizzel nehezen ellátott szegény országok vízkezelésére adott hétköznapi, praktikus tervezői választ.

A MOME-n idén diplomázó, formatervező szakos Alberto Vasquez már nem első alkalommal bizonyítja tehetségét a környezettudatos design területén, 2012-ben bemutatott Flow nevű bambuszlámpája bejutott a Braun Prize legjobb 50 pályamunkája közé. Az alkotónak ezúton is gratulálunk az eddig elért sikerekhez! 

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON 2014/04-es lapszámában.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Peremvidék - a Pécsinger borászat épületéről

Peremvidék - a Pécsinger borászat épületéről

Térnarratíva, tértörténetek, térpoétika, térsztori, strukturalista, poszt-strukturalista nyelvelmélet, Chomsky, Paul Riceoeur, Nádasdy Ádám, Derrida, Heidegger, a hiba, térszereplők...

A lakótorony a lusta építészek válasza

A lakótorony a lusta építészek válasza

Jan Gehl dán várostervezvel Kováts Bence beszélgetett 

121

121 - 2015/5

Sorsok Háza, Sou Fujimoto, kilátó Galyatetőn, Lauder Óvoda

Hirdetés