Gasztrokultúra és design elválaszthatatlan egységeként született meg a Baraka legújabb vendéglátó egysége a Dorottya Palota szomszédságában. 

Gasztrokultúra és design elválaszthatatlan egységeként született meg a Baraka legújabb vendéglátó egysége a Dorottya Palota szomszédságában. A nyitott, előkészítési folyamatokat megmutató, japán különlegességeket is felvonultató bár hangulata és a fine dining kultúra metszéspontjaként definiálható hely egyszerre képviseli a legmagasabb minőséget és a vendégül látás ősi rítusát. Fekvése és a műemlék ház atmoszférája meghatározta az üzleti és az építészeti koncepciót is. 

Fotó © Batár Zsolt

A keskeny, mélyen a ház belsejébe nyúló vendégtér három egységre tagolódik, amelyek a bejárat tengelyében a francia barokk kastélyok enfilade-ját idézve tárulnak fel egészen az eszmei fókuszpontig: a látványkonyháig. E térfüzért az utcafrontra helyezett bár nyitja, amelynek legfontosabb eleme a térben álló, egyetlen vízszintes síkként megjelenő pult. A vastag tömörfa lap – vendégek és bárpincérek találkozópontja – az együtt körbeült asztal közösségépítő erejét képviseli.

Fotó © Batár Zsolt

Védett pozícióba helyezett, lágy megvilágítású fogyasztótér a vacsora felszolgálásának színtere. Fónagy Dóra design-stratégiájának kulcsfontosságú eleme a fogások készítőinek és vendégeiknek a találkozása, így került fókuszba a tálra kerülő étel átadásának gesztusa. Ezt az üzenetet a konyha szürke üveg-kubusába vágott, intenzíven világított át-adóablak húzza alá. A közlekedőben többfunkciós pult segíti a felszolgálók munkáját. A szemközti fal teljes felületét kitölti a MOLO hullámzó papírinstallációja, amely ilyen léptékben alkalmazva építészeti struktúrává válik. Plasztikus, mégis megfoghatatlan, derengő fényeivel megidézi a szomszédos Dorottya-palota reprezentatív belső udvarát. A konyha üvegfalára reagálnak a vele szemben elhelyezett hatalmas tükrök, egyben gazdag reflexiókat teremtve.

Fotó © Batár Zsolt

A bár és az étterem közé ékelődik a hangsúlyozottan otthonos lounge. A tervező kifinomult anyagok: fa, valódi bőr, melegen hengerelt acél kombinációjával öltöztette az enteriőrt. Orosz Richárd falfestményei az emberi kéz alkotóerejével, a gasztronómiában is érvényre jutó kézművességgel gazdagítják a teret, megadva a szalonhoz hasonló alaphangulatot. Éppígy grafikai és szobrászművészeti alkotás az étterem logója is. 

Fotó © Batár Zsolt

Nehéz téri szituáció adta a kiindulópontját a Baraka belsőépítészeti tervezésének. Precizitással, alázattal, de profi tudatossággal kevés, egyszerű, de nemes anyag kelt életre Fónagy Dóra és munkatársai keze alatt. A végeremény  nemcsak egy étterem, hanem a Belváros szívében tettenérhető, történeti korokon átívelő kultúra építészeti kivetülése. (Bronz logó: Turcsány Villő; kerámia a bárban: Konda Brigi; falfestés: Orosz Richárd)


Szöveg: Mizsei Anett
Design concept: Fónagy Dóra
Logó (grafikai tervezés): Gryllus Ábris
Fotó: Batár Zsolt

A cikk nyomtatásban megjelent az OCTOGON magazin 2015/4-es lapszámában. 

 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 120 - 2015/04. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Séta Milanóban, Leiviskä-interjú, villák és családi házak


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Barabási Albert-László hálózattérképével ünnepel a Nature

Barabási Albert-László hálózattérképével ünnepel a Nature

A 150. születésnapját ünneplő magazin hálózattérképéhez a magyar kutató és csapata szolgáltatta az adatokat.

2019/5-ös lapszám

- 2019/5

Többgenerációs, átalakított családi ház a Pilisben, tágas terek időtlen eleganciával párosítva Budán, egy Belvárosi lakás, ami egy külföldön élő házaspár második otthona, buja egzotikus terek a bulinegyedben, és egy sarokablak köré szervezett otthon, ahol a tervező bátran bánt a feketével. Az Octogon DECO őszi lapszámában a változatos lakásbelsők mellett a kényeztető textilekre koncentrálunk és mutatunk néhány példát arra, hogy milyen változatosan alkalmazható az üveg a belsőépítészetben. Emellett showroomokba látogatunk és végül a Hilton elegáns belső terei mellett az éttermét is kipróbáljuk.   

2019/4-es lapszám

- 2019/4

Pasaréti társasház, Bauhaus lakóház és kőbányai lakóparki otthon is bekerült a Deco utolsó nyári lapszámába, amelyben már a hűvösebb időkre is gondolunk. Fókuszba került Paller Eszter, az őszinte, empatikus terek alkotója. A Bazárban közelebb hozzuk a Távol-Keletet és méltatjuk a székérzéket, az Újdonságok közül a mosdókra és a garázskapukra figyeltünk, gasztronómiáról Tabányi Gábort, a Corvin Gastropub konyhafőnökét kérdeztük. 

Hirdetés