Helyére került a Lábatlani Cementgyári Emlékház és Tudásközpont alapköve.

Hosszú előkészítés után a 145 éves cementgyár történetét bemutató épület alapkövét a mai napon helyezték el ünnepélyes keretek között Lábatlanon. Az eseményen Richard Skene, a Holcim Észak-Duna Régió vezérigazgatója valamint Dinnyés István is megemlékezett a gyár és a város példaértékű összefonódásáról.
 
Az utókor számára készített kapszulába a következő tárgyak kerültek:
•    az utolsó Lábatlanon gyártott klinker
•    a 24 óra 2015. május 4-ei lapszáma
•    az Emlékház alaprajza és teljes tervdokumentációja
•    A Lábatlani cement titka című könyv
•    A gyárzáró rendezvényen készült film
•    Lábatlant bemutató film és diaporáma
•    Az alapkőletétel során megjelent vendégek névsora  
•    és egy üzenet az utókornak

Az Emlékház létrehozása igazi összefogással jön létre, egyszerre szívügye Lábatlan városának, aki a helyet biztosítja, a Holcimnak, mint tulajdonosnak és építőnek, egykori munkatársainak, akik évek óta őrizgetett emlékeiket ajánlották fel és számos civilszervezetnek, magánszemélynek.
Az épület a tervek szerint október végéig elkészül és novemberben már látogatható lesz a kiállítás, mely bemutatja az üzem történetét, a cementgyártás munkafolyamatait, valamint a gyárhoz generációkon át kötődő munkatársakat. 

Richard Skene beszédében elmondta: „habár nem ezt az alapkövet szerettem volna lerakni, hanem az új cementgyárét 2008-ban, ez az Emlékház legyen az összekötő  kapocs a többgenerációs hagyomány és a következő generáció jövője között.”

Dinnyés István polgármester beszédében kiemelte, hogy  számára „a Tudásközpont  azért is rendkívül fontos,  mert Lábatlan egyik bölcsője a hazai cementgyártásnak, és ország legfontosabb épületei az itt készült, magas minőségű cementből készültek.”

A környezettudatos épület terveit az Intramuros Kft, készítette, a kivitelezést a Fischer-Bau Építőipari Kft., míg a kiállítás tervezését és kivitelezését az Ogusrent Kft. végzi. 

A kiállítás anyagát évek alatt gyűjtötték össze, egykori munkatársak, civil szervezetek járultak hozzá fotókkal, szerszámokkal, térképekkel. Az ország távoli településeiről is érkeztek korabeli filmek és tárgyi felajánlások. Az Emlékház helyet biztosít egy helyi néprajzi gyűjteménynek is, emellett közösségi térként is funkcionál majd, ahol kisebb egyesületi gyűlések vagy előadások is tarthatók. 
Az épület kétszázötven négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkezik. Felépítésének és kialakításának költségét a Holcim fedezi, megnyitáskor pedig átadja a Lábatlani Önkormányzatnak.

szöveg:sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

Stefanovits Péter Munkácsy-díjas képzőművész a kortárs magyar grafika egyik legismertebb mestere.

Web:http://www.mma.hu/rendezvenyek/-/content/10180/1/2019-januar-16-%E2%80%93-februar-9-%E2%80%93-stefanovits-peter-kepzomuvesz-kiallitasa-a-b32-galeriaban
Dátum:2019 Január 16. , Szerda
Hely:B32 Galéria és Kultúrtér
Település:Budapest
Cím:Bartók Béla út 32.

 

Grafikai munkásságán túl festőként, installációs, illetve az építészettel szoros kapcsolatban létrejött munkák alkotójaként is jelentős műveket hozott létre, művészeti stílusa ötvözi a klasszikus és avantgárd hagyományait. Ave című kiállítása, melyet január 16-án (szerdán) 18 órakor Gaál József képzőművész nyit meg, a B32 Galéria és Kultúrtérben.

A kiállításhoz kapcsolódó kiadványt a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.


Hirdetés