2019 június 5-én Budapesten a Massolit Books and Café kiállítóterében Kőszeghy Flóra építész - képzőművész bemutatja első térbeli installációit.

Web:https://www.facebook.com/events/2224901274260105/
Időpont:2019 Június 05. 18:30, Szerda
Hely:Massolit Budapest Books and Café kiállítótere
Település:Budapest
Cím:Nagy Diófa utca 30.

 

A budapesti Telekom és T-Systems Székházának egyik tervezőjeként ismert Kőszeghy Flóra festményei már évek óta láthatók kiállításokon is. 2019 júniusában a Massolit Budapest Books and Café kiállítóterében mutatja be első térbeli installácóját. A Spatial Cut vol.1. – DRI a térbeli fotóval kísérletező sorozat első felvonása. A vágás kiinduló mozzanata építészeti gondolkodásával és fotografikus látásmódjával függ össze, mint a különböző dimenziókat összekötő koncepcionális eszköz.

Spatial Cuts sorozat – vol.10. - EXT

Kőszeghy festményei elevenné váló, az absztrakt határait súroló képekkel operáló kompozíciók vászonra felnagyított víziói. A művésznő számára a fotózás, mint keretező és síkbelivé transzformáló gesztus a nagyméretű olajfestmények kompozíciós alapja. Ennek térbeli módozataként egy tárgy részletének falakkal elvágott nagyítását láthatjuk most. Ez háromdimenziós fotó, ahol a fal, mint építészeti elem az építész eszköze a jelenet elkészítésére, ami egyszerre az építészetelmélet által analitikusan szemlélt tér újfajta megközelítése is.

A digitális tervezéssel és korunk látásmódjának átalakulásával összefüggő gondolatmenet az alkotás új rendszerét keresi. A síkbeli, térbeli és az időben feltáruló látványok kiemelése és új kontextusba helyezése az emocionális térben életre keltett objektumokhoz való emberi viszonyra utal, ahogyan bevonja a nézőt annak érezhető és tapintható terébe.

  • A kiállítást megnyitja: Pettendi Szabó Péter képzőművész
  • A kiállítás megtekinthető: 2019.06.05 - 2019.07.03.

Kőszeghy Flóra

Kőszeghy Flóra építészmérnökként végzett a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2006-ban, ahol DLA abszolutóriuma megszerzéséig tanított is. Építészként olyan jelentős nemzetközi és budapesti építészek irodájában dolgozott, mint Erick van Egeraat, Zoboki Gábor, Kis Péter és Tiba János. A Tiba Stúdióban a budapesti Telekom és T-Systems Közös Székházának egyik tervezőjeként megvalósította festményein megjelenő művészeti gondolkodását térben is. Az épület homlokzatain látható arany kristályok a festmények kimetszéseire utalnak. Festőművészete elméleti síkon is kapcsolódik építészeti munkáihoz, de más művészeti ágakhoz kapcsolódva is alkot, így például a Vajdai Vilmos által rendezett Utas és holdvilág című darabban élőben fest a színpadon. Szerb Antal könyvének színpadi adaptációjában a folyamat alapú festészet jelenik meg, ami a történethez koncepcionálisan kapcsolódik.  A képzőművész honlapja: www.florakoszeghy.com.


Hirdetés