Octogon 115

Családi ház a hajdúságban, építész műterem Debrecenben, stadion egy minszki erdőben, lengyel ház, Pannonhalma: kosárcsarnok - majorság, Jurgen Bey, Benedetta Tagliabue  

Ízelítő az Octogon 2014/7-es (115.) számából. Benne, egyebek mellett: egy szlovén stadion a fehérorosz erdőben, újabb átadások Pannonhalmán, családi ház a vidéki Magyarországon és a lengyel Jurában. Megszólal Benedetta Tagliabue és Jurgen Bey, de emlékezünk Király Tamásra és összefoglaljuk az idei Design Hetet is.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)! 

Régi hagyomány magazinunknál, hogy „kisházakat” mutatunk be, privát megbízásokat, így jutottunk el a sporaarchitects (közülük Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor) legutóbbi, debreceni munkájához (címlaposunk), a végeredmény minden tekintetben beigazolta: the small is beautiful - érdemes elidőzni a cikk felett, a képeken. Hasonló léptékű és érzékeny építészeti megoldásokat mutat Małgorzata Łapaj és Kuba Kowalczyk (Kropka Studio) háza, ami Dél-Lengyelországban, a Jura festői területén épült föl. 

Építész, aki számára nincs kis és nagy munka, aki többször bizonyította tehetségét az építészet (még mindig) maszkulin világában: a Pritzker-díjas Benedetta Tagliabue a Hello Wood meghívására, a Design Hét (DT) idején járt Budapesten, melynek sztárvendége idén Jurgen Bey volt. A Makkink & Bey design stúdió alapítója, számára a várostervezés, az építészet, a tájépítészet és a terméktervezés elválaszthatatlanok egymástól – mindketten exkluzív interjút adtak az Octogonnak. 

Pannonhalmán mindig történik valami, ami így vagy úgy, de részévé válik a kortárs építészetnek. Legutóbb a Gutowski Robert tervezte tornacsarnokot, illetve Czigány Tamás, Papp Róbert és Cseh András (Apátsági Major) látogatóközpontját adták át. Elemző, utóbbi esetében a történeti előzményeket is feltáró írásokat közlünk. 

A tragikus körülmények között elhunyt Király Tamás életművét felvillantó kamara-kiállítás nyílt a Tranzit galériában (Nyitott kapuk: Király Tamás ’80s.). A tárlat a Fiatal Művészek Klubjától a berlini avantgárd divatbemutatóig tartó periódust mutatta be archív fotók, néhány öltözék és korabeli újságcikkek segítségével, ennek elemzését olvashatják lapunk második felében.  

Az ízelítő nem teljes körű, a lapot keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő!

Táblagépe, okostelefonja van? Lapunk már digitálisan is előfizethető: 
www.dimag.hu 
www.digitalstand.hu

kép © Bujnovszky Tamás (Octogon)     


TARTALOM:

8. ÉPÍTÉSZ RANDOM

KÜLFÖLD
10 Martinkó József: Nem kispálya – Szlovén stadion egy fehérorosz erdőben – Rok Oman, Špela Videčnik
17 Művész – Benedetta Tagliabuét Szépvölgyi Viktória kérdezte 
22. Molnár Szilvia: Kamuflázs – Családi ház a Jurában – Małgorzata Łapaj, Kuba Kowalczyk

VILLA
28 Martinkó József: Felszín – Családi ház a Hajdúságban – Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor
35 Martinkó József: A lényeg –Az Archiko új építész műterme Debrecenben – Kovács Péter DLA

ITTHON
44 Katona Vilmos: – Átjáró – A Pannonhalmi Bencés Gimnázium tornacsarnoka – Gutowski Robert 
52 Katona Vilmos: – Tisztes közelség – Pannonhalmi Apátsági Major látogatóközpont – Czigány Tamás, Papp Róbert, Cseh András
58. Vadas József: Historizmuson innen és túl – Kallina & Zsolnay – Deák Zoltán
63. Min dolgozik? – Farsang Barbara rovata
Emberközpontú várostervezés – Interjú Guba Sándor és Hámori Péter építészekkel
Technológia és humánum – Rácz Mónikát és Szabadics Attilát kérdeztük

68. KKK

Dékei Kriszta: Támadás a szürke ellen – Király Tamás ’80s
Ifj. Gárdonyi László: Háromszögből építeni – A Logifaces építőjátékról – Benedek Zsanett, Lakos Dániel
72.Városok, képek – Az Év építészeti fotógráfiája 

76. DESIGN RANDOM
79. Molnár Szilvia: Kell egy hét – Design Hét 2014 – Budapest, Pécs, Sopron
86. Átlagos holland – Szépvölgyi Viktória interjúja Jurgen Beyjel

DESIGNLOKÁTOR
92. Molnár Szilvia: Moszkva apácska – Door 19 – Lana Grineva

98. Trafik
99. Index
100. Előjáték 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 115 - 2014/7. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Családi ház a hajdúságban, építész műterem Debrecenben, stadion egy minszki erdőben, lengyel ház, Pannonhalma: kosárcsarnok - majorság, Jurgen Bey, Benedetta Tagliabue  


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

A Piráni Építészeti Napok a világ egyik legnagyobb múltú nemzetközi építészeti konferenciája, amely minden évben bemutatja a legfrissebb építészeti trendeket és a leginnovatívabb térformálási ötleteket.

Web:https://www.facebook.com/events/762943527403152/
Időpont:2019 Január 16. 13:00, Szerda
Hely:FUGA Budapesti Építészeti Központ
Település:Budapest
Cím:Petőfi Sándor utca 5.

 

A konferenciát több kapcsolódó építészeti kiállítás is kíséri, közülük a legfontosabb a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállítás: az előző két év munkáiból Ausztria, Csehország, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia jelölőbizottságai választják ki országonként azt az öt projektet, melyek bemutatkoznak a tárlaton és versenyeznek a Piranesi-díjért.

A hallgatói pályázat idei résztvevői Graz, Bécs, Budapest, Split, Zágráb, Pescara, Trieszt, Ljubljana, Maribor és Thesszaloniki egyetemeinek építészkarai, valamint a londoni Architectural Association School of Architecture voltak. Minden kari bíráló két, az elmúlt két év során tervezett munkát választhat.

A Piranesi-díjat 1989 óta évente adják át, ezúttal a 30. alkalommal. A 30. Piranesi-díj zsűrije 2018. november 16-án találkozott Piránban, a Monfort Kiállítóteremben.

A Piranesi-díj 2018 nyertese: Francesca Torzo: n09 - z33 Galéria, Hasselt, Belgium, 2018.

A FUGA-ban már hatodik alkalommal mutatják be az aktuális kiállítást, megtekinthető 2019. február 4-ig.


Hirdetés