Eredményesen lezárult a VELUX Padlásból Tetőtér pályázat.

Három családot választott ki a zsűri mint 5 millió forint potenciális nyertesét a március elején meghirdetett és április végén lezárult Padlásból Tetőtér elnevezésű pályázaton, melyre összesen 194 regisztráció érkezett a VELUX Magyarország Kft-hez. A vállalat magyarországi településen, önálló, 1990 előtt épült családi házban, egy vagy több gyermekkel élő családok pályázatát várta. A kiírás célja az volt, hogy a tetőtéri ablakokat gyártó vállalat üzleti partneri viszonyban minta tetőtér-beépítést valósítson meg egy magyar család házában.
 
„Nagyon pozitívan értékeltünk a szerintünk nagyszámú érdeklődést” – mondta Kárpáti Marianna, a VELUX Magyarország Kft. marketingvezetője, a pályázat felelőse. „Sok telefonhívást kaptam a pályázóktól, akik üdvözölték a kezdeményezésünket, és örömmel fogtak bele a nem kis felkészülést igénylő pályázati anyagok összeállításába. A házról készített fotókon és elképzelt tetőtér alaprajzán kívül a kivitelezés időbeli tervezésére, és a felújítás költségvetésére vonatkozóan is konkrét terveket vártunk, így a pályázattól eltekintve is minden család felmérhette, hogy vágyai teljesüléséhez a valóságban milyen feltételeket kell megteremtenie.”

Az eddig üresen álló padlástérben a pályázók jellemzően a gyerekeknek vagy a jövőben bővülő család számára szeretnének plusz szobákat vagy különálló lakrészeket kialakítani. Népszerű átalakítási cél a kamaszodó gyerekeknek saját kuckó, vagy a tanuláshoz, játékhoz nyugodt, ugyanakkor kreatív és inspiráló környezet megteremtése, melyre a tetőtér kiválóan alkalmas.

A pályázatok alapos vizsgálata és értékelése során a zsűri több olyan szempontot is érdemesnek tartott kiemelni, amelyet tanácsként tud a tetőtér-beépítést tervező családok számára átadni. A legfontosabb, hogy biztos anyagi háttér nélkül, hitelre vagy állami támogatásra alapozva semmiképpen ne vágjanak bele egy ilyen beruházásba. A szakemberek tapasztalata az, hogy bármilyen alapos pénzügyi kalkuláció is készül, mindig érdemes váratlanul felmerülő extra kiadásokkal számolni. Különösen igaz ez azokra a házakra, melyeket nem a jelenlegi tulajdonos építtetett.

kép © Velux

Építész szakember bevonása és szakvélemények készíttetése már a beruházás legelején szükséges. Példaképpen hazánkban a legtöbb régebbi építésű családi ház fa tetőszerkezettel épült, gyakran megfelelő fóliázás nélkül, vagy épp azbeszt tartalmú tetőfedéssel, ezért a tető teljes cseréjével is tervezni kell a tetőtér-beépítések többsége esetén. A tetőtér-beépítés építési engedély köteles, így számolni kell az egyes önkormányzatoknál az engedélyeztetési eljárási folyamat idejével, mely hosszabb lehet az átlagosnál.

Az 5 millió forint nyertesének kiválasztási folyamatában a zsűri építésszel és kivitelezővel helyszínbejárás során szemrevételezi a három kiválasztott család otthonát, figyelembe véve minden olyan szempontot, amely egy minta tetőtér-beépítés megvalósítását sikerre vagy kudarcra ítélheti.

„Vállalatunk első ilyen jellegű pályázata valósul meg hazánkban, mely már eddig is sok tanulságot nyújtott számunkra” – mondta el Kárpáti Marianna. „A nyertes család tetőterének tervezését és kivitelezését minden egyes fázisban nyomon követjük majd. Az eddigi statikus, építész, kivitelező szakemberek mellett energiatanúsító, értékbecslő és lakberendező bevonásával teljes képet kapunk a tetőtér kialakításának teljes folyamatáról. Fontos szempont volt számunkra az is, hogy követendő jó példát mutassunk a tetőtér-beépítés iránt érdeklődők számára.”

 A vállalat célja, hogy összehasonlíthassák a folyamat időigényét, bonyolultságát vagy épp egyszerűségét, valamint költségigényét egy nagyobb ház vásárlásával vagy a meglévő alapterület bővítésével. Így választ kaphat továbbá arra a kérdésre is, hogy mennyivel nő a családi ház értéke, ha a padlástér is lakható.

A kivitelezés várhatóan 2015 őszén valósul meg, az eredményeket az elemzések után teszik közzé. A nyertes családról hamarosan döntés születik, melyről újabb hírben számol be a pályázat kiírója.

szöveg:sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

A Mester idén lenne 100 éves, és pont 10 éve hunyt el.

Web:http://fuga.org.hu/lukovich-tamas-utzon-az-ismeretlen-viking/
Időpont:2019 Január 10. 16:00, Csütörtök
Hely:FUGA Budapesti Építészeti Központ
Település:Budapest
Cím:Petőfi Sándor utca 5.

 

Jørn Utzon a legjobbkor jött a 20. század elején még a megváltás ígéretével berobbant, majd fokozatosan a megfáradás jeleit mutató, sőt nagy tömegekben csalódást is keltő modern mozgalom számára. Szinte példa nélküli, hogy fiatalon már egyetlen épülettel beírta magát az építészet egyetemes történetének „nagykönyvébe”, hazáját, Dániát pedig feltette a szakma világtérképére. Arról nem is beszélve, hogy a világ egyik legtöbbet fotózott épülete még tervezője életében felkerült az UNESCO Világörökség listájára. De Utzon a Sydney Operaházon kívül az öt földrészen sok minden mást is tervezett: pohárkészletet, vitorlás-hajót, bútort, benzinkutat, bankfiókot, lakóházakat, átriumos lakóegyüttest, bevásárlóközpontot, stadiont, múzeumot, templomot és parlamentet.

A könyv a főhős és családja életrajzán túl nem csak jelentősebb épületeit, illetve terveit mutatja be gazdagon illusztrálva, de egy nagyszerű ember küzdelmeinek valóságát is, amely érdekes, meghökkentő, sőt krimibe illő fordulatokban gazdagabb, mint sok fikció, egyben azt is bizonyítva, hogy a való életnél nincs izgalmasabb. Történetmesélés ez a javából, ami a pszichológusok szerint nem kevesebb, mint az emberi élet lényege. A tanulságok pedig elgondolkodtatóak mind az érdeklődő laikusoknak, mind a szakembereknek, beleértve természetesen a jövő építészeit is.

A kötetet bemutatja: Mizsei Anett építész, építészetkritikus, zongorán közreműködik: Fogarasi Gyula

Kamarai tagok 1 kreditpontot igényelhetnek (1000 Ft). MÉK 2018/3


Hirdetés