Hirdetés

Építészek a szomszédból: a régió 12 irodája újratervez 12 ikonikus budapesti modern épületet.

Web:https://www.facebook.com/events/426301314629189/
Kezdődik:2019 November 16. 20:00, Szombat
Végződik:2019 November 16. 23:00, Szombat
Hely:KÉK - Kortárs Építészeti Központ
Település:Budapest
Cím:Bartók Béla u. 10-12.

 

Milyen közös és egyedi kérdések foglalkoztatják, munkamódszerek jellemzik a régió építészeit? Létezik-e regionális identitástudat Közép- és Kelet-Európában? Miként és mennyire befolyásolja az épített környezet a jelenkor építészetét? Hogyan érdemes viszonyulni és hogyan lehetséges együtt élni építészeti örökségünkkel? 

A 2020-as Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás Magyar Pavilonjáért a Ludwig Múzeum megbízásából Dani Kovács kurátor és Attila Róbert Csoka, Szabolcs Molnár, Dávid Smiló, a kurátori csapat tagjai és a Paradigma Ariadné építésziroda alapítói felelnek 2020-ban. Koncepciójuk, az „Othernity. Reconditioning our Modern Heritage” arra keresi a választ, hogy milyen esélyeket tartogat a modern építészet sokat vitatott, több szempontból elavult öröksége a jövő építészei számára. A projekt részeként 12 építészirodát kértek fel a régióból, hogy tervezzenek újra 12 ikonikus budapesti modern épületet, ezzel egy lehetséges alternatívát mutatva múlt és jövő építészetének összeegyeztetésére.

De mi a közös a kiválasztott építészekben? Többek között az, hogy szakmájukban fiatalnak számítanak és hazájukban önálló praxist tartanak fenn. Elsősorban hazai piacra dolgoznak, de nemzetközi irányokban tájékozódnak, ezt mind a kísérletező terveik, mind a friss vizualizációs formanyelv használatuk mutatja. Emellett érintettségük folytán értik a közép- és kelet-európai építészeti örökség megőrzésével kapcsolatos dilemmákat. Az este folyamán 10 építésziroda mutatkozik be a projekt résztvevői közül, valamint ad helyzetjelentést a Biennáléra készített terveiről 20-20 diában, 20 másodperces képléptetéssel.

Előadók
•    A-A Collective (Lengyelország / Dánia / Svájc)
•    Architecture Uncomfortable Workshop (Magyarország)
•    BUDCUD (Lengyelország)
•    b210 (Észtország)
•    KONNTRA (Szlovénia / Észak-Macedónia / Horvátország)
•    MADA (Szerbia)
•    Paradigma Ariadné (Magyarország)
•    PLURAL (Szlovákia)
•    Vojtěch Rada (Csehország)
•    Studio Act (Románia)

A részvétel ingyenes, az előadások angol nyelven zajlanak. 

A prezentáció a 2019. nov. 15-17. közötti workshop részeként valósul meg. A workshop megrendezését támogatja a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ), a Cseh Centrum, az Észt Intézet - Estonian Institute in Hungary, a Lengyel Intézet, a Budapesti Román Kulturális Intézet - ICR Budapesta, valamint a Szlovák Intézet - Budapest / Slovenský inštitút v Budapešti.

https://www.ludwigmuseum.hu/biennale-2020-nemzetkozi-workshop-budapesten


Hirdetés