Hirdetés

A szlovák építészet egyik alapítója, Harminc M. Mihály (1869–1964) alkotói sokszínűségét és sajátosságait láthatjuk a Fugában.

Hirdetés
Web:http://fuga.org.hu/fevent/harminc-ket-evszazad-epitesze/
Kezdődik:2020 Január 30. 17:00, Csütörtök
Végződik:2020 Február 17. , Hétfő
Hely:FUGA - Budapesti Építészeti Központ
Település:Budapest
Cím:Petőfi Sándor u. 5.

 

A központ és a vidék, két évszázad építésze, hazafi, „self-made-man” és egyéb jelzők tanúskodnak Harminc M. Mihály (1869–1964), a szlovák építészet egyik alapítójának alkotói sokszínűségéről és sajátosságáról.

Harminc 150 évvel ezelőtt született a vajdasági Kölpényben. Úgy hisszük, elég hosszú idő telt el ahhoz, hogy képesek legyünk tárgyilagosan értékelni több szempontból is figyelemreméltó munkásságát. Több mint 300 épületet tervezett az egykori Ausztria-Magyarország és annak utódállamainak (Szerbia, Magyarország, Románia, Ukrajna és Szlovákia) területén. Alkalmazkodni tudó, eklektikus alkotó, aki rugalmasan reagált az aktuális irányzatokra. Műveiben így ugyanúgy felismerhető a történelmi stílusok öröksége, mint a modern, funkcionalista ösztönzések. Ennek ellenére, otthon és külföldön sokáig nem ismerték s nem értékelték személyiségét.

A kiállítás kurátora: Jana Pohaničová
A szövegek szerzői: Jana Pohaničová, Peter Vodrážka

A projekt szervezői: Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti Kara, Pozsony, TRIO Publishing, s. r. o., kiadóvállalat, Pozsony

Együttműködő partner: Szlovák Intézet, Budapest

Partnerek: Művészeti Alap / Slovak Arts Council, Slovak Republic


Hirdetés