Hirdetés

A BORD Építész Stúdióban rendszeresen szerveznek inspiráló előadásokat az építész kollégák számára, ezúttal Weiner Sennyey Tibor költő, író előadását közvetítik online a járványügyi helyzetre való tekintettel.

Web:https://www.facebook.com/events/608386079712222/
Kezdődik:2020 április 17. 15:00, Péntek
Végződik:2020 április 17. 15:30, Péntek
Hely:Online közvetítés
Település:Budapest

 

Weiner Sennyey Tibor költő, író Polaroid poézis című előadása lesz az "Építészet és irodalom" témakör második előadása, az eseményhez bárki csatlakozhat, regisztráció nem szükséges.

  • Téma: Polaroid poézis, az instant-analóg fényképezés története, művészete és értelme a digitális világban.
  • Előadó: Weiner Sennyey Tibor költőt, írót és amatőr instant fotográfust mindig foglalkoztatta a különböző művészeti ágak kölcsönhatása. Az analóg fotózással 18 évesen kezdett el foglalkozni, édesapja halálakor, aki fényképész volt. A gyászmunka régi gépekkel, romlott filmekre való fotózást jelentette. 1999-től ez a fotózás titkos hobbi, csöndes úri passzió maradt, csak néhány sorozatot publikált belőle, mint Az idő urai - a zsennyei fák és Az irodalom órásmesterei - íróportrék.

2019-ben aztán meghívták a Gyenis Tibor pécsi képzőművész vezette krapanji alkotótáborba, ahová egy kis polaroid géppel és néhány kazetta filmmel érkezett. A táborban elsősorban polaroiddal kísérletezett, főleg egymásra exponált művész portrékkal, majd elment és megkereste Hamvas Béla fügefáját Korcula szigetén, amiről egy esszét és tíz darabból álló polaroid sorozatot készített. Innentől vált visszafordíthatatlanná az írás és a fotózás összefonódása. Elkezdte az ihlet pillanatait lefotózni és a versek egybemosódtak a képekkel.

Közben elmélyedt a Polaroid-történetében, különböző régi gépeket próbált ki és rájött, hogy édesapja igazat mondott gyerekkorában, amikor azt mesélte, hogy az instant fotózásnak van egy különös, misztikus és elfelejtett magyar vonatkozása. Komoly nyomozás vette kezdetét, amelynek teljes történetét, technikai hátterét, lelki mozgatórugóit a BORD Építész Stúdió kérésére tartott online előadáson meséli el.

Az előadáson megismerhetitek a Polaroid-történetét, a digitális és az analóg fotózás közötti különbséget, és a szenvedélyt, amely ezt a különös kalandot mozgatja.


Hirdetés