Dévényi Sándor életművét bemutató kiállítás nyílik Pécsett.

Web:https://www.pecsigaleria.hu/programok/devenyi-sandor-epitesz...
Időpont:2019 április 05. 17:00, Péntek
Hely:Pécsi Galéria
Település:Pécs
Cím:Széchenyi tér

 

A kiállítás a hetven éves alkotó különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő, az építészeten messze túlmutató koncepciókat is magába foglaló életművének legfontosabb munkáit tárja a látogatók elé.

Dévényi Sándor építész rendkívül összetett és sokrétű életművében az egyes épületek mellett a különböző szakmai közösségekben és a közéletben való jelenlét is kiemelkedő hatású. Számos jelentős kezdeményezés életre hívója, társalapítója, egyetemi tanár, a magyar organikus építészet nemzetközi diskurzus által is számon tartott mestere. A kiállítás a hetven éves alkotó különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő, az építészeten messze túlmutató koncepciókat is magába foglaló életművének legfontosabb munkáit tárja a látogatók elé.

„Csak az nyúlhat bele egy ilyen szervezetbe, aki annak élettani vonatkozásaival tökéletesen tisztában van, akár egy operáló orvos. A meglévő közegben testet öltő új gondolat, azaz épületeink szintén élőlények, születnek, fejlődnek, lélegeznek. Az építészet még atomizálódó világunkban is képes lehet ezzel az átélő hozzáállással a nagyobb egységet előmozdítani. Az «átfogalmazás» az organikus gondolkodásnak olyan prioritása, mely minden helyzetben energiát ad a megoldás megtalálásához. Amikor megérzem a ház lényegét, az egy egységes képben jelenik meg, amelyből a részek a rajzpapíron bonthatók ki, és logikusan következnek az egészből. Engem mindig a nagy összefüggések érdekeltek, amelyek a legkisebb részletben is megjelennek.” - Dévényi Sándor


Kurátor: Dénes Eszter
Szervezők: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Helyszín: Pécsi Galéria
Időpont: április 5 és május 5. között

 

 


Hirdetés