Csizik Balázs és Szabó Kristóf – KristofLab képzőművészek kiállítása.

Web:https://www.facebook.com/events/587694975410417/
Kezdődik:2020 Február 18. 18:00, Kedd
Végződik:2020 Március 12. , Csütörtök
Hely:Hegyvidék Galéria
Település:Budapest
Cím:Királyhágó tér 10.

 

A 21. századi városi ember egyik legintenzívebb törekvése a kiszakadás – a leggyakoribb esetben nyolcórás mindennapokból és a sokszor monoton teendőkre emlékeztető városi környezetből. A lelassulás, a természet lakásba csempészése, a szobanövények halmozása egyre népszerűbb rutinokká válnak – segítve a városi ember kezdetben természetes környezetével való újraegyesülését. A másik oldalon azonban zajlik a natúra iránt vágyakozó tábor szemében sokszor negatív színben feltűnő épített környezet, a brutalista- és betonépítészet újrafelfedezése és megőrzése. 

Csizik Balázs és Szabó Kristóf munkái épp a két tábor törekvései által határolt keskeny mezsgyét fedezik fel – azt, ahol a természeti környezet és betonépületek motívumai békésen megférnek egymás mellett, és ahol az épületekre irányuló fókusz lehetővé teszi azt, hogy formáik szépsége, a város egymásra rakódó rétegei a rohanásra emlékeztető pejoratív jelentés nélkül táruljanak elénk. 

Csizik Balázs munkáin a funkciójától megfosztott, dekoratívvá egyszerűsödő betonrengeteg esztétizáló, a műtermi fotók tervezettségével vetekedő képeket szül, amik a felépítés és lebontás egymás nélkül nemlétező duóját, a városok természetes dinamikáját tematizálják – míg Szabó Kristóf képein és videóján a panelek ideája, a közterek és az épített környezet időbelisége, a különböző motívumok és történetek egymásra rétegződése tárul elénk.

------------
 
Csizik Balázs a Molnár Ani Galéria művésze. Kutatásának alapját az ökológiai és szociológiai problematikák, illetve az identitás képezik. A természetbe beavatkozó ember esetlen pusztítására helyezi a hangsúlyt – vagy ennek ellenpólusaként az emberként létrehozott nyers matéria erős jelenlétére, megváltozhatatlan beavatkozására.

KristofLab vonzódása az épített környezethez egész munkásságát átszövi. Városi környezetben nőtt fel, így a panel és a 90-es 2000-es évek emlékei keverednek a mai társadalmi kérdésekkel, a már egyértelműen látszó emberi fogyasztásból származó környezeti hatásokkal. 

Kurátor: Szilágyi Róza Tekla 

A kiállítást a Budapest FotóFesztivál programsorozat részeként rendezik meg. 

Megnyitó: 2020. február 18. (kedd) 18:00

A kiállítást megnyitja: Csóka Attila Róbert építész, a Paradigma Ariadné társalapítója
Zenei performansz: KristofLab

Tárlatvezetés a kiállító művészekkel: 2020. március 5. (csütörtök) 18:00

Finisszázs | Hoygadayax - experiemntal noise: 2020. március 12. (csütörtök) 19:00

A kiállítás megtekinthető 2020. március 12-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

A belépés díjtalan. 


Hirdetés