Octogon 114

16 év után teljesen új arculattal jelent meg az OCTOGON magazin legfrissebb száma. A megújult lapban most egy 16 oldalas Várkert Bazár melléklet található, valamint egy extra, bő 80 oldalas FTC-stadion-Groupama Aréna melléklet kíséri.

16 év után teljesen új arculattal jelent meg az OCTOGON magazin legfrissebb száma. A megújult lapban most egy 16 oldalas Várkert Bazár melléklet található, valamint egy extra, bő 80 oldalas FTC-stadion-Groupama Aréna melléklet kíséri.

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)! 

Magazinunk rovatszerkezete nem változott, így kinyitva a lapot, elsőként külföldi levelezőink írásait olvashatják. Egyéb más mellett egy tükröződő, meggyűrt textilre hajazó, lebegő tetőszerkezetű barcelonai használtcikk-piacról (Els Nous Encants Vells), valamint egy kísérletező szellemben megépült dél-londoni családi házról, amelynél az in situ régi épülettöredékekhez merész, corten-felületű új részek csatlakoznak, az építésben aktívan részt vettek az építészek, akik egyben tulajdonosok is (Kew House Dél-Londonban). Angolában, Afrika egyik legdinamikusabban fejlődő városában a törzsi egzotikum és a gyarmati múlt okán jelenlévő portugál modernizmus mellé a kortárs építészet is felzárkózott: helyi igények kiszolgálására, jórész helyi anyagokból tervezett többszintes lakóházat a portugál építész, Pedro Appleton. 

Bujnovszky Tamás idén is végigfotózta a Hello Woodot Csórompusztán, majd megörökítette napjaink legizgalmasabb hazai kezdeményezése, a pannonhalmi Arcus Temporum Művészeti Fesztivál helyspecifikus installációját. Képei + fesztivál-beszámolóink Itthon rovatunkban láthatók/olvashatók, ugyanitt, nyárbúcsúztató képek kíséretében bemutatunk egy nagyszerű Tóth László (Tóth Project Építésziroda) tervezte tóparti nyaralót.  
  
Design rovatainkat szakrális térrel indítjuk: A váci Alsóvárosi temető ravatalozója Kiss Zsombor érzékeny belsőépítészeti és grafikai tervei nyomán kifinomult, ünnepélyes, egyúttal minden ízében kortárs belső teret nyert. 

Nálunk szinte teljességgel ismeretlen a gazdag múltú brazil formatervezés. A több mint 200 milliós lakosú ország designer doyenjével, Sergio Rodrigues-zel készült interjút közlünk. szomorú aktualitást is kapott ez a beszélgetés, mivel az idén 87 esztendős Rodrigues éppen lapunk készítése közben hunyt el - egyik, ha nem a legutolsó interjúját az OCTOGON-nak adta (Mester, nyugodjék békében!). Nem kevésbé ismeretlen itthon az argentin designvilág. Négy fiatal argentin tervező nevével és motorbicikli-prototípusával volt tele ősszel a világsajtó. Az ifjak egyike, Fermín Indavere nem olyan régen Budapesten járt, Soós Boriska, grafikus azonnal kifaggatta őt a Sudaca nevű motorbicikliről és az argentin művészeti felsőoktatás állapotáról. Ám nem csupán argentin, de magyar formatervezők nevei is mind gyakrabban jelennek meg a világsajtóban, más mellett, a Red Dot díjak okán. Akikről olvashatnak: a 25 éves Nagy Dániel, ő a víz nélküli mosógép-, illetve egy speciális fogászati hátizsáktervével nyerte el a Red Dot/design concept díját, Borzák Márton pedig édesapja, Borzák Tibor: P.S. – Titkok a barguzini csontváz körül című sikerkönyvének páratlan vizuális koncepciója után kapott piros pontot (communication design-kategóriában). 

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 114 - 2014/6. lapszámában

A lapszám tartalmából:

16 év után teljesen új arculattal jelent meg az OCTOGON magazin legfrissebb száma. A megújult lapban most egy 16 oldalas Várkert Bazár melléklet található, valamint egy extra, bő 80 oldalas FTC-stadion-Groupama Aréna melléklet kíséri.


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

Továbbképzés szakembereknek országszerte  (MÉK: 1,5 pont (2018/325).

Web:http://buildmarketing.hu/eloregyartas_2019.html
Dátum:2019 Január 24. , Csütörtök
Hely:Győr, Debrecen, Budapest, Pécs, Miskolc, Zalaegerszeg

 

A minden területen jelentkező szakemberhiánynak köszönhetően olyan műszaki megoldások kerültek fókuszba, amelyek az élőmunka csökkentésével segítik a gyors és gazdaságos kivitelezést. Az évek óta egyre erősödő trendre az építőanyag gyártó cégek kevesebb élőmunkát igénylő, előregyártott anyagok sorával reagáltak. Minden szakembernek a tervezőtől a kivitelezőig, a felelős műszaki vezetőtől a műszaki ellenőrig érdemes megismerkednie minél több, a megszokottnál magasabb fokon előregyártott termékkel, az öko-falpaneltől az integrált hőszigetelésen át az előregyártott falakig, födémekig és kéményekig.

A 6 helyszínes 6 órás továbbképzés előadásai áttekintik a téma épületszerkezeti aspektusait, műszaki szabályozását, készülő irányelveit, tervezési szabályait, kivitelezési előnyeit. De nem maradhatnak ki a programból a nemzetközi kitekintés vagy egy-egy konkrét magyarországi projekt tapasztalatai sem.

Időpontok és helyszínek, ahol a program 9.00-tól 15.00 tart:

 • 2019. január 24. – Győr, Leier City Center (Hunyadi u. 14.)
 • 2019. január 31. – Debrecen (helyszín egyeztetés alatt)
 • 2019. február 21. – Budapest, Moha ház (Gizella út 42-44.)
 • 2019. február 28. – Pécs, Corso Hotel (Koller utca 8.)
 • 2019. március 7. – Miskolc, City Hotel (Csabai kapu 8.)
 • 2019. március 14. – Zalaegerszeg, Hotel Arany Bárány (Széchenyi tér 1.)

Szakmai előadók:

 • Dr. habil Becker Gábor PhD, DLA, egyetemi tanár, BME Építészmérnöki Kar, Épületszerkezettani Tanszék
 • Polgár László, okl. mérnök, BME Építőmérnöki Kar tiszteletbeli docense, SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar címzetes egyetemi docense, PTE Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar tiszteletbeli tanára
 • Tóth Balázs, okl. építészmérnök, ÉMI Nonprofit Kft. Szabványügyi irodavezető
 • Ruppert András, okl. építész, vezető tervező (Zipp Architects)
 • Grieszler Zsolt, okl. építőmérnök
 • Hargitai Zsolt, építészmérnök

A szervezők a helyszín- és programváltoztatás jogát fenntartják.


Hirdetés