Hirdetés

Épületfotó-workshop Lugosi Lugo Lászlóval.

Hirdetés
Web:https://capacenter.hu/epuletfoto-workshop-lugosi-lugo-laszlo...
Időpont:2019 április 06. 17:00, Szombat
Hely:Capa Központ
Település:Budapest
Cím:Nagymező utca 8.

 

A Capa Központ a Budapest100 és a KÉK- Contemporary Architecture Centre csapatával együttműködve épületfotó-workshopot hirdet Lugosi Lugo László vezetésével. Nyerj betekintést az építészeti fotó történetébe, elméleti és gyakorlati rejtelmeibe!

A Budapest 100 – amely most már évek óta egy adott téma köré szerveződik – a fővárosi lakóházak és lakóközösségek ünnepe, melynek során minden évben egy hétvége erejéig épületek sokasága nyitja meg a kapuit az érdeklődők előtt. A program egyik célja az, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, építészeti értékekre, amelyek a hétköznapokban körülvesznek. Ezekről az épületekről a Budapest 100 hétvégéjén, több ezer, tízezer kép készül – kívülről, a lépcsőházban, az udvaron, a homlokzatról, az apró részletekről. Az előadás és az épületfotózás célja, hogy történeti, elméleti betekintést és gyakorlati tanácsokat adjon az építészeti fotóval kapcsolatban.

Az épületfotó-workshop két részből áll. A második, gyakorlati részen csak az vehet részt, aki jelen volt az első alkalmon, az előadáson. A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött – a regisztráció során, kérjük, jelezd, hogy csak az előadásra, vagy az előadásra és az épületfotózásra is jelentkeznél. Regisztrálni a balazs.gaspar@capacenter.hu e-mail-címre küldött üzenettel lehet, a levél tárgyaként kérjük beírni: Épületfotó-workshop.

I. rész

Az építészeti fotográfia története, eszközei, gyakorlata – Lugosi Lugo László előadása

Megkíséreljük feltenni a kérdést, mit jelentett és jelent az építészeti fotó, példákat nézünk vetített képekben, és megismerkedünk azokkal a fényképészeti elméletekkel és eszközökkel, amelyek elengedhetetlenek a képek elkészítéséhez. Bővebb információkért kattintsatok ide.

Időpont: 2019. április 6., szombat, 17 óra
Helyszín: Capa Központ, Stúdió
Az előadás hossza 1,5 óra
A résztevők száma legfeljebb 40 fő

II. rész

Épületfotózás Lugosi Lugo Lászlóval. A gyakorlatban alkalmazzuk az előadáson elhangzott fogásokat. Bővebb információkért kattintsatok ide.

Időpont: 2019. április 13., szombat, 14 óra
Helyszín: Nemzeti Színház, MÜPA előtti tér
A fotózás hossza 2 óra
A résztevők száma legfeljebb 20 fő
A foglalkozáson csak az vehet részt, aki jelen volt a 2019. április 6-i előadáson.


Lugosi Lugo László

Lugosi Lugo László fényképész, művészeti szakíró 1977-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, angol-magyar, továbbá filmesztétika szakon. 1975–1980 között a BBS tagja, rövidfilmeket készített Forgács Péterrel, Szemadám Györggyel és másokkal. 1978 óta kiállító fotográfus, mestere Kardos Sándor és Haris László. Írásai 1980 óta jelennek meg, elsősorban az Élet és Irodalomban, a Magyar Naplóban, a Biciklitolvajban és fényképészeti szakfolyóiratokban. 1983-tól több művészeti kiállítás társkurátora. 1985 óta hivatásos fotósként tevékenykedik, szakterülete az építészeti és műtárgyfotózás. Építészeti felvételei készültek egyebek mellett a Hotel Kempinsky, Nationale Nederlanden, VAM Design, Fővárosi Szoborpark (Budapest), a Dévényi és Tsa. építészeti iroda (Pécs), az ABLivingDesign (Stockholm) megbízásából; építészeti fotói főként az Átrium, Szép lak, Magyar Építőművészet, L’architecture d’aujourd’hui (Paris), Art and Design (London) c. szaklapban jelentek meg. Az 1980-as évek közepétől válik professzionális fotográfussá az építészeti és műtárgyfényképezés területén. Ugyanakkor megérti, mélyen átéli a fotográfia és az elmúlás kegyetlen kapcsolatát: nagyobb ciklusokat fényképez a még éppen létező, szemünk előtt elmúló Budapest addig észre sem vett jelenségeiről (gyárépületek, neonreklámok stb.). Számos beállított portréfelvételt készít kortársairól, művészekről, írókról – megbízásból, ám gyakorta kedvtelésből is. Mint minden fényképfelvételét, ezeket is a technikai pontosság, képi fegyelem, részletekben nem elvesző narrativitás jellemzi. 2002-ben megjelent könyvében feltárta Klösz György, a magyar fotótörténet alig ismert, jelentős, múlt századi személyiségének életművét. (artportal.hu)


Hirdetés