Octogon 113

Megjelent az OCTOGON 113. száma, egyéb más mellett benne: az almagyari Borkemping és Borterasz (címlapsztori), gazdag melléklet az alakuló és már megépült hazai sportlétesítményekről. 

Megjelent az OCTOGON 113. száma, egyéb más mellett benne: az almagyari Borkemping és Borterasz (címlapsztori), gazdag melléklet az alakuló és már megépült hazai sportlétesítményekről. 

LAPSZÁMUNK LETÖLTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE (PDF)! 

Megszólaltattuk a japán hullámlemez-lovast, valamint a zavarba ejtő Carry In projekt ugyancsak japán kiagyalóit. De olvashatnak helyszíni élménybeszámolót a Velencei Építészeti Biennáléról és kritikát az I. Építészeti Nemzeti Szalonról.

A KÉK Bubbles from Japan című előadássorozata a kortárs japán építőművészet képviselőit mutatja be, legutóbb Endo Shuhei járt náluk. A paramodern elmélet atyját, a számára kedves, sokat használt építőanyag okán hullámlemez-lovasnak is nevezett Shuheit Irimiás Balázs kérdezte pályájáról, a japán építészet aktuális helyzetéről és a betonhoz fűződő viszonyáról, de szóba kerül egy rejtélyes nevű – Makobetsu – építész is. Szerzőnk két másik japán művészt is elkapott Budapesten: Kiguchi Noriyuki kortárs színházi rendező és Ishikawa Takuma építész évek óta újrahasznosított anyagokból készített hatalmas dolgokat cipelnek és tuszkolnak be – közösségi happeningek keretében – szűk belső terekbe, szerte a világ nagyvárosaiban. Ez a világhírű Carry In projekt, ami a közelmúltban egy délutánra a MÜSZI-t is elfoglalta.  

Velencében újra Biennálé, hogy milyen az idén, arról lapunk főszerkesztőjétől olvashatnak beszámolót, itthon pedig megnyílt a Műcsarnokban az I. Építészeti Nemzeti Szalon, beharangozót sokan, kritikát annál kevesebben írtak erről a tárlatról, az OCTOGON-ban Mélyi József elemzi a látottakat.

Az eger-alsómagyari Érseki Dűlőben (Csutorás Ferenc birtokán) a Gereben Péter és Marián Balázs tervei alapján megszületett Borterasz és Venyige Spa, ez a kunyhók, borterasz, kilátó, medence alkotta komplexum nem szimplán a szüretről szól. A kiérlelt táji-építészeti kapcsolatai, kortárs átiratú archaikus alapformái és szerkezetei révén egyedülálló együttes turisztikai, építészeti és kulináris élményt egyaránt kínál.  
 
Kicsit keletebbre, a debreceni Nagyerdőn épült meg a Kovács Péter DLA és Lengyel István tervezte Tudományok Palotája. A mesterséges tó és egy halmocska közé befeszített skandinávos hangulatú rendhagyó épületet Martinkó József járta, mutatja be.  Munkatársunk a közeli Nagyerdei Stadiont is megtekintette. Az épület struktúrája – gondolatilag paralel a Tudományok Palotájával – képes kiegyensúlyozni a mesterséges szerkezet és a természetes ökoszisztéma óhatatlan aszimmetriáját.

A Nagyerdei Stadionról szóló írás az építtető Nemzeti Sportközpontok (NSK) sportlétesítmény-beruházásait bemutató mellékletünkben olvasható.  Lapzártánk idején a Puskás Ferenc Stadion látványterve (Skardelli György/KÖZTI Zrt.) még nem volt nyilvános, így csupán szóban (Vígh László kormánybiztossal készült interjúnkban) térünk ki rá, de számos épületről most először nálunk olvashatnak, tekinthetik meg látványterveiket (tornatermek és tanuszodák /Láris Barnabás/, Taróczy Balázs Nemzeti Teniszközpont /Kendik Géza/, Nemzeti Kosárlabda Akadémia /Bachmann Bálint/, a Nemzeti Kézilabda Akadémia új épülete és a Mátraházi Edzőtábor korszerűsítése /Berta Ferenc/ stb.). Várhatóan 2016-ra készül el a Dagály úszókomplexum, amelynek homlokzati látványterveit és néhány belsőtéri renderét számos publikációban láthatták már. Tervezője, Ferencz Marcel DLA azonban először az OCTOGON-nak beszélt hosszan a projekt építészeti, területrendezési szempontjairól. Ásztai Bálint építész – ez már nem a melléklet, de még sport – szintén először lapunknak nyilatkozott a zalacsányi golfpálya és villapark Széles Gábor-féle beruházás építészeti részleteiről (Farsang Barbara kérdezte őt).      
   

KÜLFÖLD
9  Martinkó József: Múltnak árnya – Egyetem Bejrútban – Zaha Hadid, Patrik Schumacher
13 Hullámlemez-lovas – Endo Shuhei építésszel Irimiás Balázs beszélgetett 
20 Bojár Iván András: Fundamentális kérdések – 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále

ITTHON
24 Torma Tamás: Belül a kívül – Villa a völgyben – Taraczky Dániel
29 Martinkó József: Két lábbal a homokon – Tudományok Palotája a debreceni Nagyerdőn – Kovács Péter, Lengyel István
33 Molnár Szilvia: Érett kapcsolat – Wellnessközpont Telkin – Bánáti Béla, Kátai Éva, Éles Péter
38 Martinkó József: A titok – Borterasz és Venyige Spa Eger-Almagyarron az Érseki Dűlőben – Gereben Péter, Marián Balázs

43 MELLÉKLET 
A Nemzeti Sportközpontok sportlétesítmény-fejlesztései

71 Mélyi József: Régi-új multimédia album – I. Építészeti Nemzeti Szalon
74 Carry In Müszi – Kiguchi Noriyukit és Ishikawa Takumát Irimiás Balázs kérdezte 
76 Min dolgozik? – Farsang Barbara rovata: Agoston Gabriela, Ásztai Bálint, Bene Tamás, Polefkó Ottó, Tarcali Dávid

DESIGN
86 Mizsei Anett: Munkahely kilátással – Dealogic iroda újratöltve – Szegő Gábor, Gyarmati Ágoston, Hitka András, Gáti Anna

90 Új helyek 
Princess Bakery & Bistro
URIMURI BETA
Essential Beauty Salon
Ramenka
BAO BAO

102 Trafik

103 Index

Ez a cikk nyomtatásban is megjelent az Octogon magazin 113 - 2014/5. lapszámában

A lapszám tartalmából:

Megjelent az OCTOGON 113. száma, egyéb más mellett benne: az almagyari Borkemping és Borterasz (címlapsztori), gazdag melléklet az alakuló és már megépült hazai sportlétesítményekről. 


Megnézem ElőfizetekHa tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

The 100 Years Bauhaus opening festival kicks off the nationwide celebrations for the 100th anniversary of the foundation of the Bauhaus. 

Web:https://www.bauhausfestival.de/en/
Dátum:2019 Január 16. , Szerda
Település:Berlin

 

Concerts, installations, puppet and straight theatre, dance and film, workshops and lecture demonstrations, games and festivities: The programme offers numerous different events and formats for Bauhaus experts and novices, which enable the re-discovery of the superb historic testaments of Bauhaus, as well as the legacies and stimuli of this art form for the present and the future.

The festival programme’s artistic director is Bettina Wagner-Bergelt, who has invited many artists from all over the world to Berlin to revive the spirit of Bauhaus in the tradition of Oskar Schlemmer, Wassily Kandinsky, László Moholy-Nagy, Paul Klee and many others.

Oriented on Bauhauswoche 1923 (Bauhaus Week 1923) and the legendary Bauhaus Festivals, a creative atmosphere of experimentation and research, learning and teaching, joining in and thinking ahead will be ensured. Art and technology, light, colour, sound and movement and the relationship between humankind and machine will play a key role in the programme. The Virtual Reality Installation "Das Totale Tanz Theater" is a collaboration between the Interactive Media Foundation and the internationally acclaimed choreographer Richard Siegal and Artificial Rome. The installation explores the relationship between man and machine in a dancing manner and lets the visitors immerse themselves in the virtual stage world of “Das Totale Tanz Theater”.

Federal President Frank-Walter Steinmeier is the patron of the opening festival, and will officially open the event on 16 January 2019.

Three leading Bauhaus research institutions (the Bauhaus-Archiv/Museum für Gestaltung in Berlin, the Stiftung Bauhaus Dessau and the Klassik Stiftung Weimar), the Federal Government, represented by government officials for culture and media and the Federal Cultural Foundation, as well as representatives of eleven federal states, have joined to form the “Bauhaus Verbund 2019”.


Hirdetés