Hirdetés

Üveghomlokzat, gyémántalakzat

Tükröződő és tükröződésmentes üvegezéssel játszottak a Cumulus Architects építészei a Marriott egyik legújabb, bukaresti hotelépületén.

A Marriott egyik legújabb, bukaresti hotelépületének tervezését végző Cumulus Architects munkatársai az alsó szinteken használt tükröződő és tükröződésmentes üvegezéssel játszva alakítottak ki az épületre jellemző látványt. A vendégek kényelmét a szállodaláncra jellemző színvonalon kiszolgáló létesítmény egyik különlegessége lett a kilátást, és az épületen belüli sok természetes fényt biztosító Guardian üvegkombináció.

A Bukarest üzleti negyedében, irodaépületek között álló négy csillagos szálloda 14 emeleten 259 szobájával várja elsősorban üzleti vendégeit. A földszint kialakítása kifejezetten vendégmarasztaló: a szálloda több lehetőséget is kínál annak érdekében, hogy ki se kelljen mozdulni onnan. A két konferenciatermen túl étterem, non-stop üzlet és egy jól felszerelt fitnesz központ is szolgálja a napközben döntően munkájukat végző vendégeket.

A Cumulus Architects munkatársai esztétikai és teljesítmény mutatók alapján kétfajta üveget kombináltak azok áteresztő képessége alapján, így alakítva a hat méter magas homlokzatot változatosra: egyenetlenből egyenletessé, mozgalmasból állandóvá.

„A fölszinti belteret és külteret nagyméretű üvegtáblák választják el, illetve kötik össze, ennek alkalmazása eltüntetni a padló magasságát. A Guardian Glass üveg használatával problémamentesen le tudtunk fedni a földszinten ötméteres magasságig, az első emeleten hat méterig anélkül, hogy bármilyen vízszintes elválasztást használtunk volna” – mondta Ivona Amariței, építész, a Cumulus vezető munkatársa.

A földszinten – ahol a recepció és az étterem található – a kilátást a Guardian Clarity tükröződésmentes üvege garantálja, amely „szinte láthatatlan” hatásának köszönhetően minimalizálja a fényvisszaverődést és összeköti a külső és belső tereket. A Guardian Clarity™ tükröződésmentes üveg nagy mennyiségű fény áteresztésére képes, csökkenti a fényvisszaverődést és kitűnő optikai tulajdonságokkal rendelkezik. Az üveg kiválóan alkalmas olyan építészeti projektekhez, ahol a magas átlátszóság előnyt jelent, valamint tükröződés- és csillogás mentességre van szükség. A standard Guardian Clarity™ üveghez képest nyolc százalékról nagyjából 0,7 százalékra csökken a tükröződés, míg a fényáteresztés kilencven százalékról 98 százalékra növekszik.

A konferenciatermeknek körül az építészek a Guardian SunGuard HD Diamond 66 napvédő üveget használták, amely érzésre és látványra is gyémánthoz hasonlít. Ez az üvegtípus egyszerre nyújt magánszférát és nyitottságot a konferencián résztvevő vendégeknek, hiszen bentről kilátni, de fordítva egyáltalán nem.

„A Guardian Glass üvegeinek változatos tulajdonságait kihasználva elkülönítettük a funkciókat a belső-külső permeabilitás mértékének megfelelően. A földszinten a teljesen átlátszó üveget használtuk, türköződésmentessége átláthatóbbá, folyamatossá teszi és összekapcsolja a külső térrel. Ami pedig az emeletet illeti, ahol a konferenciatermek találhatók, erős visszaverődéssel rendelkező üveget választottunk, amely azt teszi lehetővé, hogy bentről ki lehessen látni, de fordítva ne” – teszi hozzá Ivona Amaritei.

A SunGuard HD Diamond 66 üveg merészebb építészeti projektek igényeinek is megfelel, miközben biztosítja a szükséges mennyiségű természetes fény bejutását, nem okoz színtorzulást és tökéletes kilátást biztosít. Ennek az üvegnek legfontosabb tulajdonságai az optikai színsemlegesség és az energiahatékonyság, így az épületek belterei napfényesebbek, használóik számára komfortosabbak, ezzel a kor elvárásainak jobban megfelelnek.

Tudjon meg többet a Guardianról!

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével:
Németh Árpád András, + 36 30 479 1828

Építész: Cumulus Architecture
Üveg előállító: Delta Glass SRL, Bukarest
Burkolás: Metalplast Construct SRL, Bukarest
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Már szállodákat is építenek konténerből

Már szállodákat is építenek konténerből

A londoni Stow-Away Hotel jó példája annak, hogy a javíthatatlanná vált konténerek kiváló alapanyagul szolgálhatnak az építészetnek. 

Készülnek a világ legészakibb szállodájának tervei

Készülnek a világ legészakibb szállodájának tervei

Egy utazási iroda turistákat vinne az Északi-sarkra csodálni a sarki fényt, és megnézni, milyen károkat okoz az éghajlatváltozás.

Csúcsdizájn a hegycsúcsok közt

Csúcsdizájn a hegycsúcsok közt

Természet és épület harmóniája a Královka Hotelben.

Hirdetés