A Coolfire olyan nyílászárót, függönyfalat és üvegtetőt ajánl, amelyek biztonságosak, de egyben esztétikusak is.

Egy épület tervezésekor, korszerűsítésekor sokszor nehézséget és kötöttséget jelent, hogy a beépíteni kívánt nyílászáró, függönyfal, üvegtető minden szempontból biztonságos legyen, a tűzvédelmi jogszabályoknak eleget tegyen, ugyanakkor esztétikus, az építészeti gondolatot kiszolgáló termék legyen.

Jelenleg a szigorú szabályozások miatt kevés lehetőségből válogathatnak az építészek, ezért a Coolfire Kft. ezen igények megvalósítása érdekében, a tűzvédelmi szabályok figyelembevétel folyamatosan fejleszti a meglévő termékeit, új megoldásokat kínál.

Részletek az 1.2 - 2017.07.03 - Tűzvédelmi Műszaki Irányelvből:

A függönyfal teljes konfiguráció olyan vizsgálati eljárás, amely a tömör mezőkből és tűzgátló üvegezésű bevilágító felületekből, vagy teljes egészében tűzgátló üvegezésű bevilágító felületekből álló függönyfal szerkezet tűzállósági határértékének meghatározására szolgál, és amelynek eredménye felhasználható mind a vízszintes mind a függőleges homlokzati tűzterjedési határérték követelmény, valamint a vízszintes és függőleges homlokzati tűzterjedés elleni gát teljesítésének igazolására.

Függönyfal teljes konfigurációja esetén az MSZ EN 1364-3 szabvány szerinti vizsgálattal igazolandó a tűzállóság. A homlokzati tűzterjedési határérték-követelmény értékétől függő tűzállósági határértékek

- az üvegezett mezők esetében: E(i→o) 15, 30, 45 és EW(o→i) 15, 30, 45.

Függönyfal részleges konfiguráció: vizsgálati eljárás, mely a tömör mezőkből és tűzgátló üvegezésű bevilágító felületekből, álló vízszintes függönyfal sáv tűzállósági határértékének meghatározására szolgál, s melynek eredménye felhasználható a függőleges homlokzati tűzterjedési határérték követelmény, valamint a függőleges homlokzati tűzterjedés elleni gát teljesítésének igazolására.

Függönyfal részleges konfigurációja esetén az MSZ EN 1364-4 szabvány szerinti vizsgálattal igazolandó a tűzállóság. A homlokzati tűzterjedési határérték-követelmény értékétől függő tűzállósági határértékek a tömör mezők, illetve az üvegezett parapetmezők esetében: E(i→o) 15, 30, 45 és EI(o→i) 15, 30, 45.

Budapest Angol Iskola Elegance52 FR EI30

Fanuc-Törökbálint Elegance52 FR-EI30

Vázkitöltő, nem teherhordó homlokzati nyílászárók, üvegfalak esetén alkalmazható:

Parapet magasságig tűzgátló, fölötte nem tűzgátló az alkalmazott szerkezet

  • Követelmény: EI15, EI30, EI45
  • Eltérő tűzszakaszt határoló födém esetén, a parapet tűzállósági határértéke megfelel a födém tűzállósági határértékével, de legfeljebb EI90 percet kell teljesítsen.

Franciaerkélyek tűzterjedés elleni védelem

Amennyiben az egymás fölötti nyílászárók között a homlokzati tűzterjedés elleni gát geometriai feltételei nem teljesülnek, alkalmazható a tűzgátló üvegkorlát, parapet magasságig, külső szereléssel. Előnye, hogy utólag is szerelhető.

Az eltérő tűzszakaszokat elválasztó falakba beépített nyílászárók alkalmazása gyakran fejtörést okoz a tervezőknek, hisz a szigorú tűzvédelmi követelményeket kielégítő nyílászárók kínálati lehetősége csekély. A Coolfire Kft. erre is megoldást nyújt.

Tervezői igényeknek megfelelően a Coolfire Kft, közösen a  Record Kft-vel kifejlesztette a tűzgátló automata üvegajtó családot, ami megfelel a kért követelményeknek, ezért ma már nem jelent problémát akadálymentesíteni, kényelmesebbé tenni a gyalogos forgalmat eltérő tűzszakaszhoz tartozó helységek között. 

Nem jelent problámát nagy fogalom kezelésére irodaházban, közületi intézményekben, bevásárló központokban akkor sem, ha tűzgátló nyílászárót kell alkalmazni. Ha korházakban tisztatéri követelmények is előírtak a tűzgátlás mellett, szükségtelen már a kilincses nyíló ajtók problémás automatizálása, hisz az automata tolóajtó a legalkalmasabb erre a célra.

A fejlesztések során a Coolfire Kft. a biztonság mellet nagy figyelmet szánt az esztétikára, tartósságra, így a tűzgátlási funkció nem észrevehető az üvegajtón.

Franciaerkélyek - Coolfire

Műszaki információk

A szárnyak Sapa Thermo 74 alumínium profilból készülnek, eloxált vagy porszórt kivitelben, a nyitást-zárást a Record operátor biztosítja. Nyitható nyomógombbal, radarérzékelővel, kártyás beléptetővel.

Tűzállósági határértékek jelenleg EI30 perc, EI60 perc.

További információk: www.coolfire.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Folyékony ablak a zöldebb épületekért

Folyékony ablak a zöldebb épületekért

Hidrogél felhasználásával hoztak létre energiahatékony nyílászárót szingapúri kutatók

Minőségi és egyedi nyílászárót szeretnél, ráadásul tavalyi áron? Nem lehetetlen!

Minőségi és egyedi nyílászárót szeretnél, ráadásul tavalyi áron? Nem lehetetlen!

De akkor most kell lépned, amíg tart az akciós kínálat az Internormnál.

Higiénikus megoldások nyilvános épületekhez

Higiénikus megoldások nyilvános épületekhez

Hogyan tehetünk óvintézkedéseket olyan tereken, ahol tömegek mozognak? Erre kínál megoldást a Hörmann.

Hirdetés