A debreceni épület minden négyzetméterét átjárja a természetes fény.

Hatezer négyzetméter, négy szint, korszerű építészet, csúcsdesign: a debreceni National Instruments D épülete kívül-belül az egyik leglátványosabb épületkomplexum Magyarországon, amit úgy terveztek, hogy annak minden négyzetméterét átjárja a természetes fény. Ebbe a rendszerbe olvadnak bele a BE LIGHT! világítástechnikai megoldásai, melyek a legkorszerűbb technológiák segítségével költöztetik a fényt az épületbe.

Az amerikai National Instruments (NI) 2001-ben érkezett meg Debrecenbe, hogy hardvergyártásának telephelyét a Határ úti Ipari Park területén építse meg. Az elmúlt két évtizedben az eredeti terveket újabb beruházások követték, hogy 2021-re a létesítmény egy komoly regionális központtá nője ki magát, ami több mint húsz ország ügyfeleit szolgálja ki közel húsz különböző nyelven. 2007-ben elkészült a vállalat B épülete, majd 2019-ben külön épületet kapott a cég vevőszolgálata, IT és jogi osztálya, mára pedig elkészült a D-kampusz is, ami elődeihez hasonlóan minimális terhet ró a környezetre. A nemrég átadott épület professzionális világítástechnikai rendszerét a BE LIGHT! biztosította.

Kis Ádám rendszermérnök, Be Light!

„A tervezéstől a kivitelezésig körülbelül két év telt el, a programozás és annak finomhangolása pedig két hónapig tartott, ezt a National Instruments üzemeltetőjével és generálkivitelezőjével közösen végeztünk” – magyarázza Kis Ádám, a BE LIGHT! vezérlési divíziójának vezetője.

„Az épület világítása teljesen automatikus, valamennyi lámpatest szabályozható elektronikával működik” – magyarázza a szakember, és hangsúlyozza, egy energiahatékony rendszerről van szó, amit a dolgozók igényei alakítanak, vagyis a beállítások kézi taszterek segítségével bármikor felülírhatók. Minden kapcsolón hét nyomógomb található, ami a ki- és bekapcsoláson túl további funkciók beprogramozását – többek között az irodaterek világításképének alakítását, a fényerő szabályozását – teszi lehetővé.

Minden egyes lámpatest egyedi hálózati azonosítóval rendelkezik, és összeköttetésben áll egy-egy, a kiadott parancsokat értelmező és végrehajtó központi egységgel. Ezek a központok az épület földszinti, 1-es, 2-es és 3-as szintjein találhatók, amik egy külön kiépített, strukturált hálózaton keresztül kommunikálnak egymással.

„A BUS vezérlés lényege, hogy az épületben minden egyes lámpatest egy centralizált rendszerre van kötve, így akár a teljes irodaházat egyetlen gombnyomásra le lehet kapcsolni” – magyarázza a szakember. Az épületbe DALI szabályozható világításvezérlési rendszer került: minden lámpatestet, illetve lámpatestek csoportját mozgás- és fényérzékelő szenzor kapcsol, szabályoz a megfelelő fényértékre. Utóbbiak hat-hét méter átmérőjű köröket érzékelnek, mozgás esetén bekapcsolnak, majd aktív munkavégzés esetén jeleket küldenek a központnak, hogy a lámpatestek a beállított állapotban maradjanak. Amennyiben a rendszer tizenöt percen keresztül nem észlel mozgást, az adott terület megvilágítását tíz százalékkal csökkenti, másfél perccel később pedig teljesen lekapcsolja.

A szenzorok a munkaterületek természetes fényviszonyait is folyamatosan pásztázzák: amennyiben sok természetes fény érkezik a terekbe, úgy a rendszer nem engedi, hogy 500 luxnál erősebben világítsanak a lámpatestek. Amennyiben a természetes fény mennyisége az 500-600 luxot is meghaladja, úgy a világítás be sem kapcsol. Manuálisan ez a beállítás bármikor módosítható.

A tárgyalókban és az előadótermekben ugyancsak mozgás hatására kapcsolnak be a lámpatestek, amelyek működése kézi vezérléssel felülírható. A közösségi terekben – a liftek előterében, a lépcsőházban –, illetve a bútorokban és a látványlépcsőben található világítás időprogram alapján működik: a rendszer hajnalban fel, késő este pedig lekapcsolja azt. A térvilágítást alkonykapcsoló vezérli, vagyis a világítás sötétedéskor automatikusan be, pirkadatkor pedig lekapcsol.

„Ami az energiatakarékos megoldások megtérülését illeti, a pandémia közbeszólt, az épület kihasználatlansága miatt nem lehetett pontos méréseket végezni, a tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a megtérülés 50-60 százalékos lesz majd” – magyarázza Kis Ádám.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Designkapcsolókkal bővült a BE LIGHT! kínálata (X)

Designkapcsolókkal bővült a BE LIGHT! kínálata (X)

Atelier Luxus designkapcsolók!

Hirdetés