A gyár megemeli kőfaragó kapacitását, emellett pedig finanszírozzák a hazai kőfaragó szakképzést.

Átadták a Reneszánsz Zrt. legújabb, kétmilliárd forint értékű új üzemcsarnokát, amely 20 új munkahelyet biztosít a régióban. Az alapításának 70 éves jubileumát ünneplő vállalat a beruházás eredményeként olyan gépsorokkal bővült, amelyek hatékonysága több mint kétszerese a korábban használt gépeknek, és amelynek köszönhetően a burkolólap gyártási kapacitás évi 25 ezer négyzetméterről 100 ezer m² fölé növekszik.
Balogh Miklós, a Reneszánsz Zrt. vezérigazgatója

A 110 hektáron elterülő Süttői mészkőbánya a legnagyobb és legértékesebb hazai díszítőkő bánya.  A területen több mint 300 évre elegendő olyan mészkővagyon található, amelynek fizikai tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a díszítő- és építőkőipar szinte összes termékét előállítsák belőle.  A süttői mészkővagyon hasznosítására és műemléki kőmunkák helyreállítására 1949-ben jött létre a Kőfaragó és Kőfejtő Nemzeti Vállalat, amely az 1992-es privatizáció után kapta meg a Reneszánsz Rt. nevet. Több tulajdonosváltás után mára a Reneszánsz a hazai díszítőkő piac vezető és a kőfaragó szakma nemzetközileg is elismert szereplője,

akinek jelentős szerepe volt az évszázados hagyományokkal rendelkező kőfaragó szakma fenntartásában. Évente 600-800 m³ faragott épületkövet gyártanak, amely a világ élvonalába tartozik, 200 dolgozója közül 22 kőfaragó és kőszobrász, akiknek szakmai tudását nemzetközi szinten is ismerik és elismerik.

A most átadott, 2 milliárdos beruházás 2018 nyarán indult saját forrásból és az EXIM Bank által nyújtott beruházási hitelből. A beruházás lehetővé teszi, hogy a Magyarországon bányászott alapanyagot 100%-ban a hazai üzemben dolgozzák fel, és az így előállított mészkő termékekkel kiváltsák az importált díszítő- és építőkőipar alapanyagát, amik ráadásul jobb minőségű hazai mészkövek.

A Reneszánsz Zrt. célja, hogy a kapacitásbővítéssel export lehetőségeik is sokszorosára növekedjenek – a süttői mészkő pedig ismert és keresett az egész világon. Ráadásul az elmúlt években a környezettudatosság egyre fontosabb szerepet kap az építészetben, és annak köszönhetően, hogy a természetes kő az egyik leginkább környezetbarát építőanyag, a mészkövek piaci helyzete tovább javult. Kész anyagként a természetben megtalálható, felhasználásához, bányászata mellett csak méretre alakítása és felületének megmunkálása szükséges. Hosszú az élettartama, 100%-ban újrahasznosítható. Jó a hőtároló és hővisszaverő képessége, amellyel az épületek klímáját szabályozza, ezzel a fűtési, hűtési igényt csökkenti. Hővisszaverő képességükkel, a világos mészkövek, mint a süttői mészkő, csökkentik a városi levegő minőségét rontó hősziget-hatást, környezetének levegőjét más építőanyagokhoz képest kevésbé melegíti fel.

„Az új feldolgozó üzemmel nemcsak 20 új munkahelyet létesítettünk, hanem az egész iparág, sőt egy szakma is megerősítést kapott a jövőképét illetően. Különösen fontos ez számunkra, hiszen 2018-ban újraindítottuk és saját erőből finanszírozzuk a hazai kőfaragó szakképzést, amelyen már két évfolyamban 18 diák tanul. A képzés és a hőtechnikai, környezetvédelmi szempontból kedvezőbb, tartós, értékálló építési megoldások fejlesztése a jövőre vonatkozó két kiemelt célunk” – mondta el Balogh Miklós, a Reneszánsz Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: Sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bécs lett a világ legzöldebb városa

Bécs lett a világ legzöldebb városa

A jó példa itt van a szomszédban. 

A világ legnagyobb üvegtáblája egy bútorgyártó cég épületén található

A világ legnagyobb üvegtáblája egy bútorgyártó cég épületén található

Nem az USA-ban vagy Kínában, hanem egy kis sváb faluban. 

Portugál kisváros Veszprém nyomában

Portugál kisváros Veszprém nyomában

A portugáliai Faro 2027-ben lenne Európa Kulturális Fővárosa.

Hirdetés