Jön a Green Future Conference

Az október 19-én megrendezésre kerülő Green Future Conference díszvendége és kiemelt szakmai partnere Németország – a HuGBC közreműködésével már előkészítés alatt az építőipar hazai zéró karbon útiterve

Német jó gyakorlatokkal, a zéró karbon hazai helyzetkép és az építési ágazat jó példáinak bemutatásával értékes programot ígér a HuGBC Green Future Conference eseménye. A jelenlévők október 19-én elsőként nyerhetnek betekintést a Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) Zéró Karbon iparági felmérésének eredményeibe is.
 

A klímavédelem alapvető feltétele a fenntartható és működőképes jövőnek. Az ingatlanágazatra is igaz, hogy csak fenntartható formában maradhat gazdaságilag életképes. Az idei Green Future Conference „Válaszút előtt – Úton a karbonmentes építés felé” esemény fókuszában ezért idén a karboncsökkentési útiterv, az EU taxonómia, a zöld ingatlan finanszírozás, a nemzetközi és hazai jó gyakorlatok állnak. Ahhoz, hogy 2050-re versenyképes, erőforrás-hatékony ingatlangazdasággá alakuljunk, nettó zéró karbonkibocsátású működésre szükséges átállnunk, amely folyamat kulcselemei az ágazati együttműködés, az innováció, az életciklus szemlélet és a felújítások.

Az idei konferencia díszvendége Németország. Julia Gross, Németország magyarországi nagykövete nyitja majd meg az idei szakmai eseményt. A konferencia védnökei Cristina Gamboa, a WorldGBC vezérigazgatója és Lánszki Regő építészeti államtitkár.A Green Future Conference első szekciója a zéró karbon épületek építésének nemzetközi kereteit vizsgálja, a második a hazai keretrendszert és helyzetképet mutatja be, majd a harmadik szekcióban a résztvevők megismerkedhetnek a hazai iparági szereplők konkrét példáival és eddigi eredményeivel.

A konferencia egyik fő előadója Dirk Bartsch, Németország egyik legjelentősebb ingatlanfinanszírozási intézményének vezető elemzője lesz, aki több nemzetközi hitelminősítő hálózat és fenntartható finanszírozási kezdeményezés aktív részvevője. Dirk előadásában az építőipari ágazat zöld finanszírozásáról fog beszélni.

A Green Future Conference első szekciójának panelbeszélgetésében a kereskedelmi finanszírozás jeles nemzetközi és hazai képviselői azt járják majd körül, hogy az épületállomány dekarbonizációjában milyen szerepet tölt be a zöld finanszírozás és az ESG. A beszélgetés résztvevői arra keresik közösen a választ, hogy hogyan alkalmazhatók a nemzetközi és németországi gyakorlatok a hazai környezetben. 

A panelbeszélgetés résztvevői: Deák Tamás (ingatlanfinanszírozási vezető, Erste Bank), Dirk Bartsch (Head of ESG, Berlin Hyp AG), Gyura Gábor (fenntarthatósági pénzügyi tanácsadó, ENSZ Környezetvédelmi Program), Nagy Tamás (igazgató, Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóság, Magyar Nemzeti Bank), Suba Levente (Fenntarthatósági Programiroda vezetője, K&H Csoport) és Szabó Krisztián (ingatlanfinanszírozási vezető, Projekt, Ingatlan és Szindikált Finanszírozási Főosztály, Raiffeisen Bank) lesznek.

Huszár Daniella, a HuGBC Advancing Net Zero projektjének vezetője a konferencián elsőkézből mutatja be előadásában az egyesület Zéró Karbon Ajánlása iparági egyeztetéseinek eddigi eredményeit. Az egyeztetés célja a magyar építési piac tájékozottságának és jelenlegi aktivitásának felmérése az épületek dekarbonizációjával kapcsolatosan, illetve a zéró karbon átalakulás szükséges következő lépéseinek, az építőipari zéró karbon útvonaltervnek és stratégiának megalapozása.
 

A konferenciára az egyesület az ingatlanszektor, építőipar és építésgazdaság azon szakembereit várja, akik elkötelezettek a fenntartható építkezés mellett. A konferencia idei helyszíne a Radisson Blu Béke Hotel, az esemény karbonlábnyomát a Denkstatt Hungary számolja: a szervezők célja a lehető legkisebb karbonlábnyom elérése, illetve annak utólagos semlegesítése. Az esemény fővédnöke a Német Nagykövetség és védnöke Lánszki Regő építészeti államtitkár. További részletek: ITT
Jegyvásárlás: ITT

 Forrás: sajtóanyag
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Minden cseppje kincs

Minden cseppje kincs

Az esővíz jobb felhasználására készül Bécs.

A fenntartható tervezési koncepció bevezetésének három lényeges szempontja (X)

A fenntartható tervezési koncepció bevezetésének három lényeges szempontja (X)

A zöld technológiáknak és a tervezés felelős megközelítésének köszönhetően az építési ágazat jelentős mértékben befolyásolhatja napjaink globális ökológiai válságának kimenetelét. Miért olyan lényeges az ökológiai transzformáció az építőipari ágazat (AEC: Architectural Enginieering Construction) esetében?

Nemzetközi innovációs pályázatot nyert a MOME

Nemzetközi innovációs pályázatot nyert a MOME

Története során először nyert nemzetközi innovációs pályázatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Az Európai Unió kutatás-fejlesztési programja, a Horizont Európa keretében a MOME egy Magyarország számára is fontos célkitűzést, a biomassza-alapú gazdaságra való átállást segíti majd.

Hirdetés