Ingyenes tanácsadás lakásfelújítóknak

A klímacélok elérése érdekében teszik ezt Bécsben.

Bécsben bárki, aki lakást vagy házat szeretne felújítani ingyenes, független tanácsadást vehet igénybe. A város azért indította el a Hauskunft néven futó szolgáltatást, hogy az épületállomány korszerűsítésével is közelebb kerüljön klímavédelmi céljai megvalósításához. A tanácsadás független, személyre szabott és az egész épületre koncentrál, nem csak a felújítandó szeletére.

Selma Arapovic a bécsi NEOS lakásügyi szóvivője, Jaqueline S. és Doris Burtscher, a Hauskunft két ügyfele, Kathrin Gaal polgármester-helyettes és lakásépítésért felelős városi tanácsnok, valamint Gregor Puscher a Wohnfonds Wien ügyvezetője a Hauskunft irodája előtt (b-j) – Fotó: PID / Votava

Az osztrák főváros még 2020. október 1-jén indította el kísérleti jelleggel ingyenes épületfelújítási tanácsadását, a Hauskunftot, amelyet most állandósítanak és kibővítenek. A tanácsadást bárki igénybe veheti, aki társas- vagy családi házat, esetleg lakást szeretne felújítani – legyen szó fűtéskorszerűsítésről, nyílászárócseréről vagy homlokzatszigetelésről. Az ingyenes szolgáltatás célja, hogy bárki, aki Bécsben lakást szeretne felújítani, személyre szabott támogatást kapjon, így ingatlanát felkészíthesse a jövőre és a klímaváltozásra.

A hathónapos próbaidő alatt a szakértők 150 alkalommal adtak tanácsot a jelentkezőknek. Segítségükkel lett például újra a Zieglergasse egyik ékköve, az az 1902-es lakóépület, amelynek teljeskörű felújítása során megújultak a lépcsőházak, a lábazat és még egy gyönyörű belső udvart is sikerült kialakítani.

Hernalsban az energetikai felújítás során még közösségi teraszt is kapott egy korábban jellegtelen, 1964-es lakóépület. Egy 1920-ban épült währingi lakás korszerűsítésekor pedig nemcsak az energiafelhasználás optimalizálására ügyeltek, de ökológiai és építésbiológiai szempontok szerint válogatták össze a felhasznált építőanyagokat. 

A Hauskunftot a Wohnfonds Wien működteti, amely az önkormányzati lakásépítésért felel Bécsben. A szolgálattal telefonon vagy e-mailben lehet felvenni a kapcsolatot, ezután a Hauskunft munkatársai kiközvetítenek egy szakértőt az érdeklődőnek és eldöntik, hogy telefonos vagy online tanácsadásra van-e szükség. Májustól a szolgáltatási kör tovább bővül és a szakértők már helyszíni szemlét is tartanak, ez alapján adnak konkrét, az adott épületre szabott tanácsot a felújításhoz. A tanácsadás nemcsak ingyenes, de független is. Eddig legtöbben kazáncsere, napelem, homlokzatszigetelés és különböző támogatások miatt vették fel a kapcsolatot a Hauskunfttal.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Klímavédelmi területeket hoznak létre Bécsben

Klímavédelmi területeket hoznak létre Bécsben

Ezeken a részeken az újépítésű épületeknél már egyáltalán nem alkalmaznak fosszilis energiahordozókat. 

A Paradigma Ariadné Bécsbe viszi a kockaházat

A Paradigma Ariadné Bécsbe viszi a kockaházat

A magyar csapat első szóló kiállítása a kockaházat, a magyar építészet elutasított emlékét értelmezi újra.

Ahogy Palkó György látta: épületfotók Dubajból és Bécsből

Ahogy Palkó György látta: épületfotók Dubajból és Bécsből

Palkó György Kisvárdáról indulva lett az ország egyik legismertebb építészeti fotósa, az elmúlt hónapokban azonban újabb határokat lépett át.

Hirdetés