Hirdetés

Ingyenes tanácsadás lakásfelújítóknak

A klímacélok elérése érdekében teszik ezt Bécsben.

Bécsben bárki, aki lakást vagy házat szeretne felújítani ingyenes, független tanácsadást vehet igénybe. A város azért indította el a Hauskunft néven futó szolgáltatást, hogy az épületállomány korszerűsítésével is közelebb kerüljön klímavédelmi céljai megvalósításához. A tanácsadás független, személyre szabott és az egész épületre koncentrál, nem csak a felújítandó szeletére.

Selma Arapovic a bécsi NEOS lakásügyi szóvivője, Jaqueline S. és Doris Burtscher, a Hauskunft két ügyfele, Kathrin Gaal polgármester-helyettes és lakásépítésért felelős városi tanácsnok, valamint Gregor Puscher a Wohnfonds Wien ügyvezetője a Hauskunft irodája előtt (b-j) – Fotó: PID / Votava

Az osztrák főváros még 2020. október 1-jén indította el kísérleti jelleggel ingyenes épületfelújítási tanácsadását, a Hauskunftot, amelyet most állandósítanak és kibővítenek. A tanácsadást bárki igénybe veheti, aki társas- vagy családi házat, esetleg lakást szeretne felújítani – legyen szó fűtéskorszerűsítésről, nyílászárócseréről vagy homlokzatszigetelésről. Az ingyenes szolgáltatás célja, hogy bárki, aki Bécsben lakást szeretne felújítani, személyre szabott támogatást kapjon, így ingatlanát felkészíthesse a jövőre és a klímaváltozásra.

A hathónapos próbaidő alatt a szakértők 150 alkalommal adtak tanácsot a jelentkezőknek. Segítségükkel lett például újra a Zieglergasse egyik ékköve, az az 1902-es lakóépület, amelynek teljeskörű felújítása során megújultak a lépcsőházak, a lábazat és még egy gyönyörű belső udvart is sikerült kialakítani.

Hernalsban az energetikai felújítás során még közösségi teraszt is kapott egy korábban jellegtelen, 1964-es lakóépület. Egy 1920-ban épült währingi lakás korszerűsítésekor pedig nemcsak az energiafelhasználás optimalizálására ügyeltek, de ökológiai és építésbiológiai szempontok szerint válogatták össze a felhasznált építőanyagokat. 

A Hauskunftot a Wohnfonds Wien működteti, amely az önkormányzati lakásépítésért felel Bécsben. A szolgálattal telefonon vagy e-mailben lehet felvenni a kapcsolatot, ezután a Hauskunft munkatársai kiközvetítenek egy szakértőt az érdeklődőnek és eldöntik, hogy telefonos vagy online tanácsadásra van-e szükség. Májustól a szolgáltatási kör tovább bővül és a szakértők már helyszíni szemlét is tartanak, ez alapján adnak konkrét, az adott épületre szabott tanácsot a felújításhoz. A tanácsadás nemcsak ingyenes, de független is. Eddig legtöbben kazáncsere, napelem, homlokzatszigetelés és különböző támogatások miatt vették fel a kapcsolatot a Hauskunfttal.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A hely szelleme – Hotel Motto, Wien

A hely szelleme – Hotel Motto, Wien

A Mariahilfer strasse egyik fontos csomópontjában álló, 2021 októberében átadott négycsillagos hotel története évszázadokkal korábbra nyúlik vissza.

Napelemek lepik el Bécs tetőit

Napelemek lepik el Bécs tetőit

Az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra Bécs teljes áramfogyasztásának tíz százalékát napenergia segítségével fedezze. Ezért a jövőben középületek – például iskolák, uszodák, hivatalok – tetejére is napelemeket telepítenek. Az első ötven épületre még idén sor kerül.

Kék szimfónia
  • 2022-02-02 09:00
  • Deco

Kék szimfónia

A befektetési céllal vásárolt, eladásra szánt lakás felújításakor az eklektikus épület értékeinek megóvása, ugyanakkor a kortárs design és a legújabb technikai vívmányok magas színvonalú megjelenítése volt a cél, ezért a nagyvonalú átépítés során kizárólag természetes, jó minőségű, megbízható forrásból származó anyagokkal dolgoztak.

Hirdetés