A követelményt nem teljesítő új épületek június végéig még megszerezhetik a használatbavételi engedélyt, tudomásulvételt vagy hatósági bizonyítványt.

2014 óta lehetett tudni, hogy 2021-től már csak közel nulla energiaigényű épület kaphat használatbavételi engedélyt, függetlenül az épület tulajdonosától, használójától, és az építési engedély iránti kérelem beadásának időpontjától – írta az Építésijog.hu. Ugyanakkor még a legutóbbi időben is születettek olyan épülettervek, amelyek ezt nem vették figyelembe. A közel nulla energiaigényű (KNE) épületekre vonatkozó követelményt nem teljesítő új épületek fél év haladékot kaptak: az építtetők 2021. június 30. napjáig még megszerezhetik a használatbavételi engedélyt, tudomásulvételt vagy hatósági bizonyítványt.

Az épületek energiahatékonyságáról szóló BM rendelet – egy 2010-es európai parlamenti és tanácsi irányelv alapján – öt fokozatban szigorított a hőátbocsátási és energiahatékonysági követelményeken. Az ötödik fokozat 2021. január 1-jétől érvényesül, tehát ezután már csak a közel nulla energiaigényű épület kaphatott volna használatbavételi engedélyt – függetlenül az épület tulajdonosától, használójától, az építési engedély beadásának dátumától.

öt éve mind a tervezők, mind a kivitelezők, mind a beruházók ismerhették, hogy a szigorúbb követelményeknek 2021-től már meg kell felelnie az épületnek. Ettől függetlenül jelentős számú építkezés van, amelyek megkockáztatták, hogy a határidő előtti utolsó évben szereznek nem közel nulla energiaigénynek megfelelő energetikai minőségben használatbavételt.

(...)

A jogalkotó úgy érezte, hogy ezek a beruházások – függetlenül attól, hogy a közel nulla energiaigény követelmények nem teljesítésének mi az oka – segítségre szorulnak, még akkor is, ha ezzel az energiahatékonysági cél sérül. Éppen ezért 2021. június 30-ig még megszerezhetőek a használatbavételi engedélyek.

Kiemelendő, hogy a felújítások, bővítések vonatkozásában nincs változás, tehát ezen építési tevékenységek tekintetében a szigorúbb, de a közel nulla energiaigény követelményeinél némileg megengedőbb energetikai követelményeket kell már betartani.

A teljes cikket részletes jogszabályi háttérrel az Építési jog portálon olvashatja,
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Minden eddiginél nagyobb haladékot kaptak a Közel Nulla Energiaigényű épületek

Minden eddiginél nagyobb haladékot kaptak a Közel Nulla Energiaigényű épületek

A korábbi fél év haladék után most már másfél évnél járunk.

Jönnek a KNE (közel nulla energia) épületek 2020-tól

Jönnek a KNE (közel nulla energia) épületek 2020-tól

De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Tájra hangolva

Tájra hangolva

Letisztult, természetbe illő, bioklimatikus elven működő ház az argentín Pablo Senmartin tervezőasztaláról.

Hirdetés