Bezárták az utolsó szénerőművet is Ausztriában

Jöhet a teljes szénmentesség 2030-tól.

A környezetvédők már régóta küzdöttek érte, Ausztria végül meglépte: hivatalosan is bezárták az utolsó működő szénerőművet. A szomszédunk ezzel Belgium után a második Európában, amely teljes egészében kiiktatta a szénenergiát az áramtermelésből. 

Ausztria 2030-ig szeretne teljesen szénmentes országgá válni, energiafogyasztásának 100 százalékát pedig megújuló forrásokból fedezné - ennek részeként zárták be az utolsó szénerőművét.

Környezetvédők azonban emlékeztetnek rá, hogy ezzel nem vált teljesen szénmentessé az ipar, további intézkedésekre van szükség ennek eléréséhez. Az ország legnagyobb széndioxid-kibocsátója a Voestalpine acélmű, amely jelezte, hogy a klímapolitikai célok eléréséhez első lépésben a nagyolvasztó kemencéikből hármat elektromosra cserélnek a közeljövőben. 

Ahogy arról tavaly év végén beszámoltunk, folyamatban van Ausztria történetének eddigi legnagyobb villamosenergia-hálózati bővítése is. A digitális energetikai technológiák fejlesztésével és szállításával foglalkozó svájci ABB ötéves, várhatóan 100 millió dollárnál (29,5 milliárd forint) is nagyobb értékű keretszerződést írt alá az ausztriai villamosenergia-rendszer üzemeltetőjével, az APG-vel gázszigetelésű kapcsolóberendezések (GIS) szállításáról.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bécs lett a világ legzöldebb városa

Bécs lett a világ legzöldebb városa

A jó példa itt van a szomszédban. 

Ausztria elindult a zöld úton

Ausztria elindult a zöld úton

2030-ig szeretne teljesen szénmentes országgá válni, energiafogyasztásának 100 százalékát pedig megújuló forrásokból fedezné.

Dunai panorámát kínáló tetőteraszokkal jön a Millennium Gardens

Dunai panorámát kínáló tetőteraszokkal jön a Millennium Gardens

Két nemzetközi ügynökség adja bérbe a TriGranit Soroksári úti irodaházát.

Hirdetés