Amerikai egyetemisták kagylóból készítettek üveget

Azt vizsgálták, hogyan lehet hasznosítani a környezetünkre veszélyes inváziós fajokat.

A Michigeni és a Detroiti Egyetem hallgatóinak egy csoportja egy kutatás keretében inváziós kagylókból állított elő üveget. A biológiai invázió következtében az új, inváziós fajok megjelenése felboríthatja a környezet egyensúlyát, a diákok a projektben pedig azt vizsgálták, hogy miképp lehet ezeket a fenyegető fajokat gazdasági erőforrássá alakítani. 

Az Oroszországból és Ukrajnából származó kvagga és a zebra kagylók az 1980-as évek végén jelentek meg az Egyesült Államok tavaiban és nagy károkat okoztak a fennálló ökoszisztémáikban.

A kagylók elszaporodása megváltoztatja ugyanis a víz kemizmusát, amely komoly ökológiai katasztrófához vezethet.

A hallgatók megpróbálták a környezetünkre veszélyes kagylókra kicsit másképp tekinteni és kitalálni azt, miképp lehetnek őket hasznosítani. A Zebra Glass Project keretében a Michigan-tóból kihalászott kagylókat felmelegítették és összezúzták, a tó magas réztartalma következtében pedig rézkék üveget tudtak előállítani belőle.

És hogy mi minden készülhet még kagylóhéjból? A londoni székhelyű Newtab-22 design cég legújabb projektjében kagylóból állított elő betonszerű anyagotBethan Gray brit tervező pedig irizáló színű bútorokat készített a tengeri élelmiszeriparból és gazdálkodásból megmaradt anyagok, többek között kagylók felhasználásával.  

Forrás: Designboom
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A világ legnagyobb üvegtáblája egy bútorgyártó cég épületén található

A világ legnagyobb üvegtáblája egy bútorgyártó cég épületén található

Nem az USA-ban vagy Kínában, hanem egy kis sváb faluban. 

Az üveg radikálisan megváltoztatta az építészetet

Az üveg radikálisan megváltoztatta az építészetet

De vajon mekkora szerepe lesz a jövő városaiban?

Üveg a belsőépítészetben
  • 2019-12-04 07:00
  • Deco

Üveg a belsőépítészetben

Az üveg egyre sokoldalúbban használható a belső terekben is: akadnak térhatárolók, helytakarékos ajtók, de a színek és minták sem állnak távol tőlük.

Hirdetés