Hirdetés

A cég, amely a válságnak köszönheti eredményeit

Az ART-INNOVA Kft. 2008-ban újragondolta a koncepcióját, és függetlenítették magukat a hazai piactól.

Vannak cégek, amelyeknek éppen egy válság segített abban, hogy felfuttassák a brandjüket: a nagy volumenű, professzionális bútor és belsőépítészeti elemek gyártásával foglalkozó ART-INNOVA Kft. egy közülük. A cég komoly referenciákkal bír nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is. Szerintük a siker receptje a bátorság és tudás, ugyanakkor a technológia fejlesztés és a hosszú távú koncepció is elengedhetetlen.

A komlói székhelyű ART-INNOVA ügyvezetőjével, Bischof Balázzsal a Robinwood készített interjút, amelyből kiderült, hogy a

2008-as gazdasági válságot követően vettek egy nagy levegőt és radikálisan megváltoztatták az addigi koncepciójukat. A specializálódásra összpontosítottak és kidolgoztak egy olyan egyedi értékesítési formát, amivel függetleníteni tudták magukat a nagyon kitett hazai piactól. Kizárólag gyártással kezdtek foglalkozni és elsősorban közületi ügyfeleknek.


A gyártási tevékenység mellett eldöntötték azt is, hogy elsősorban Ausztria és Németország felé próbáljuk értékesíteni a tudásukat. Mivel nyelvi problémáik nem voltak, a kérdés az volt, hogyan szereznek munkát, mivel nem szerettek volna lakossági megrendelésekkel foglalkozni. Ausztriában számos nagy tradícióval bíró kis asztalosipari családi vállalkozás van, akik felé óriási a bizalom, jó eséllyel indulnak a helyi tendereken, ugyanakkor nem volt mögöttük nagy gyártói kapacitás. Őket próbálták meggyőzni arról, hogy induljanak közösen egy-egy tenderen, és hogy bízzanak bennünk.

A küldetésük sikerrel járt, komoly ügyfélkört gyűjtöttek, elsősorban üzletberendezések, szállodák, kórházak, belsőépítészeti elemeinek, bútorainak gyártását, bizonyos esetekben tervezését végzik. Referenciáik között ott vannak a hazai Spar üzletek éppúgy, mint az ausztriai Spar boltok. Az európai munkáikon kívül már második éve készítenek postahivatali bútorokat az USA-ba és Kanadába is.

Elsősorban korpuszbútorokat, fa alapú laptermékekből készült belsőépítészeti elemeket gyártanak, a tömörfa megmunkálás nem meghatározó. Jelenleg most elsődlegesen a gyártásszervezésre, az automatizálás magasabb szintre emelésére és a még tökéletesebb gyártáselőkészítésre fókuszálnak.

Bischof szerint Magyarországon és európai viszonylatban is nagy problémát jelent a szakképzés és az a jelenség, hogy a fiatalok nem tudják értelmezni ezt a típusú „kétkezi munkát", amely már nem ugyanazt a szakértelmet jelenti, mint amit még apáink végeztek.

Ez azt is jelenti, hogy nincs munkaerő, a szakembereket pedig nagyon nehéz megtalálni. Az ART-INNOVA 25 főt foglalkoztat, és a fenti okokból nem is terveznek nagyobbra nőni, bizonyos szempontból kockázati tényezővé vált az emberi munkaerőtől való függés.

Az ügyvezető kiemelte, hogy technológia-fejlesztés terén, valamint a hosszú távú gyártásfejlesztés koncepciójának formálásában a Formance team jelenléte meghatározó elem volt a cég életében. A Formance Kft. faipari, alumínium- és műanyagipari gépek, CNC megmunkálóközpontok hazai kereskedelmével, valamint a berendezések beüzemelésével és szervizelésével foglalkozik, 1998-tól a világ egyik vezető gépgyártójának, az olasz Biesse S.p.A kizárólagos képviseletét látják el Magyarországon.

Bischof szerint az értékteremtés igazi záloga, hogy a két cég közösen végzi a gyártáselőkészítés, a tervezésfejlesztés és az automatizálási folyamatok fejlesztését.

A sikeres együttműködésnek köszönhetően kerültek bele abba a körbe, akiket az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt figyelemmel kísér majd és mintaüzemként delegál.

Forrás: Robinwood
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Arannyal kitöltött repedések

Arannyal kitöltött repedések

Interjú Dobos Máté ingatlanbefektetővel, az Optinvest Zrt. tulajdonosával és Tótszabó Tamással, a Pyxis Nautica építészével.

Turisztikai központ Badacsonyban

Turisztikai központ Badacsonyban

Varga Noémi (Numbernow) nyertes pályaműve az MMA 2021-es pályázatán.

Minden ott kezdődik, hogy új kérdéseket teszünk fel, amelyekre új válaszokat kell adni

Minden ott kezdődik, hogy új kérdéseket teszünk fel, amelyekre új válaszokat kell adni

Interjú Sinus Lyngével, az egészséges építészet iránt elkötelezett dán tervezővel.

Hirdetés