Bár a slite-i Cementa működése jelenleg kétséges, mert július elején környezetvédelmi okokból elvették az üzem mészkő kitermelési engedélyét.

A svéd legfelsőbb bíróság július elején azt a döntést hozta, hogy november 1-jével elveszi a német HeidelbergCement tulajdonában lévő és a gotlandi Slite-ban működő Cementa üzem mészkő bányászási engedélyét, írta meg a Dezeen. Bár a döntés krízishelyzetet idézhet elő a jelenleg is folyó építkezéseken, a gyár közben bejelentette, 2030-ra karbonsemleges technológiára áll át. 

Az ország egyetlen cementgyáraként, a Cementa a Svédországban felhasznált cement körülbelül háromnegyedét állítja elő, és egyben az ország második legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsátója is, összességében az ország teljes CO2-kibocsátásának három százalékáért felelős.

A cementgyártás a globális szén-dioxid-kibocsátás körülbelül nyolc százalékáért felelős. A kibocsátás nagyrészt a cement fő összetevőjeként használt mészkő feldolgozásának okolható.

A német HeidelbergCement tulajdonában lévő Cementa szerint a döntés veszélyeztetheti a svédországi építkezési projekteket, köztük olyan nagyobb beruházásokat is, mint a stockholmi Slussen és Förbifart infrastrukturális projekteket, valamint a göteborgi Västlänken alagutat.

Néhány nappal a döntés után a HeidelbergCement bejelentette, átalakítja slite-i gyárát, úgy, hogy a svédországi üzem „elnyelje” a széndioxid-kibocsátást. A vállalat állítása szerint ha a 2030-ra befejeződő fejlesztés elkészül, a technológia révén képesek lesznek a slite-i gyár teljes széndioxid-kibocsátását, azaz évi 1,8 millió tonna széndioxidot megkötni és tárolni. A cég még nem döntötte el, melyik létező technológiát választja, de az üzem igazgatója elmondta, jelenleg több ígéretes technológia is rendelkezésre áll, melyek olyan kémiai vegyületekre épülnek, amelyek képesek elnyelni a szén-dioxidot a gázokból.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a bírósági döntés, hogyan befolyásolja az átalakítás terveit. 
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nekem Budapest | Molnár Szabolcs

Nekem Budapest | Molnár Szabolcs

Molnár Szabolcs, a Paradigma Ariadné építésze a 150. születésnapját ünneplő fővárosról

Ma nyit a Wien Museum

Ma nyit a Wien Museum

Ingyenes és inkluzív

Modern frissesség körpanorámás üvegkubussal koronázva
  • 2023-12-06 09:00
  • Deco

Modern frissesség körpanorámás üvegkubussal koronázva

Az építész, BZS50 Műterem és a belsőépítész, moooxdesign Studio nagyvonalú, elegáns és modern projektje

Hirdetés