Zöld hullám

Zöldtetőt borított az ideiglenes szentély csarnokára Sou Fujimoto.

Sou Fujimoto-t mindig is lenyűgözte a természet, az erdők, a barlangok világa. Formabontó, kortárs építészete törekszik elmosni az épített és a természeti környezet határait, miközben az ember és a tér kapcsolatára reflektál. A japán építész irodája tervezte a fukuoka-i Dazaifu Tenmangu Shrine szentély ideiglenes csarnokát, melynek íves tetőszerkezete és az azt borító buja növénytakaró is a vadon formáival és pezsgésével ajándékozza meg a látogatót.
 

 

A Dazaifu Tenmangu főszentély Sugawara no Michizane tiszteletére épült, aki a tanulás, kultúra, a művészet és az őszinteség istensége. A kiemelt kulturális értékkel bíró szentély átfogó renoválása tette szükségessé az ideiglenes létesítmény megépítését. A Fujimoto által tervezett „ideiglenes csarnokot” 2023 elején építik fel a főépület elé, és a látogatók fogadása lesz az elsődleges funkciója. A csarnok hullámba fagyott zöldteteje a természetes és épített világ közötti egyensúlyra utal.

 

 

Az átalakítás előtt álló épületet legutóbb mintegy 430 évvel ezelőtt építették újra, a jelenlegi munka az első meghatározó mértékű renoválási folyamat azóta. „A megőrzött hagyományok jövőbe mentése, és az impozáns megjelenés újjáélesztése érdekében tradicionális technikákkal újítjuk meg a tönkrement részeket, építészettörténeti és egyéb szakértőkkel konzultálunk. A felújítás kezdetétől fogva párhuzamosan további felméréseket és kutatómunkát végzünk, hogy visszaadjuk a főszentély kulturális és történelmi jelentőségét” – osztja meg a részleteket az építész.

 

 

Fujimoto ideiglenes csarnokába – az elsődleges létesítménnyel ellentétben – cipőben léphetnek be a látogatók. A gyermekek, idősek és mozgásukban korlátozottak számára rámpát létesítenek, a csarnok mérete megegyezik az eredeti csarnok méretével, hogy kellően tágas teret biztosítson a hívőknek. A fő szentélyt évente közel 10 millió hívő látogatja szerte a világból.

 

 

„A szentélybe érkezők fogadására egyfajta barlangot építünk a Kumamoto állomás előtt. Szeretnénk, ha a mindössze három évig álló ideiglenes épület megfelelő térré válna a látogatók és a Tenjin Sama számára is. Az egész létesítményt úgy terveztük, hogy beleolvadjon környezetébe, miközben továbbviszi a hagyományokat, és a jövőhöz is kapcsolódik” – teszi még hozzá Fujimoto.

 

 

Sou Fujimoto Architects | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Designboom, Famous Architects

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Szerkezetkész a Magyar Zene Háza

Szerkezetkész a Magyar Zene Háza

Elkészült Európa egyik leglátványosabb tetőszerkezete, amely a városligeti lombkorona szint alatt marad.

Különleges üvegfallal ért mérföldkőhöz a Magyar Zene Háza építése

Különleges üvegfallal ért mérföldkőhöz a Magyar Zene Háza építése

A zenei beavató intézmény nagyrészt az üvegfalnak köszönheti a légiességét. 

Benéztünk az épülő Magyar Zene Házába

Benéztünk az épülő Magyar Zene Házába

Rákérdeztünk a lebegő tető, a körbe üveg koncertterem és a fénykutak működésére.

Hirdetés