Zoboki Gábor előadása az Operaház felújításáról.

A Magyar Urbanisztikai Társaság Örökséggazdálkodási Tagozata november 24-én Zoboki Gábort látta vendégül, aki nem csak a színfalak mögé, de a padlásra, és a nézőtér alatti zengőtérbe is elkalauzolt, az Operaház felújításának hátterébe adott bepillantást.

 

A több éve tartó munkálatok lassan befejeződnek, nemsokára feltárulnak az Operaház új színkeben pompázó belső terei. A hosszú építési idő indokolt, Ybl remekművének minden egyes részlete csemegét és egyben alapos fejtörést is jelentett a zenerajongásáról közismert tervezőnek. Túlzás lenne persze azt állítani, hogy remegő kézzel látott a feladathoz, de annak súlyával arányos előzetes kutatás és szellemi munka előzte meg azokat a tervezői döntéseket, amelyeknek eredményét hamarosan saját érzékszerveinkkel is birtokba vehetjük. 

Ybl budapesti Operaháza kimutatható rokonságban áll a korszak híres operajátszásra tervezett épületeivel, kisebb méreténél fogva azonban téralakításával, képzőművészetii programjával sokkal kompaktabb foglalata lett az opera műfajának. Megnyitása után hamar szűknek bizonyult, átépítését az akkor még szinte kezdő Medgyaszay Istvánra bízták, aki az új széksorok elhelyezésével alapvetően megváltoztatta a nézőtér és a színpad viszonyát, és ezzel az eredeti hangzást is. 

A felújítás során az első dilemma az volt, mit tekintsünk az Operaház eredeti állapotának: az Ybl-féle változatot, amely alig tízegynéhány évig működött, vagy a Medgyaszay-átalakítást, ami ugyan felülírta az eredeti szándékot, de az elmúlt száz évben ez adott otthont a magyar operajátszás kiemelkedő produkcióinak.

Nos, aki a felújított Operába belép majd, Ybl világával találkozik. Más színek, más térstruktúra, és főleg más hangzás született Zoboki Gábor keze nyomán, mint amit utoljára ott tapasztalhattunk. Hogy milyen megfontolásból, milyen lépéseket követően és milyen eredménnyel - erről beszél a tervező az alábbi videóban, a tőle megszokott, széles kulturális panorámát nyújtva közben. A laza intellektuális barangolást a MUT rögzítette, és bocsátotta rendelkezésünkre.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Opera-kalauz

Opera-kalauz

A felújítás műhelytitkai első kézből, Zoboki Gábortól.

Polgári hangulat  modernizálva
  • 2020-04-21 11:00
  • Deco

Polgári hangulat modernizálva

A lakás magától értetődő természetességgel olvasztja egybe a klasszikus polgári lakás, és a modern minimalizmus kellékeit.

Hirdetés