A víz világnapja alkalmából megnyílt kiállítás és installáció a CAN Architects és két középiskola közreműködésével jött létre.

VÍZ+TARTÁS” címmel kreatív kiállítás nyílt diákok munkáiból a Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Térben 2023. március 22-én, a víz világnapján. A Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Tér kezdeményezésében a CAN Architects egy győri és egy budapesti középiskolával közösen dolgozott egy héten át. A munka eredménye egy bárki által birtokba vehető installáció a parkban és egy színes kiállítás a Millenium Háza alagsori kortárs kiállítóterében. 
 

Fotó: CAN Architects

A Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum és a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum vett részt az egy hetes műhelymunkában, amely nagyon aktuális kérdéssel, a felelős vízgazdálkodással foglalkozott. 

A Millenium Házában működő NEO Kortárs Művészeti Tér célja, hogy aktív szakmai együttműködést alakítson ki művészeti felsőoktatási intézményekkel, és más oktatási fórumokkal is. A művészeti tér nagy hangsúlyt kíván fektetni a művészetek edukatív célú közvetítésére, illetve a aktuális társadalmi kérdések edukatív jellegű és művészeti célú megközelítésére is.

Ennek jegyében szervezte középiskolások számára az egy hetes műhelymunkát, amely elméleti és gyakorlati foglalkozások keretében egy globális problémát, a vízzel kapcsolatos civilizációs magatartást járta körül vízügyi szakemberek, múzeumpedagógusok és a CAN Architects szakembereinek közreműködésével. 
 

Fotó: CAN ArchitectsFotó: CAN Architects


Elméleti ráhangolódásként a fővárosba naponta felutazó – azaz az iskolai lógásért nagy áldozatot hozó – győri diákok budapesti társaikkal egytt előadásokat hallgathattak a víz és vízmegtartás témakörében jártas szakemberektől, többek között a FŐKERT vagy a WWF munkatársaitól, a Duna Múzeum múzeumpedagógusaitól, illetve speciális vízügyi területek képviselőitől; szakaszmérnök, gátőr, egyetemi tanár és építészek is prezentáltak a vízzel kapcsolatos feladataikról.

A témákat world café és kerekasztal beszélgetés formájában is feldolgozták, a CAN Architects pedig kamatoztatta az épített környezeti nevelés terén szerzett évtizedes tapasztalatát, így a gyerekek különféle térérzékelést segítő helyzetgyakorlatokban is részt vettek a workshop végső eredményét jelentő kreatív alkotás előtt. 

 

Fotó: Zöldi Anna Fotó: Zöldi Anna


A diákok néhány fős csapatokban a hét folyamán szerzett tudásból és inspirációkból kiindulva terveztek meg egy-egy tetszőleges technikájú kiállítási tablót, amely a vízmegtartás, a vízzel való felelős bánásmód különböző aspektusait teszi közérthetővé. Ezen kívül a csoportok mindegyike tervezett egy-egy installációt a Millennium Háza melletti szabad terültre, melyet színes és látványos makett formájában is bemutatott. 

 

Fotók: Zöldi Anna

A CAN Architects építész csapata a közös kutatás, gondolkodás és alkotás tanulságai alapján tervezte a Páraházat, amelyet a diákokkal együtt építettek meg. Az installáció egy fém szerkezetű, hálóval borított, fedett-nyitott pavilon, amelynek teteje az esetleges esővizet időlegesen összegyűjti, a talaj felé szivárogtatja, az árnyékban megtartott párának köszönhetően a meleg napokon enyhíti a forró klímát, és nem utolsó sorban költői látványt nyújt a parkban. A közösségi téri funkciókkal kibővített, a legkisebb szellőben is látványosan lélegző installációt március 22-én, a víz világnapja alkalmából megnyíló kiállítás keretében a látogatók is birtokba vehették.  

 

Fotó: Hajdú János. A Neo Kortárs Művészeti Tér tulajdona

A megépült Páraház egy városi közösségi laboratórium. Kísérleti átmeneti tér, amely beengedi a csapadékot, árnyékot ad és visszaveri a napfényt – így a környezeténél hűvösebb és párásabb mikroklímát képez. A létrejövő efemer tér a városi külterek új fajtájának prototípusa, amely 2023-ban a Millennium Háza / NEO Kortárs Művészeti Tér kültéri kiállító, közösségi és tanulási tereként működik.

 

Fotó: CAN Architects

A pavilon a VÍZ+TARTÁS témahét kutatási eredményei és az ezekre épülő technológiai és vizuális koncepciók összefoglalása. Történeti szálként a Városliget eredete, a 250 évvel ezelőtti mocsár idézete jelenik meg az új párás mikroklímában.

 

Terv: CAN Architects

A koncepció a város vízháztartásában a szivacsváros, az esőkertek és a zöldtetők eszköztárát kiegészítve a csapadékvíz lokális felhasználására ad új stratégiai javaslatot, amely fenntarthatóan apró, lokális vízmegtartó beavatkozással teszi élhetőbbé, kihasználhatóbbá az urbánus kültereket a klímaváltozás idején.

Az átmeneti tér a Városliget zöldfelületének szerves részét alkotja, a látogatók számára éjjel-nappal nyitott, pihenésre és kontemplációra hív. Az installáció a Millennium Házában folytatódó VÍZ+TARTÁS kiállítás kapuja, közösségi és kulturális helyszín és a NEO Kortárs Művészeti Tér edukációs tevékenységét kitágító kültéri tanulási hely. A tervező-alkotó csoport, a CAN Architects Építésziroda a tanulási terek és a közösségi tervezés hazai kutatója és szakértője. A Páraház a kültéri tanulási tereket és módszertanokat fejlesztő országos Bazalt Iskola projektjük első Budapesten végzett oktatási-tervezési workshopja és megépült helyszíne. / CAN Architects

 

Fotó: CAN Architects

Azt, hogy a diákok élvezték az egy hetes „kiképzést” mi sem bizonyítja jobban, mint az a lelkesedés, amellyel a megnyitón munkáikat prezentálták. Ennek persze feltétele volt a megnyitó interaktív hangulata, amit Cseh András egyszemélyes stand-up-ja alapozott meg, amellyel a közönséget szó szerint is mozgásba hozta. A projekt, mint első budapesti Bazalt-tanterem illeszkedik a CAN Architects szabadtéri oktatási munkájához, amiről már többször beszámoltunk. A fehér lepellel fedett pavilon pedig mostantól enyhülést nyújt a Ligetben őgyelgő vándoroknak, és remek fotótémát a fényképezés megszállottjainak. 

 

Fotó: Zöldi AnnaFotó: Zöldi Anna

 

A kiállítás 2023. június 18-ig ingyenesen megtekinthető a Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Tér kiállítóhelyén a Városligetben.


Forrás: sajtóanyag, CAN Architects, Octogon
Címlapkép: Hajdú János / Millenium Háza

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Két aranyérmet is nyert a Párisi Udvar a FIABCI World Prix d’Excellence-en

Két aranyérmet is nyert a Párisi Udvar a FIABCI World Prix d’Excellence-en

Négy arany- és három ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők a rangos nemzetközi nívódíj pályázaton.

„Akár éveket is megéri várni a városligeti fejlesztések teljes körű megvalósításáért”

„Akár éveket is megéri várni a városligeti fejlesztések teljes körű megvalósításáért”

2021-ben is folytatódnak az átadások a Városligetben, jön a Magyar Zene Háza, nő a park zöldfelülete.

Hirdetés