Hirdetés

Videón Le Corbusier építészetének filozófiája

Az animáció ismerteti a mester építészeti elveit, és néhány alkotását is bemutatja.

Akár egyetértünk Le Corbusier építészeti elveivel, akár nem, a kortárs építészetre gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen. Az ipari-, illetve városépítészeti kérdéseket illető megszállottsága a modern építészet történetének egyik legnagyobb úttörőjévé tette. Filozófiája mindmáig részét képezi az építészeti képzéseknek, hatása pedig számtalan terven és épületen tetten érhető.

Alix Bossard Le Corbusier 2.0 című animációs filmje segít feleleveníteni ismereteinket a mester munkásságával kapcsolatban. Az összeállítás végigvezet bennünket Le Corbusier építészeti filozófiájának alapjain, néhány projektjét is érintve. A francia nyelvet bíróknak a narráció, az angolul értők számára pedig a felirat hiánytalanul eleveníti fel az építész munkásságát.

Le Corbusier 2.0 from Alix Bossard A.K.A L’intrépide on Vimeo.

A videó Le Corbusier építészetének öt alapelemét emeli ki.

  1. Az épületet megemelése pillérek alkalmazásával. Az épület földszintje a közlekedési eszközöké, ezért az épületet meg kell emelni, hogy lehetővé tegye járművek mozgását, illetve a zöld terület folytonosságát. 
  2. Az épület alaprajzának szabad tervezése. Fontos, hogy az épület alaprajzi kialakítása független legyen a szerkezeti feltételektől. Ennek oka, hogy a válaszfalak elhelyezését semmi ne befolyásolja.
  3. Szabad homlokzatok. A homlokzat és a szerkezet külön kezelendők, csökkentve a homlokzat szerkezeti funkcióját. 
  4. Horizontális ablakok. A homlokzat teljes egészét is kitöltheti az ablak, hogy a tér teljes kiterjedésében egyenlő bevilágítást kapjon. 
  5. Tetőkert. Az épületnek vissza kell adnia azt a teret, amit elvett. 

Az OMBÚ Architecture építésze, Andrea Sting, videójában sorraveszi a Le Corbusier által megfogalmazott öt pontot, és a Villa Savoye-on keresztül illusztrálja a francia építészet nagy alakjának filozófiáját. 

Villa Savoye: The five points of architecture from Andrea Stinga on Vimeo.

Forrás: Architizer
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mesteri rezgések

Mesteri rezgések

A Galerie Philia kiállítással tiszteleg Le Corbusier előtt Marseilles-ben.

Utazás a fotelből

Utazás a fotelből

Új könyv a brit modernizmusról.

Mi maradjon?

Mi maradjon?

A magyar modernizmus kánon-kísérletei – beszélgetés a MÉSZ építőművész szalonjában.

Nincs találat!

Hirdetés