Hirdetés

Les a lombok között

A VELUX „Építs a fényre” tervpályázat nyertes pályamunkája

Csiszár-Szabó Antónia és Halász Márk építészhallgatók a gemenci tanösvény közelében terveztek családi házat. A vadlesek formavilágát idéző pályamunka nyerte a VELUX Építs a fényre tervpályázatát. A tervet az építészhallgatók leírásában közöljük.             

A tervezési helyszín a gemenci tanösvény közelében található. Tervezési projektként egy vadőr és családja számára lakhatást biztosító családi ház tervezését tűztük ki célul. A tervezésnél a vadlesek formavilágából merítettünk ihletet, így egy olyan épület jöhetett létre, ami bár újszerű, mégis beleillik az erdei környezetébe. Az épület kialakításánál törekedtünk arra, hogy kiszolgálja egy család igényeit, és mindenki számára megoldott legyen a személyes elvonulásra való lehetőség.

A tömegformálás során a „lebegő” hatás elérése volt a fő szempont. A tükröződő fém burkolat segíti az épülettömeg egybeolvadását a környezetével. A felső szint fa lécezése letisztult és dinamikus hatást kölcsönöz, a természetes anyaghasználatnak köszönhetően tükrözi az erdei hangulatot. Az épület északi homlokzatán megjelenő pálcázott fém csigalépcső biztosítja a sejtelmes és védett megérkezést.

A belső helyiségek kialakításánál fontos szempont volt a tiszta és átlátható térszerkesztés, ahol kialakulnak a szükséges intimebb pihenést biztosító helyek is.

Az épület két tömege szétválasztja a nappali és éjszakai funkciókat, a kapcsolatot egy áttetsző üvegfolyosó és egy közös használatú terasz teremti meg. A nappali funkciókat magába foglaló részben a klasszikus funkcionális hármas fogad bennünket: a konyha-étkező-nappali egy nagy légtérben kapott helyet. A másik épülettömegben három hálószobát alakítottunk ki közös fürdőblokkal. Az alsó két területen pedig a kiszolgáló-funkciókat helyeztük el, mint a gépészet, műhely és tároló. A két épülettömeg homlokzati kialakítása zárt egységet alkot két teljes felületű megnyitással a déli oldalon. A zárt homlokzatkialakítás miatt fontos volt az alternatív bevilágítás használata, ezért VELUX felülvilágítók beépítése mellett döntöttünk.

Az épület szerkezete hőszigetelt fém tartóváz, amire fémburkolat került, az emeleti tömegen faburkolat is megjelenik a fémburkolaton felül. Az épület fő tartószerkezete fém zártszelvényekből kialakított keretszerkezet, ami a külső megjelenés fontos részét képezi. A tájolás és a belső tér funkciója fontos szempont volt a nyílászárók elhelyezésénél.

Az épület megalkotásánál minden helyiségben kiemelt szerepet kapott a természetes fény biztosítása, ezáltal megteremtve az egészséges és komfortos atmoszférát.

A zárt homlokzatkialakítás miatt alternatív megvilágítására volt szükségünk, itt jöttek képbe a VELUX termékei, amelyek nemcsak a kellő mennyiségű természetes fényt biztosítják, de a tető megnyitásával nagyfokú tervezési szabadságot is nyertünk. A kisebb helyiségekben VELUX nyitható felülvilágító víztiszta kupolát (CVP) és síküvegű felülvilágítót (CVP+ISD 2093) építettünk be. A nagyobb felületű megnyitásoknál a VELUX moduláris Longlight típusú tetőfelülvilágító mellett döntöttünk. A gépészeti helyiség nem kapott homlokzati megvilágítást, ebben a helyiségben a VELUX Flexibilis csöves fénycsatorna lapostetőhöz biztosítja a természetes megvilágítást. A fénycsatorna ZTL LED lámpával szerelték fel, a 24 órás használhatóság és esztétika miatt.

Az épületbe beterveztük a VELUX okosotthon rendszerét is, amivel a modern technológia segítségével egészségesebb és kellemesebb hellyé tudjuk tenni az otthonunkat. Így tudjuk biztosítani a kényelmes használatot és az automata szellőztetést. A felülvilágítókra VELUX Fényzáró energiarolót terveztünk a fényzáró hatás elérése érdekében. A felülvilágítók kétrétegű 73Q hőszigetelt üvegezéssel látták el a kedvező hőátbocsátás és környezettudatosság miatt. A belső felület karbantartásmentes PVC. A VELUX felülvilágítók növelik a pihenés élményét a külső zajhatás tompításával, ami a tervezési helyszínünknél nagy előnyt jelent.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Idén először hirdetik meg a klímabarát díjat

Idén először hirdetik meg a klímabarát díjat

Minden magyarországi települési önkormányzat pályázhat.

Pavilon és térplasztika fiatal designerektől

Pavilon és térplasztika fiatal designerektől

A MOL Campusszal kapcsolatban kiírt pályázatok eredményei.

Hirdetés