Szeptember 19-én átadták a Budapesti Német Iskola általános iskolájának új épületszárnyát. 

Szeptember 19-én átadták a Budapesti Német Iskola általános iskolájának új épületszárnyát. Az ünnepélyes átadón a Német Szövetségi Köztársaság nevében Őexcellenciája, a Német Szövetségi Köztársaság Nagykövete, Volkmar Wenzel, a Magyar Köztársaság részéről Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és az Iskolát fenntartó Alapítvány színeiben Prof. Robert Somogyi az Alapítvány elnöke köszöntötték a vendégeket. Az építtető az Iskola fenntartója, az Alapítványi Tanács.


 
A finanszírozás hármas összefogás eredménye, a Német Állam extra támogatásán felül a mindenkori magyar állami támogatásból és a szülők által fizetett tandíjakból gazdálkodták ki az évek folyamán. A fejlesztés három fő pilléren alapszik: megépült az Intézmény pedagógiai és módszertani munkáját minőségében alátámasztó modern általános iskolai épületszárny, a parkoló egy szinttel való kibővítése megkönnyítette és biztonságossá tette az intézmény megközelítését és elkészült a saját melegkonyhával ellátott iskolai bisztró, ahol az iskola filozófiájának értelmében friss, egészséges összetevőkből készült ételeket fogyaszthatnak a gyerekek és a pedagógusok.

fotó COPYRIGHT SIGN Bujnovszky Tamás
 
„A Német Iskola nem csupán egy oktatási intézmény, hanem egy jelkép, amely jól szimbolizálja a magyar és német nemzet barátságát, az évezredes kapcsolatok fontosságát. Az iskolát a német és magyar állam, valamint Baden-Württemberg tartomány és fővárosunk közösen hozta létre, és közösen viseli gondját az Alapítványon keresztül a mai napig. Itt a gyerekek tanulmányaik során megismerkednek mindkét nemzet nyelvével, kultúrájával, hagyományaival, tudományos és művészeti eredményeivel. Ennek köszönhetően a diákok megszerzik azt az európai értékeken alapuló, de a mai modern világ igényeihez igazodó tudást, amelynek köszönhetően jó európaiak, hazájuk hasznos állampolgárai lesznek.” – emelte ki beszédében Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

fotó COPYRIGHT SIGN Bujnovszky Tamás
 
„Önök mindannyian, az iskolavezetés, az iskolai grémiumok, az alapítványi tanács, a tanárok, diákok és minden dolgozó büszke lehet mind arra, amit megvalósítottak. Működő iskola, és oktatás mellett az építkezést levezetni biztosan sok energiába, többlet munkába került, valamint sok türelemre és kitartásra is szükség volt hozzá. És sikerült! Szeretnék a Német Szövetségi Köztársaság, mint alapító, valamint a Német Nagykövetség összes dolgozója nevében az iskola történelmében ehhez az újabb mérföldkőhöz szívből gratulálni!” – emelte ki a Német Szövetségi Köztársaság nevében, Volkmar Wenzel Nagykövet úr.

fotó COPYRIGHT SIGN Bujnovszky Tamás
 
”Végre megépült ez az új épületszárny! Töltsük meg élettel és munkával a tereit, kívánom, hogy egy értékes közösséget hozzunk létre! Gazdagodjon az iskolai élet! Alkossunk egy példaértékű, élettel teli iskolát, ahol kultúrák találkoznak, nemzetek közötti barátságok szövődnek!”– ezekkel a szavakkal adta át Prof. Robert Somogyi az iskolai közösségnek az új tereket, miután beszédében köszönetét fejezte ki minden, az építkezés sikerességéhez hozzájáruló félnek.

fotó COPYRIGHT SIGN Bujnovszky Tamás
 
„Egy új épület átadása az új kezdet optimizmusának jele, egyértelművé teszi, hogy hiszünk valamiben, s ezt a hitet egy új épület megépítésével megerősítjük. Mi mindannyian hiszünk a kultúrák találkozásában, ezt a hozzánk beiratkozó tanulók száma is igazolja. Az új épület azt is bizonyítja, hiszünk abban, hogy az első iskolai évek döntően meghatározzák gyermekeink életét: ebben az épületben alapozzuk meg az egész iskolai pályafutásukat, itt kell megismertetnünk őket a tanulás örömével, amit már az első napon meg kell érezniük, amikor átlépik az osztályterem küszöbét.”- mondta Judith Nitsch asszony, a Német Iskola Budapest igazgatónője beszédében.

Generál tervező: Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.
Építész tanácsadó: Scheffler + Partner Architekten BDA;
Felelős tervező: Hartvig Lajos DLA;
Projektvezető építész: Nagypál Viktor
Építész tervezők: Annus Zsuzsa, Csiha András, Éles Péter, Ferencz Tamás, Guld Beatrix, Kádár Gergő,
Kósa Luca, Novotny Nóra, Pusztai Lilla, Sánta Bendegúz, Szabó Péter, Zajacz Judit

forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Találkozzunk ma a Lánchídon!

Találkozzunk ma a Lánchídon!

Változatos programok és utcazenészek színesítik a pénteki átadást

Átadták a Nyugati pályaudvar megújult csarnokát 

Átadták a Nyugati pályaudvar megújult csarnokát 

A Nyugati pályaudvar teljes tetőszerkezetének felújítása a tervek szerint jövő nyárra fejeződhet be.

Már látogatható az ICOMOS-díjjal kitüntetett Szádvár

Már látogatható az ICOMOS-díjjal kitüntetett Szádvár

Kilátópontok, biztonságos turistaösvények, kültéri vártörténeti kiállítás, tereplépcső várja a látogatókat.

Hirdetés